Consells de cuina La Vanguardia

10 productes de temporada de febrer

Si voleu cuinar amb matèries primeres saboroses, econòmiques i saludables, aposteu pels aliments de temporada!

CUINA.CAT

15/02/2018

El febrer no és un mes gaire procliu a l'aparició de nous productes de temporada. Els aliments més típicament tardorencs ja gairebé han desaparegut dels mercats i les hortalisses pròpies de l'hivern ja fa setmanes que hi abunden. De tota manera, ens trobem en el moment d'esplendor d'una sèrie de productes que tot seguit repassem.

01 Espàrrecs / Thinkstock

Espàrrecs / Thinkstock

Espàrrec

El sol de la segona meitat d'hivern afavoreix el creixement dels espàrrecs de marge. Més enllà de les seves múltiples aplicacions culinàries, es tracta d'un aliment ric en antioxidants, vitamines, potassi i magnesi. La seva aportació calòrica és molt baixa, ja que està constituït per més d'un 90% d'aigua.

02 Calçots / Thinkstock

Calçots / Thinkstock

Calçot

La temporada de calçots acostuma a començar entre novembre i desembre, però si encara no heu participat en cap calçotada, ara és el moment! Si preferiu gaudir dels calçots d'una manera menys convencional, podeu provar de fer-ne una quiche o una pizza enrotllada.

03 Mandarines / Thinkstock

Mandarines / Thinkstock

Mandarina

La naturalesa és sàvia i cada hivern, època de refredats, ens proveeix de cítrics amb un alt contingut en vitamina C. La mandarina és, doncs, una fruita ideal per a aquest moment de l'any i molt còmoda de menjar. També en podeu fer sucs, cremes, pastissos i, fins i tot, flams.

04 Garota

Garota

Garota

El febrer ha estat històricament un mes dur pel que fa a disponibilitat de menjar. És per això que la gent més humil havia de recórrer a solucions imaginatives. A l'Empordà, era típic anar a les platges a menjar garotes, avui en dia una menja molt apreciada, que s'acompanyava amb pa, botifarra negra i un porró de vi.

05 Angules / Becky Lawton

Angules / Becky Lawton Becky Lawton

Angules

Si al nord del país la gent buscava garotes per les platges, al delta de l'Ebre el producte estrella de l'hivern eren les angules, que es feien servir per substituir els fideus. Sofregiu bitxo i all, afegiu-hi les angules i tindreu un plat senzillíssim i deliciós!

06 Carxofa /Shutterstock

Carxofa /Shutterstock

Carxofa

Una de les hortalisses icòniques dels mesos d'hivern. Les seves propietats nutricionals són semblants a les dels espàrrecs i les seves aplicacions, pràcticament infinites: les podeu fer al forn, però també en podeu fer bunyols, xips, carpaccio... O utilitzar-les per un plat d'arròs o un estofat.

07 Senglar / Thinkstock

Senglar / Thinkstock

Senglar

Al febrer, la temporada de caça menor ja s'ha acabat, però en alguns llocs es manté la temporada de caça major. Això vol dir que encara sou a temps de preparar un bon estofat de senglar o, si ho preferiu, de cérvol o cabirol, que tenen un contingut calòric menor.

08 Col / Thinkstock

Col / Thinkstock

Col

La col és una hortalissa que acostuma a tenir molta resistència a les condicions climàtiques de fred extrem. En destaquem tres varietats: la col d'hivern de la Cerdanya, la col de pell de galàpet (Osona) i la col verda manresana.

09 Tòfona negra / Thinkstock

Tòfona negra / Thinkstock

Tòfona negra

La tòfona negra és un dels fongs més apreciats en gastronomia per l'aroma i el sabor, però també perquè són extremament difícils de trobar. De fet, cal recórrer a gossos entrenats per fixar l'ubicació d'aquests bolets que viuen entre les arrels d'arbres i arbustos. Se l'utilitza principalment com a condiment o per aromatitzar conserves, olis, formatges i embotits.

10 Botifarra d'ou

Botifarra d'ou

Botifarra d'ou

No és un producte de temporada, però sí que és un dels aliments imprescindibles del Carnaval i més concretament del Dijous Gras. La tradició marca que abans del període d'abstinència imposat per la Quaresma, cal atipar-se de truita, botifarra i coca de llardons.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

24 abr

Vegan Gourmet

Amb motiu de la celebració de la setmana de Sant Jordi, el Chef Prabhu Sukh, especialitzat en cuina vegana,...

25 abr

El berenar de les abelles

Aquest any, Sant Jordi té un convidat especial: les abelles. La plaça del Sortidor es converteix en un...

27 abr

Gastronomy & Music

El festival 'Gastronomy & Music' ofereix un punt de trobada entre talent culinari i musical: per una banda,...

27 abr

V Biergarten, Festa de la Cervesa

Durant vuit dies, la cervesa i la gastronomia són les protagonistes del Poble Espanyol de Montjuïc. Les...

Portada Cuina 214

PEIX 'LOW COST': MIL ESPÈCIES BÉ DE PREU I BONÍSSIMES!

  • Uns àpats de llibre
  • Els platillos populars tenen qui se'ls estimi

12 exemplars per només


29,90€

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sàpiens Descobrir Experiències Cuina

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto