Què cuinar La Vanguardia

Catalunya, bressol de grans formatges

Repassem els millors formatges del nostre país i els llocs on s'amaguen

CUINA.CAT

27/04/2017

Probablement, quan penseu en formatges us ve al cap la imatge d’un poble de França o aquells grans exemplars de formatge de Gruyère (Suïssa). Doncs no cal que viatgeu tan lluny per gaudir d’un bon formatge, perquè només a Catalunya en tenim prop de 250 varietats. Les zones més muntanyoses com el Cadí, l’Alt Pirineu i fins i tot les comarques del Bages i el Vallès són el bressol dels millors formatges del nostre país. Alguns formatgers catalans arriben a elaborar fins a 12 varietats diferents de formatges i làctics i, per això, vivim en un territori amb una notable diversitat de formatges. A més, ho fan amb la delicadesa pròpia d'un artesà o d'un artista, ja que per a ells el formatge és la seva passió. 

 

 

Formatges Catalans

Formatges Catalans

Formatges catalans

Per tal que els conegueu amb més profunditat, fem un repàs dels més importants:

  • Alt Urgell: formatge de llet de vaca frisona elaborat a la Seu d’Urgell per la Cooperativa Lletera del Cadí. El trobareu al mercat sota el nom comercial d’Urgèlia. És un formatge tendre de pasta tova fet amb llet sencera pasteuritzada, i el diferenciareu per el seu color exterior de tons ataronjats i pel blanc marfil del seu interior. És l’únic formatge de Catalunya reconegut amb una Denominació d’Origen.
  • Garrotxa: tot i ser un formatge molt típic de la gastronomia catalana, la seva producció va desaparèixer fins a l’any 1982, quan gràcies a un treball de recerca es va recuperar la varietat. És un formatge elaborat a partir de llet de cabra que es diferencia de la resta per presentar una crosta florida llisa o arrugada, un to de color beix al seu interior, i pel seu sabor nítid, cremós i suau.
  • Serrat: formatge curat de llet crua d’ovella elaborat als Pirineus. Tradicionalment només es produïa entre la primavera i la tardor, però actualment se’n pot obtenir durant tot l’any. El formatge serrat es caracteritza per la seva forma cilíndrica i l’escorça de color clar, i té un to groguenc a l’interior i una textura lleugerament tova i molt característica. Es menja sec o semisec.
  • Mató: és un tipus de formatge fresc que es produeix fent bullir la llet i aplicant-hi un element vegetal. D’aquest formatge se’n comencen a tenir dades al segle XVI, en el ‘Llibre de Sent Soví’, un dels manuals de gastronomia més utilitzats de l’edat mitjana. El mató esdevé una icona de la cuina catalana, i a dia d’avui encara és un dels productes més valorats del nostre país. Juntament amb la mel, forma una de les postres més nostrades, mel i mató.
  • Recuit: formatge de llet d’ovella que tradicionalment s’ha elaborat amb la llet a la temperatura de munyida i es coagula mitjançant quall animal. Un dels trets característics d’aquest formatge és que s’escalfa mitjançant pedres calentes que li atorguen un sabor recremat característic dels recuits. Se serveix en terrines o pots de fang i es pot acompanyar amb melmelada i altres elements dolços com la mel.

Per a més informació, podeu consultar el web de l’ACREFA (Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatge Artesà).

Assortiment de formatges amb confitura de carbassa i vi ranci

Assortiment de formatges amb confitura de carbassa i vi ranci

GUIA PRÀCTICA

Si esteu bojos pel formatge, de ben segur que no us arrepentireu si visiteu els següents establiments formatgers: 

 

LLET CRUA

http://www.lletcrua.cat/

info@lletcrua.cat

935 031 543

Càceres, 14 (Sants). Barcelona.

Horaris: De dimarts a divendres de 10.00 – 14.00 i de 17.00 – 20.30. Dissabte obert al matí (diumenge i dilluns tancat).

 

Aquesta formatgeria del barri de Sants està especialitzada en formatges artesans, connectats amb la tradició. A més, fan alguns tastos de formatges amb places limitades on podeu degustar els seus productes. Hi trobareu formatges catalans i de la resta d’Espanya i del món.

 

XERIGOTS

http://www.xerigots.cat/

info@xerigots.cat

938 90 23 78

Av. Tarragona, 3. Vilafranca del Penedès.

Horaris: De dimarts a dissabte de 10.00 – 14.00 i de 17.00 – 20.30.

 

En aquesta botiga (que trobareu a altres llocs de Catalunya com Sant Cugat) hi trobareu bon vi i millor formatge. Els productes, catalans i d’arreu del món, són portats directament per petites formatgeries artesanes. A més, també és un espai de degustació de maridatges.

 

 

VIALÀCTIA

http://vialactia.cat/

vic@vialactia.cat

622 04 62 68

Fusina, 30 (Osona). Vic.

 

En Sebastien (suís) es va convertir en un dels pocs afinadors de Catalunya. La seva passió pel formatge el va moure a aprendre tots els seus secrets de manera autodidacta. A la seva botiga hi trobareu formatges únics i plens de matisos i la millor fondue de Catalunya i, potser, del món.

 

FORMATGERIA CAN LUC

@formageriecanluc

93 007 47 83

Berga, 4. Barcelona.

Horaris: de dimarts a dissabte de 10.00 – 14.30 i de 17.00 – 20.30. Dilluns a la tarda.

 

Una formatgeria a l’estil francès amb formatges d’arreu del món: catalans, irlandesos, grecs, suïssos, escocesos... En aquesta botiga tindreu un tracte excel·lent i més de 150 referències de formatges. Us recomanem el seu producte estrella: el Comté 18 mesos. En Luc hi organitza tastos, taules de formatges i prepara cistelles de regal i receptes.

 

FORMATGERIA 12 GRAUS

www.formatgeria12graus.cat

@Formatgeria-Dotze-Graus

93 019 92 19

Bailèn, 238. Barcelona.

Horaris: de dimarts a dissabte de 10.30 – 14.30 i de 16.30 – 20.30.

 

En aquesta formatgeria hi trobareu formatges artesans, de llet crua i d’autor. Tenen tots els làctics destapats al taulell, ja que la baixa temperatura del local permet que es conservin. Les peces de formatge són úniques i venen acompanyades d’una història de la seva elaboració. 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Receptes by CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 22.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

18 ago

Contalles del Delta

El Delta de l'Ebre és un territori especial que amaga moltes sorpreses. Un dels seus tresors és el tardet,...

18 ago

Capvespres gastronòmics a Món Sant Benet

Com cada any, la Fundació Catalunya La Pedrera torna a organitzar els capvespres gastronòmics a Món...

12-19 ago

4a Setmana de l'Enoastronomia

Durant el mes d’agost podreu gaudir d’una experiència única al Celler Joan Ametller, situat...

19 ago

Petits grangers

La Fageda obre les seves portes als més menuts per tal d’apropar el món de l’agricultura...

Portada Cuina 205

MUSCLOS, EL MARISC PER A TOTHOM!

  • Teniu calor? Mengeu gelat!
  • Una altra manera de tastar Menorca

14 números per només
29,90€

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Receptes by CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 22.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Sàpiens Descobrir Experiències Cuina

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto