Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Catalunya guanya terreny en el Top 100+ de la llista Opinated About Dining

La crítica gastronòmica reconeix el treball dels restaurants catalans, que tenen una notable presència a la llista Top 100+ European Restaurants

El Sant Pol de Carme Ruscadella és el restaurant català més ben valorat a la llista OAD. Joan Masats Fotografia.

El Sant Pol de Carme Ruscadella és el restaurant català més ben valorat a la llista OAD. Joan Masats Fotografia.

Opinated About Dining (OAD) ha fet públic el resultat d’un dels seus rànquings més esperats, el Top 100+ European Restaurants, i s’ha fet visible una notable presència dels restaurants catalans. Això és una mostra més que la gastronomia catalana és apreciada i reconeguda a nivell internacional. La llista s’ha donat a conèixer durant la gala de La Maison Blanche de París, on el sopar ha anat a càrrec de xefs tan rellevants com Rasmus Kofoed, Quique Dacosta, Mauro Colagreco, Atsushi Tanaka, Shinichi Sato, Alexander Couillon, Andreas Caminada y David Toutain. Com l’any passat, el que ha estat coronat com a millor restaurant d’Europa és L’Arpège, del xef parisenc Alain Passard.

La idea va sorgir a partir d’un blog on Steve Plotnicki relatava i comentava les seves aventures gastronòmiques. L'objectiu era crear una ruta gastronòmica de restaurants més detallada i precisa, que tingués la visió més àmplia possible per tal de capturar realment els millors establiments on menjar. És per això que el 2007 aquestes consideracions personals van passar a ser col·lectives, ja que va obrir enquestes on la gent podia votar els restaurants. El tret més diferencial d’aquesta guia és el fet que les enquestes no són igualitàries, sinó equitatives. Per tant, en funció del nivell, experiència i coneixement gastronòmic els crítics tenen més o menys pes sobre els resultats.

Sis restaurants catalans en el Top 100

  1. Carme Ruscalleda és la xef més reconeguda a nivell internacional i suma ja 7 estrelles Michelin. Apareix un altre any a la llista del Top+ 100 European Restaurants, aquest cop en el lloc número 14. El restaurant Sant Pau de Sant Pol de Mar, que va obrir les portes el 1975, és lloat per la seva cuina que busca reinventar i modernitzar la cuina catalana. Carme Ruscalleda té una gran trajectòria professional i ha adquirit molta experiència a la cuina. A més, aposta per l’originalitat en les seves creacions culinàries i participa activament als mitjans de comunicació. Tot això ha suposat que sigui reconeguda professionalment, artísticament i gastronòmicament.
  2. Ca l’Enric és un restaurant familiar d’Olot que s’ha posicionat en el número 44 de la llista. Va començar com un hostal d’en Desideri i la Dolors, i, actualment, s’ha convertit en tot un restaurant que dirigeixen els seus fills. Ofereixen creacions culinàries que busquen transmetre els sabors del territori a través de plats de cuina tradicional catalana, però sempre buscant modernitzar-la. Està situat en un ambient únic i rural, ja que el trobem a la Vall de Bianya. La qualitat dels ingredients és indiscutible i, de fet, utilitzen productes de temporada i de la zona natural en la qual es troba el restaurant.
  3. Com podem veure, la gastronomia catalana enamora els paladars, i els seus sabors són valorats internacionalment. Però a la llista també trobem restaurants que aposten per un altre tipus de cuina, com és el cas del Pakta. Aquest establiment de la Ciutat Comtal dirigit per Jorge Muñoz ofereix plats de cuina nikkei (aquest mot fa referència a la cuina japonesa que es desenvolupa fora del Japó). Aquesta nova tendència gastronòmica uneix la gastronomia peruana i la japonesa en aquest restaurant. A més de combinar els sabors i les tècniques d’ambdós països, aposten per utilitzar, en la mesura del possible, productes de temporada.
  4. El Celler de Can Roca, dels germans Roca (Joan, Josep i Jordi), és un dels restaurants més reconeguts a nivell internacional i no para d’incrementar la seva reputació. Molts consideren que és el millor restaurant del món, i, si haguéssim de dir de Catalunya, es disputaria el lloc amb el restaurant Sant Pau. Aquest restaurant gironí ofereix una cuina espanyola progressiva, tradicional i mediterrània, en què la creativitat i la qualitat dels ingredients juguen un rol fonamental. Deixen llibertat a les seves creacions culinàries sense renunciar a la tradició, una tendència cada cop més valorada entre els crítics gastronòmics.
  5. A la cuina del Disfrutar, reconegut a nivell internacional, s’ha unit el talent culinari de Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch. Aquests xefs es van conèixer mentre es formaven professionalment a El Bulli i van obrir el restaurant Disfrutar el 2014. La seva oferta gastronòmica es defineix com progressiva-molecular i té una tendència avantguardista i atrevida. L’originalitat i el sabor dels seus plats són un dels motius de l’èxit d’aquest restaurant, el número 29 de la llista, però no són els únics, ja que un dels trets més característics i apreciats de l’establiment és el seu disseny decoratiu.
  6. Al capdavant del restaurant Tickets, de cuina de tapes-molecular, es troba Albert Adrià, germà de Ferran Adrià. La seva cuina té com a pilars la creativitat, la transmissió d’un missatge i la qualitat. A la carta hi trobareu una àmplia oferta de tapes que suposen una creació culinària que busca transmetre una determinada idea o història. Per a aquest establiment, el número 37 de la llista, la gastronomia és una forma de plasmar la nostra visió de la vida i això és el que intenten fer en cada tapa. A més, es realitzen esdeveniments on els comensals gaudeixen de l’exclusiva cuina d’Albert Adrià d’una manera diferent, ja que es fan ‘show cookings’ i degustacions.

Sis dels restaurants catalans entre les posicions 100 i 200

  1. Fins ara hem vist com la cuina catalana és apreciada i reconeguda pels crítics internacionals, però als restaurants catalans també està guanyant terreny la cuina japonesa. La gastronomia del país nipó, sobretot el sushi, s’ha anat perfeccionant i actualment a Catalunya trobem restaurants japonesos de molta qualitat. Això s’ha fet visible a la llista, ja que a la posició 113 apareix el restaurant Koy Shunka, del xef Hideki Matsuhisa, que es troba al barri Gòtic de Barcelona.
  2. Els paladars dels crítics gastronòmics lloen el sabor del sushi, però no és l’únic menjar que consumim cru. El restaurant Espai Kru by Rías de Galícia, el número 122 de la llista, és una oda als productes que es consumeixen crus. De fet, l’oferta inclou des de musclos, crustacis, peixos i carns fins a verdures crues. També trobareu plats calents a la segona part de la carta. La part de dalt del restaurant s’ha convertit en un mar de tapes, petites creacions culinàries que ens porten en un recorregut a través de les gastronomies d’arreu del món.
  3. El restaurant Dos Palillos és el número 160 de la llista i ofereix plats de cuina espanyola progressiva. El xef és Albert Raurich, que treballa amb productes frescos i ofereix a la carta creacions culinàries inspirades en l’Extrem Orient: snacks, plats freds, fregits, plats al vapor, arrossos i pasta, plats a la planxa, wok, plats cuinats a la graella i postres. Per a l’elaboració dels plats, utilitzen tots els coneixements gastronòmics sobre les cuines japonesa, xinesa, tailandesa, vietnamita, etc. L’establiment està dividit en dos espais: la barra asiàtica i el bar de tapes, de caràcter més informal.
  4. El restaurant Lasarte, ubicat a l’Hotel Condes de Barcelona i galardonat amb dues estrelles Michelin, és el número 103 de la llista. Paolo Casagrande és el xef de l’establiment, tot i que està sota la direcció del xef Martin Bersategui. És un restaurant de luxe que destaca pel seu estil modern, que es trasllada també a la carta. Al menú trobem plats avantguardistes amb ingredients de la gastronomia espanyola, que també és valorada i reconeguda pels crítics gastronòmics. El Lasarte compta amb dues estrelles Michelin i continua treballant per aconseguir cada cop més reconeixement a nivell internacional.
  5. El restaurant Moments, dirigit per Raül Balam, continua amb el llegat gastronòmic de la seva mare, Carme Ruscalleda, que també li aporta tota l’experiència i suport en la direcció de l’establiment. Raül va aprendre a cuinar al restaurant Sant Pau i coneix i aplica perfectament les tècniques culinàries més complexes. Des de 2009 lidera l’equip de cuina del restaurant Moments, on trobem plats de cuina espanyola creativa i amb ingredients de luxe. L’establiment ja compta amb dues estrelles Michelin i aquest any s’ha posicionat com el número 162 de la llista.
  6. D'altra banda, el restaurant Alkimia ha estat reconegut amb el número 187 de la llista. El xef Jordi Vilà ofereix creacions culinàries que suposen una reinterpretació de la cuina catalana tradicional, apreciada arreu del món. La trajectòria professional d’aquest cuiner és reconeguda a nivell nacional i internacional; de fet, el 2002 el van valorar com un dels millors cuiners emergents del moment, i, poc després, el 2005, va rebre una estrella Michelin. Els plats estan compostos per ingredients de temporada i busquen crear plats plens de textures, colors i sabors.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: