Consells de cuina La Vanguardia

Els productes de temporada de l'abril

És un mes plenament primaveral que ens porta aliments deliciosos!

CUINA.CAT

05/04/2018

L'abril és el mes en què la primavera es consagra i això es nota en els nous productes de temporada que trobem a les hortes i als mercats. Hortalisses com la carxofa perden protagonisme i en canvi en guanyen fruites com les maduixes, les cireres o les nespres. També apareixen llegums imprescindibles per entendre la nostra cuina com les faves i els pèsols.

Maduixes / Thinkstock

Maduixes / Thinkstock

Maduixes

Les maduixes no només són delicioses (acostumen a agradar, fins i tot, als més reticents a menjar fruita), sinó que també tenen moltes propietats beneficioses per a l'organisme. Tenen molta vitamina C, són desintoxicants i van bé per a la circulació, el cervell, les articulacions i la pell. Últimament han estat una mica arraconades pels maduixots, més grans i de sabor menys intens.

Nespres / Thinkstock

Nespres / Thinkstock

Nespres

Per desgràcia no és una fruita prou coneguda i consumida, i axò que ho té tot per ser-ho. Per la seva carn compacta i sucosa, el seu gust lleugerament àcid però equilibrat i els seus efectes beneficiosos per a la salut intestinal, la nespra mereix, sens dubte, ser reivindicada.

Cireres

Cireres Thinkstock

Cireres

Les cireres són unes petites temptacions que, amb la seva presència lluminosa, ja anuncien la proximitat de l'estiu. Són riques en fibra, que afavoreix el trànsit intestinal, i fructosa, un sucre que s'assimilia més lentament que la glucosa. A més, tenen una quantitat considerable de vitamina C... i són boníssimes!

Pèsols / Thinkstock

Pèsols / Thinkstock

Pèsols

La primavera és temps de pèsols i faves, dos dels llegums estrella de la nostra gastronomia. Els pèsols són rics en antioxidants i ajuden a reduir el colesterol. Aquí és típic fer-los ofegats, acompanyats de pernil ibèric o cansalada. Se'n conreen sobretot al Maresme, al Baix Camp i a la Catalunya central.

Anxoves sobre base de poma reineta

Anxoves sobre base de poma reineta

Anxoves

L'anxova no és un peix en si mateix, sinó els seitons (o aladrocs) preparats en salaó, és a dir, conservats en aigua i sal. Si teniu problemes d'hipertensió o no us agrada el gust massa salat, és convenient que les passeu per sota d'un raig d'aigua per eliminar-ne l'excés de sal. A Catalunya, la població més associada a l'anxova és, evidentment, l'Escala (Alt Empordà).

Alls tendres / Thinkstock

Alls tendres / Thinkstock

Alls tendres

És una bona alternativa per als qui troben que l'all té un sabor massa marcat i invasiu. L'all tendre, que no deixa de ser la mateixa hortalissa però en un estat de maduració anterior, és més subtil i fàcil de digerir. D'altra banda, sí que presenta moltes de les propietats diürètiques i depuratives de l'all sec. Aprofiteu el moment, doncs, ja que la temporada d'alls tendres s'acaba abans de l'estiu!

Espàrrecs gratinats amb pernil cuit

Espàrrecs gratinats amb pernil cuit Becky Lawton

Espàrrecs blancs

Es tracta de la varietat d'espàrrec de sabor més dolç i textura més tendra. Tenint en compte que tenen més d'un 90% d'aigua, no ens hauria d'estranyar que sigui un aliment molt baix en calories i greix, ideal, per tant, per a tota mena de dietes. A nivell de Catalunya, volem destacar l'espàrrec blanc de Gavà.

Verat en escabetx

Verat en escabetx

Verats

El verat té la virtut de combinar un preu baix (no en va, hi ha qui també l'anomena 'barat') amb una carn de qualitat i sabor excel·lents. Es tracta d'un dels peixos blaus amb més contingut d'omega-3, aquest àcid gras que redueix el nivell de colesterol. I si encara no esteu convençuts dels avantatges de menjar verat, us oferim un argument de pes: el xef Joan Roca (no calen presentacions) ha explicat alguna vegada que és un dels seus peixos preferits.

Cogombre / Thinkstock

Cogombre / Thinkstock

Cogombres

Aquesta hortalissa refrescant i lleugera, una de les reines indiscutibles de les amanides, consta principalment d'aigua i potassi. Gràcies al seu efecte laxant i diürètic, és ideal per depurar l'organisme de residus tòxics i per eliminar l'excés d'aigua. I una última cosa: el cogombre, tal com ens recorda aquella imatge tants cops vista de les rodanxes als ulls, també va bé per la pell.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

20-22 abr

La carxofa al Prat

La carxofa és la verdura més emblemàtica del Prat i del Baix Llobregat. Té més de cent...

21-22 abr

All Those Food Market 2018

Després de l'edició nadalenca, que va congregar més de 20.000 assistents, el mercat torna al Teatre...

22 abr

II Cuina Lírica

La Fundació Catalunya La Pedrera presenta la segona edició del cicle Cuina Lírica, que vol posar...

05-22 abr

II QuintoTapa

L'Ajuntament de Sant Just Desvern (Baix Llobregat) i l'Associació de Gastronomia i Turisme (AGT) organitzen...

Portada Cuina 214

PEIX 'LOW COST': MIL ESPÈCIES BÉ DE PREU I BONÍSSIMES!

  • Uns àpats de llibre
  • Els platillos populars tenen qui se'ls estimi

12 exemplars per només


29,90€

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sàpiens Descobrir Experiències Cuina

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto