Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Les 10 formatgeries més gurmet del país

En aquests establiments podreu trobar els millors formatges de Catalunya i d'arreu del món

CRISTINA CAMILLERI

14/06/2017

Ens trobem en un moment de la història on la modernitat i les noves tecnologies obliguen els diferents sectors a innovar en les seves tècniques de producció. En el món de la gastronomia això està provocant una reacció contrària, i cada cop són més els que aposten pel mètode d’elaboració artesanal. Els clients busquen una experiència gurmet, productes exclusius, únics i d’alta qualitat. Així, doncs, veiem un increment dels negocis especialitzats que ofereixen un producte d’autor, com és el cas de les formatgeries. Aquests últims anys ha augmentat considerablement l’oferta de formatges catalans, la majoria artesanals. A continuació us proposem els establiments on trobar els millors formatges de Catalunya i d’arreu del món. 

01 Fondue de la Fromagerie Can Luc

Fondue de la Fromagerie Can Luc

Fromagerie Can Luc

La ‘formagerie’ Can Luc, situada al barri de Gràcia, és una de les més ben valorades de Barcelona. La seva oferta està composta principalment per formatges de llet crua, artesans o ‘fermier’ d’una qualitat insuperable. Aquesta formatgeria és gairebé un paradís per als bojos pel formatge, ja que tenen una mostra immensa de productes de denominació d’origen protegida de Catalunya, Espanya, França, Suïssa, etc. Tot i això, la meitat dels seus productes són francesos. Podreu gaudir de formatges com l’Ami du Chambertin, Tomme d’Aydius o Saint Nectaire o el mític camembert. 'Trefle du perche' (llet crua amb cendres) Langres. També ofereix una selecció de vins, melmelades, crackers, mostasses (Edmont Fallet) i conserves (La Belle Iloise) o espècies (Terre Exotique). Hi trobareu formatges i tot allò que ve de gust per acompanyar-los, des de melmelades fins a vins. Per a qui li agafi la febre del formatger, en Lluc us deixarà les màquines. 

02 Llet crua

Llet crua

Llet Crua

Aquesta formatgeria està especialitzada, com el seu nom indica, als productes fets amb llet crua, és a dir, no pasteuritzada. El motiu? Aconsegueixen un gust més potent i mantenen intactes les propietats de la llet. Tot i això, també saben reconèixer quan un formatge amb llet pasteuritzada és bo, com per exemple els stilton. És una formatgeria artesana situada al barri de Sants on podeu trobar els productes d’arreu del país i d’altres indrets del món, sempre apostant pels petits productors. Els seus propietaris, autèntics apassionats del formatge, organitzen tastos de formatges periòdicament a la botiga. 

03 Formatge i vi

Formatge i vi Thinkstock

Vila Viniteca

Aquest negoci d’experts enòlegs es va fundar el 1932 i, fins a dia d’avui, distribueixen vins a tot Europa. Però la gent no visita aquesta botiga exclusivament pels vins, també tenen una oferta espectacular de formatges artesanals. Hi trobareu una exposició de més de 350 tipus de formatges, la majoria de llet crua. A més, el podreu gaudir amb un maridatge fet a mida pels seus professionals. Un dels seus productes més destacats és el pecorino, un formatge amb tòfona negra. Podeu assistir als seus tastos i degustar els seus productes, que de ben segur que no us defraudaran. 

04 Blau de cabra de Formatges Muntanyola

Blau de cabra de Formatges Muntanyola

Formatges Muntanyola

Aquesta formatgeria de la comarca del Bages ha estat guardonada i reconeguda per la qualitat dels seus formatges. El seu formatge blau de cabra es va endur la medalla d’or i la de plata del World Cheese Awards 2016-2017. A més, ha guanyat el primer premi del concurs de la fira Làctium de Vic i el certamen dels millors formatges d’Espanya (Gourmet Quesos). Trenta treballadors s’encarreguen de tot el procés, des de cuidar els animals fins a l’elaboració del formatge. Hi trobareu 20 tipus de formatges fets amb quatre varietats de llet de búfala, cabra, ovella i vaca. Un altre valor afegit és que aquesta empresa acull persones amb discapacitat intel·lectual i els dona una oportunitat per tenir una feina digna.

05 Formatge Reixagó

Formatge Reixagó

Formatges Reixagó

En aquesta formatgeria produeixen el millor formatge artesanal català, segons el concurs de la fira Làctium de Vic. El Reixagó és un formatge semblant al parmesà però elaborat amb llet crua de vaca. S’han guanyat el reconeixement d’experts formatgers, tastadors i professionals del sector dels làctics. Totes les varietats de formatges que produeixen estan fets amb llet crua de vaca: el Sant Ignasi, el Montreix i el Blau de Jutglar (de pasta tova), i l’Olost i el Reixagó (de pasta curada). El Sant Ignasi està considerat com un dels formatges de referència a Catalunya per la seva textura cremosa i el seu sabor delicat. Podeu comprar els seus productes a un munt d’establiments arreu Catalunya.

06 Formatgeria La Seu

Formatgeria La Seu Thinkstock

Formatgeria La Seu

Aquesta formatgeria del barri Gòtic de Barcelona va obrir les portes el 2000 i ofereix als seus clients una selecció de formatges artesans de petits productors del país. Hi trobareu una dotzena de productes escollits acuradament per la seva qualitat. La seva propietària assisteix personalment a les granges, on tasta els formatges per tal que els seus clients gaudeixin dels millors formatges. Si voleu, podeu fer una degustació (amb reserva prèvia), esmorzar, dinar o fer una ‘gran degustació’. La carta de la botiga es completa amb un gelat de formatge de vaca fumat o un gelat de formatge blau, que farà embogir més d’un paladar. 

07 Formatgeria Armengol

Formatgeria Armengol Thinkstock

Formatgeria Armengol

La masia de l’Armengol és una masia de Vic que data de 1086. Entre aquestes parets plenes d’història trobareu la Granja Armengol, una empresa familiar que porta des de 1951 treballant amb làctics. Ofereixen als seus clients una àmplia gamma de productes d’alta qualitat, tots frescos. El seu objectiu és aconseguir un formatge gurmet,  motiu pel qual respecten el mode de producció artesanal tot i utilitzar màquines modernes. Li donen molta importància a la matèria primera i, per això, cuiden curosament l’alimentació de les seves vaques. El resultat és un formatge fresc, sense additius, és a dir, sense colorants, conservants o estabilitzants. Podeu aconseguir els seus productes a diferents botiges: Vic, Taradell, Torelló, Manresa, Girona, Olot, Sant Cugat del Vallès, Barcelona, Terrassa, Mollet, Reus, Tarragona, Manlleu, Sabadell i Molins de Rei. Són formatges amb un sabor i una textura únics, però no són productes amb una llarga durabilitat.  

08 Formatgeria 12 graus

Formatgeria 12 graus Thinkstock

Formatgeria 12 graus

En aquesta formatgeria podeu degustar formatges artesans, de llet crua i d’autor. L’establiment es manté en una temperatura de 12 graus per mantenir el formatge en les condicions òptimes i que els clients el puguin tastar en el seu punt òptim de maduració. De fet, tenen tots els làctics destapats al taulell. Hi trobareu productes que són veritables peces úniques i que, de fet, estan acompanyades d’una història pròpia d’elaboració. Els propietaris són Pere Pujol, un artesà formatger que ha estat treballant a El Molí de Ger durant anys, i Marc Martínez. Aquesta empresa de productes làctics de la Cerdanya és l’autora de formatges tan reconeguts com l’Altejó, el Roques Blanques o el Puigpedrós. 

 

09 Via Làctia

Via Làctia Thinkstock

Via Làctia

Aquesta formatgeria és la materialització de l’amor d’en Sebastien, el seu propietari, pels formatges. Aquest suís ha fet dels seus formatges artesans autèntiques joies de la gastronomia que reben molt bones crítiques. El formatge sempre l’ha apassionat i en va aprendre tots els secrets de forma autodidacta. S’ha convertit en un dels pocs afinadors de Catalunya, tot un mèrit tenint en compte que ho ha après tot pel seu compte. És el moment de maduració del procés d’elaboració en el qual el formatger ha d’estar pendent de la temperatura, la humitat i les diverses atencions com la neteja, etc. A la seva botiga, hi podeu trobar formatges amb sabors i matisos únics i la seva famosa fondue, que enamora els clients. A més, al seu establiment organitza degustacions, tallers, tastos i maridatges per compartir la seva passió pel formatge. 

 

10 Xerigots

Xerigots

Xerigots

Aquesta botiga de Vilafranca del Penedès és una oda al bon vi i el millor formatge. Hi podeu trobar formatges que provenen de petites formatgeries artesanes d’arreu del món (Alemanya, Anglaterra, França, Grècia, Itàlia, etc). Al seu obrador afinen i fan madurar els seus formatges. Podeu assistir als seus maridatges periòdics de vi i formatge, que compaginen amb altres activitats. A més, és un establiment que busca ser un espai de degustació, per això qualsevol dia pots gaudir de les seves propostes de maridatge. Han obert altres botigues a altres llocs de Catalunya, concretament a Sant Cugat del Vallès i Girona. 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto