Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Els productes de temporada de l'abril

És un mes plenament primaveral que ens porta aliments deliciosos

CUINA.CAT

15/04/2020

L'abril és el mes en què la primavera es consagra i això es nota en els productes de temporada que trobem a les hortes i als mercats. Perquè tots ells es troben en la seva època preferida i no es troben pas en confinament. Hortalisses com la carxofa perden protagonisme i en canvi en guanyen fruites com les maduixes i les nespres. També apareixen llegums imprescindibles per entendre la nostra cuina com els pèsols. 

Maduixes

Maduixes Getty Images

Maduixes

Les maduixes no només són delicioses sinó que també tenen moltes propietats beneficioses per a l'organisme. Tenen molta vitamina C, són desintoxicants i van bé per a la circulació, el cervell, les articulacions i la pell. Últimament han estat una mica arraconades pels maduixots, més grans i de sabor menys intens.

Nespres / Thinkstock

Nespres / Thinkstock

Nespres

Fruit d'un arbre originari de la Xina i el Japó, té forma de pera, una pela aspra i podeu fer-ne gelatina, confitura o almívar, o menjar-lo fresc! Per desgràcia no és una fruita prou coneguda i consumida, i axò que ho té tot per ser-ho. Per la seva carn compacta i sucosa, el seu gust lleugerament àcid però equilibrat i els seus efectes beneficiosos per a la salut intestinal, la nespra mereix, sens dubte, que la reivindiquem.

Pèsols / Thinkstock

Pèsols / Thinkstock

Pèsols

La primavera és temps de pèsols, un dels llegums estrella de la nostra gastronomia. Els pèsols són rics en antioxidants, ajuden a reduir el colesterol i tenen moltes vitamines que són específiques per al bon funcionament del sistema nerviós. Aquí és típic fer-los ofegats, acompanyats de pernil ibèric o cansalada. Se'n conreen sobretot al Maresme, on es troba l'anomenada 'perla verda', al Baix Camp i a la Catalunya central.

Alvocats

Alvocats Getty Images

Alvocats

Oriünd de Mèxic, Colòmbia i Venezuela, els primers espanyols que van arribar en aquelles terres van batejar l'alvocat com la pera de les Índies. Darrere d'aquesta pell rugosa i prima, s'hi amaga una polpa carnosa que es va tornant tova a mesura que l'alvocat madura. És de color verdós a l'exterior i de color crema a l'interior, i té un gran pinyol llenyós que aguanta tota aquesta polpa plena d'oli. Molt ric en potassi, manganès i sodi, a més de vitamina E, és un bon antioxidant. Si compreu els advocats verds i voleu que madurin de pressa, embolique-los amb paper de diari i deixeu-los fora de la nevera.

Cogombres

Cogombres Getty Images

Cogombres

Fruit de la planta herbàcia originària del sud de l’Àsia que ja es conreava a l’Índia fa 3.000 anys, abans que els egipcis en fessin una de les seves verdures preferides i que grecs i romans el portessin a Occident. Parent de carbasses i melons, és molt diürètic i depuratiu. Amb varietats que van de les curtes i gruixudes (l’'espanyola') a les llargues i primes (l’'holandesa' ), podeu consumir-lo cru, tallat i en amanida, o ratllat i combinat amb altres ingredients, en plats com el 'tzatziki' grec o el gaspatxo.

Seitons

Seitons Getty Images

Seitons

El seitó, germà petit dels peixos blaus, és un tipus de peix molt apreciat i versàtil a la nostra cuina. És molt ric en àcids grassos com l'omega-3 i conté moltes vitamines. En funció del lloc i la manera de preparar-lo, el coneixem com a 'aladroc', al País Valencià, a les Balears i en algunes zones del sud de Catalunya. Com a 'anxova' a la Costa Brava i l'anomenen 'boqueró' a Galícia, Cantàbria i Andalusia.

Verats

Verats Getty Images

Verats

El verat té la virtut de combinar un preu baix (no en va, hi ha qui també l'anomena 'barat') amb una carn de qualitat i sabor excel·lents. Es tracta d'un dels peixos blaus amb més contingut d'omega-3, aquest àcid gras que redueix el nivell de colesterol. I si encara no esteu convençuts dels avantatges de menjar verat, us oferim un argument de pes: el xef Joan Roca ha explicat alguna vegada que és un dels seus peixos preferits.

Alls tendres

Alls tendres Getty Images

Alls tendres

Són una bona alternativa si trobeu que els alls tenen un sabor massa marcat i invasiu. L'all tendre, que no deixa de ser la mateixa hortalissa però en un estat de maduració anterior, és més subtil i fàcil de digerir. D'altra banda, sí que presenta moltes de les propietats diürètiques i depuratives de l'all sec. Aprofiteu el moment, doncs, ja que la temporada d'alls tendres s'acaba abans de l'estiu!

Espàrrecs blancs

Espàrrecs blancs Getty Images

Espàrrecs blancs

Es tracta de la varietat d'espàrrecs de sabor més dolç i textura més tendra. Tenint en compte que tenen més d'un 90% d'aigua, no ens hauria d'estranyar que sigui un aliment molt baix en calories i greix, ideal, per tant, per a tota mena de dietes. A Catalunya, destaca l'espàrrec blanc de Gavà.

Endívies

Endívies Getty Images

Endívies

Derivades de la xicoira, creixen en un ambient càlid i humit. Prepareu-les en el darrer moment per evitar que s'ennegreixin i n'augmenti l'amargor. Una amanida d'endívies amb roquefort és una opció excel·lent: saludable i molt saborosa.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: