L’any passat, vam demanar als catalans quin era el seu plat favorit del receptari tradicional, i va guanyar l’escudella. Enguany, volem que torneu a decidir, i us demanem quin plat us agrada més dels que han preparat els 22 restaurants que representen cadascuna de les 22 indicacions geogràfiques protegides (IGP) o denominacions d’origen protegides (DOP) que hi ha al país.
El concurs està patrocinat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i cervesa Estrella Damm, amb el suport d’Ametller Origen i amb la col·laboració del Fòrum Gastronòmic de Girona, Mas Uniformes i la Federació Catalana d’IGP i DOP, i arrenca el 16 d'octubre a www.cuina.cat/platfavorit.
De 22 receptes, a 2
Els restaurants participants en el concurs tindran a punt les 22 receptes el 16 d’octubre i podreu votar les que més us agradin. Votar us fa participar immediatament en el sorteig de centenars de premis entre els votants. Així, entre el 16 d’octubre i el 2 de novembre les receptes que sumin menys vots s’aniran eliminant, fins que només quedin les dues finalistes.
A partir d’aleshores, i fins al 19 de novembre, hi haurà un enfrontament entre les dues finalistes. Caldrà prendre partit! I, si les voleu tastar, les podreu reservar i comprar preparades als establiments d’Ametller Origen.
El guanyador es donarà a conèixer el diumenge 19 de novembre al migdia, en el marc del Fòrum Gastronòmic de Girona, on es proclamarà el Plat Favorit 2017.
Qui hi participa
Per a l'edició d'enguany, s'han seleccionat 22 restaurants que representen les 22 DOP i IGP que hi ha al país. Cadascun d'ells ha elaborat una recepta amb un ingredient de DOP i IGP i és amb aquesta recepta amb què participa al concurs. Ben aviat donarem a conèixer els plats, però per anar fent boca ja us podem dir quins restaurants participen i quina DOP o IGP representen:
-
DOP Arròs del Delta de l’Ebre. L’Algadir del Delta. El Poblenou del Delta (Montsià)
-
DOP Avellana de Reus. Color d’Olor de Poma. Reus (Baix Camp)
-
DOP Fesols de Santa Pau. Hostal dels Ossos. Batet de la Serra (Garrotxa)
-
DOP Formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya. Paisatges. La Seu d’Urgell (Alt Urgell)
-
DOP Les Garrigues. Els Fogons de la Carme. Cervià de les Garrigues (Garrigues)
-
DOP Mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya. Ca la Núria. Bellver de Cerdanya (Cerdanya)
-
DOP Mongeta del Ganxet. Masia Can Ferran. Sant Quirze del Vallès (Vallès Occidental)
-
DOP Oli del Baix Ebre-Montsià. Hotel Diego. Santa Bàrbara (Montsià)
-
DOP Oli de l’Empordà. Antaviana. Figueres (Alt Empordà)
-
DOP Oli de Terra Alta. Nou Moderno. Vilalba dels Arcs (Terra Alta)
-
DOP Pera de Lleida. L’Estel de la Mercè. Lleida (Segrià)
-
DOP Siurana. El Cairat. Falset (Priorat)
-
IGP Calçot de Valls. Cal Ganxo. Masmolets (Alt Camp)
-
IGP Clementines de les Terres de l’Ebre. Molí de Xim. Miravet (Ribera d’Ebre)
-
IGP Gall del Penedès. El Racó de la Calma. Vilafranca del Penedès (Alt Penedès)
-
IGP Llonganissa de Vic. Magda Subirana. Vic (Osona)
-
IGP Pa de Pagès Català. Més que Tapes. Reus (Baix Camp)
-
IGP Patates de Prades. Pep Cardona. Prades (Baix Camp)
-
IGP Pollastre i Capó del Prat. Cèntric Gastrobar. El Prat de Llobregat (Baix Llobregat)
-
IGP Poma de Girona. Es Portal. Pals (Baix Empordà)
-
IGP Torró d’Agramunt. Atípic. Agramunt (Urgell)
-
IGP Vedella dels Pirineus Catalans. Fonda Farré. Baro (Pallars Sobirà).