CUINA.CAT
18/04/2018Catalunya ha inspirat des de sempre grans autors d'arreu del món, i a gairebé qualsevol racó podem trobar vincles literaris. Aquest Sant Jordi serà de llibre, segur, però també us convidem a fer-lo gastronòmic!
Bar Calders
La ubicació d'aquest bar no és gens casual: el barri de Sant Antoni és on va viure Pere Calders quan va tornar de Mèxic i, a més, el bar fa cantonada amb el passatge que la ciutat de Barcelona va dedicar a l'autor. Aquí ja hi havia hagut un bar, el Paloma, però Ramon i Marc Lamarca van decidir convertir-lo en un homenatge a l'autor català: hi trobareu els seus llibres i a la carta hi ha alguns plats i tapes d'inspiració mexicana per recordar l'exili de Calders després de la Guerra Civil.
La Xicra
El carrer de Sant Antoni de Palafrugell va inspirar Josep Pla per escriure la novel·la 'El carrer estret', i en aquest carrer hi ha un petit restaurant que és tot un clàssic de la població empordanesa: La Xicra. Anna Casadevall n'és la responsable i aposta per una cuina d'arrels empordaneses que farà que us enamoreu dels gustos de l'Empordà, com Josep Pla i tants d'altres es van enamorar del seu paisatge i de la seva gent.
Casa Leopoldo
Pepe Carvalho, el detectiu creat per Manuel Vázquez Montalbán, tenia una obsessió sana per la bona cuina. El capipota era el seu plat preferit i sobretot li agradava menjar-ne a Casa Leopoldo, tot un clàssic del Raval que avui està capitanejat per Romain Fornell. Carvalho no és l'única referència literària d'aquest local, però: Maruja Torres, Eduardo Mendoza i Juan Marsé també n'han estat assidus.
7 Portes
Bona part dels escriptors més destacats de la segona meitat del segle XX han passat per les impremtes d'Ediciones Destino i per les pàgines de la revista homònima. Un dels llocs on es reunia l'equip de l'editora per prendre les decisions més importants, amb Nèstor Luján al capdavant, entre el 1959 i el 1968, era el 7 Portes, un restaurant que no necessita presentació.
La Plaça de Madremanya
El 2004, el premi Nobel alemany de literatura Günter Grass va passar deu dies de vacances a Catalunya, dels quals va deixar testimoni en una sèrie de litografies. En una hi surt una masia empordanesa prop de Madremanya. Si voleu seguir les passes de l'autor, no podeu deixar de fer un àpat (o dormir) a l'hotel La Plaça de Madremanya, on Vicenç Fajardo cuina amb els millors productes de proximitat.
Malpaso
A la llibreria Malpaso, al carrer de la Diputació de Barcelona, trobareu algunes de les novetats, però, sobretot, autèntiques curiositats literàries. I quan tingueu el llibre a les mans, podeu anar cap al restaurant, a pocs metres d'allà, on la cuina mexicana és la protagonista indiscutible d'una carta que tampoc renuncia a les arrels mediterrànies de Barcelona.
Bar Cèntric
Roberto Bolaño, l'autor xilè de 'Los detectives salvajes', entre altres obres, va viure al Raval entre el 1977 i el 2003, quan va morir. Encara se'l recorda, especialment al Bar Cèntric, on, quan tenia diners, prenia un cafè amb llet cada matí. Li devia agradar força, tenint en compte que Felipe Müller, un dels seus personatges, també el freqüentava. Per això aquest local barceloní s'ha convertit en un punt de visita obligada per als fans de Bolaño.
Perxe
Roser Vernet, vídua de l'escriptor barceloní Quim Soler, va ser una de les impulsores de la creació del Centre Quim Soler, del Molar, al Priorat, on el vi i la literatura queden vinculats. El Centre és, a més, una casa rural on podreu allotjar-vos i participar en diverses activitats culturals i d'enoturisme per tota la comarca.
El Cafè de la Casa de les Lletres
El Cafè de la Casa de les Lletres ocupa els baixos d'un edifici del segle XVIII que s'ha restaurat de dalt a baix per fer-hi apartaments. És un espai pensat per relaxar-s'hi, prendre un cafè o menjar tapes i plats de cuina mediterrània. Ho fareu envoltats de llibres i, quan acabeu, no se'ns acut res millor que passar una estona a la terrassa llegint i gaudint de la brisa del mar.
Villa Engràcia
A 'El camí de les Aigües', Carme Martí explica la història de Maria Badia, una cuinera deixeble de Rondissoni, que recorda la seva vida a través dels plats que ha cuinat. Un dels llocs que surt al llibre de manera destacada és Villa Engràcia, a l'Espluga de Francolí, un espai que existeix i que funciona com a hotel i balneari. Potser si el visiteu podreu seguir les passes de Maria Badia pel camí de les Aigües...
En vols més?
Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de:
Rep a la teva safata d'e-mail el millor de Cuina.cat
Inscriu-te al newsletter de Cuina i uneix-te a la nostra gran família. Ja som més de 35.000.