Què cuinar La Vanguardia

Catalunya, bressol de grans formatges

Repassem els millors formatges del nostre país i els llocs on s'amaguen

CUINA.CAT

27/04/2017

Probablement, quan penseu en formatges us ve al cap la imatge d’un poble de França o aquells grans exemplars de formatge de Gruyère (Suïssa). Doncs no cal que viatgeu tan lluny per gaudir d’un bon formatge, perquè només a Catalunya en tenim prop de 250 varietats. Les zones més muntanyoses com el Cadí, l’Alt Pirineu i fins i tot les comarques del Bages i el Vallès són el bressol dels millors formatges del nostre país. Alguns formatgers catalans arriben a elaborar fins a 12 varietats diferents de formatges i làctics i, per això, vivim en un territori amb una notable diversitat de formatges. A més, ho fan amb la delicadesa pròpia d'un artesà o d'un artista, ja que per a ells el formatge és la seva passió. 

 

 

Formatges Catalans

Formatges Catalans

Formatges catalans

Per tal que els conegueu amb més profunditat, fem un repàs dels més importants:

  • Alt Urgell: formatge de llet de vaca frisona elaborat a la Seu d’Urgell per la Cooperativa Lletera del Cadí. El trobareu al mercat sota el nom comercial d’Urgèlia. És un formatge tendre de pasta tova fet amb llet sencera pasteuritzada, i el diferenciareu per el seu color exterior de tons ataronjats i pel blanc marfil del seu interior. És l’únic formatge de Catalunya reconegut amb una Denominació d’Origen.
  • Garrotxa: tot i ser un formatge molt típic de la gastronomia catalana, la seva producció va desaparèixer fins a l’any 1982, quan gràcies a un treball de recerca es va recuperar la varietat. És un formatge elaborat a partir de llet de cabra que es diferencia de la resta per presentar una crosta florida llisa o arrugada, un to de color beix al seu interior, i pel seu sabor nítid, cremós i suau.
  • Serrat: formatge curat de llet crua d’ovella elaborat als Pirineus. Tradicionalment només es produïa entre la primavera i la tardor, però actualment se’n pot obtenir durant tot l’any. El formatge serrat es caracteritza per la seva forma cilíndrica i l’escorça de color clar, i té un to groguenc a l’interior i una textura lleugerament tova i molt característica. Es menja sec o semisec.
  • Mató: és un tipus de formatge fresc que es produeix fent bullir la llet i aplicant-hi un element vegetal. D’aquest formatge se’n comencen a tenir dades al segle XVI, en el ‘Llibre de Sent Soví’, un dels manuals de gastronomia més utilitzats de l’edat mitjana. El mató esdevé una icona de la cuina catalana, i a dia d’avui encara és un dels productes més valorats del nostre país. Juntament amb la mel, forma una de les postres més nostrades, mel i mató.
  • Recuit: formatge de llet d’ovella que tradicionalment s’ha elaborat amb la llet a la temperatura de munyida i es coagula mitjançant quall animal. Un dels trets característics d’aquest formatge és que s’escalfa mitjançant pedres calentes que li atorguen un sabor recremat característic dels recuits. Se serveix en terrines o pots de fang i es pot acompanyar amb melmelada i altres elements dolços com la mel.

Per a més informació, podeu consultar el web de l’ACREFA (Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatge Artesà).

Assortiment de formatges amb confitura de carbassa i vi ranci

Assortiment de formatges amb confitura de carbassa i vi ranci

GUIA PRÀCTICA

Si esteu bojos pel formatge, de ben segur que no us arrepentireu si visiteu els següents establiments formatgers: 

 

LLET CRUA

http://www.lletcrua.cat/

info@lletcrua.cat

935 031 543

Càceres, 14 (Sants). Barcelona.

Horaris: De dimarts a divendres de 10.00 – 14.00 i de 17.00 – 20.30. Dissabte obert al matí (diumenge i dilluns tancat).

 

Aquesta formatgeria del barri de Sants està especialitzada en formatges artesans, connectats amb la tradició. A més, fan alguns tastos de formatges amb places limitades on podeu degustar els seus productes. Hi trobareu formatges catalans i de la resta d’Espanya i del món.

 

XERIGOTS

http://www.xerigots.cat/

info@xerigots.cat

938 90 23 78

Av. Tarragona, 3. Vilafranca del Penedès.

Horaris: De dimarts a dissabte de 10.00 – 14.00 i de 17.00 – 20.30.

 

En aquesta botiga (que trobareu a altres llocs de Catalunya com Sant Cugat) hi trobareu bon vi i millor formatge. Els productes, catalans i d’arreu del món, són portats directament per petites formatgeries artesanes. A més, també és un espai de degustació de maridatges.

 

 

VIALÀCTIA

http://vialactia.cat/

vic@vialactia.cat

622 04 62 68

Fusina, 30 (Osona). Vic.

 

En Sebastien (suís) es va convertir en un dels pocs afinadors de Catalunya. La seva passió pel formatge el va moure a aprendre tots els seus secrets de manera autodidacta. A la seva botiga hi trobareu formatges únics i plens de matisos i la millor fondue de Catalunya i, potser, del món.

 

FORMATGERIA CAN LUC

@formageriecanluc

93 007 47 83

Berga, 4. Barcelona.

Horaris: de dimarts a dissabte de 10.00 – 14.30 i de 17.00 – 20.30. Dilluns a la tarda.

 

Una formatgeria a l’estil francès amb formatges d’arreu del món: catalans, irlandesos, grecs, suïssos, escocesos... En aquesta botiga tindreu un tracte excel·lent i més de 150 referències de formatges. Us recomanem el seu producte estrella: el Comté 18 mesos. En Luc hi organitza tastos, taules de formatges i prepara cistelles de regal i receptes.

 

FORMATGERIA 12 GRAUS

www.formatgeria12graus.cat

@Formatgeria-Dotze-Graus

93 019 92 19

Bailèn, 238. Barcelona.

Horaris: de dimarts a dissabte de 10.30 – 14.30 i de 16.30 – 20.30.

 

En aquesta formatgeria hi trobareu formatges artesans, de llet crua i d’autor. Tenen tots els làctics destapats al taulell, ja que la baixa temperatura del local permet que es conservin. Les peces de formatge són úniques i venen acompanyades d’una història de la seva elaboració. 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Receptes by CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 22.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

23-25 jun

IV Campanya de la Llagosta a la Costa Brava

Aquest mes de juny podeu gaudir d’un dels productes mariners més gurmets: la llagosta. L’agrupació...

23-25 jun

Fira Internacional del Formatge

Llançà serà els dies 23, 24 i 25 de juny la capital del formatge. La primera Fira Internacional...

25-26 jun

Un tastet del Delta a MónNatura Delta de l'Ebre

Des de MónNatura Delta s’organitza una visita molt especial en la qual la gastronomia deltaica pren...

25-26 jun

'Teatre entre vinyes' a Alta Alella

El Celler Alta Alella estrena la nova temporada de la seva iniciativa enoturística ‘Teatre entre vinyes’...

Portada Cuina 204

NOMÉS A L'ESTIU! 15 TRUCS I RECEPTES PER ALS ÀPATS DE VACANCES

  • Anem al xiringuito?
  • Aquí, us tornareu a enamorar de la tonyina

14 números per només
29,90€

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Receptes by CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 22.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Sàpiens Descobrir Experiències Cuina

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto