Consells de cuina La Vanguardia

Vilafranca i Roses aposten per la cuina local

Proliferen les iniciatives que promouen i combinen gastronomia, aliments i oferta cultural de proximitat

costa brava-barca

costa brava-barca

La setmana passada va ser Vilafranca del Penedès. Ahir, Roses. Dues ciutats amb una tradició gastronòmica pròpia, diferenciada, i amb un paisatge natural i de restaurants que volen reivindicar. Ara que tot passa per la proximitat i la recuperació dels sabors autèntics, les dues poblacions han convençut diversos agents locals per promocionar la seva cultura gastronòmica.

A la capital de l’Alt Penedès el segell ‘Vilafranca ve de gust!’ ja identifica els restaurants que s’han compromès a cuinar amb productes propers i de temporada, i a oferir una carta de vins i caves on la majoria de referències siguin de la comarca. Ànec, gall negre, xató, préssec d’Ordal, catànies, olis, garlandes, fruita seca, verdures i hortalisses, embotits casolans i, evidentment, vins i caves, són alguns dels aliments amb què ja cuinen els restaurants que s’han sumat a la iniciativa: Cal Ton, Casino, El Gat Blau, Mercat, El Racó de la Calma, Sharlotte, Can Belles i Trefí. Tots aquests fan una aposta ferma per la cuina d’autor, amb el territori i la tradició com a fil conductor.

Per completar la promoció, el Penedès també durà a terme durant tot l’any diverses accions i campanyes lligades a l’estacionalitat de cada producte. La primera ja ha començat i el préssec d’Ordal, un fruit de secà ple de sabor, n’és el protagonista. Fins al 26 d’agost cada restaurant en potenciarà l’ús amb menús especials i el client es podrà endur la minuta, que inclou una recepta d’un dels plats estel·lars del menú elaborat per cada establiment. El gall negre serà el següent homenatjat.

Enogastronomia a Roses
A l’Alt Empordà, Roses aglutina patrimoni, cultura i enogastronomia. L’Ajuntament i la cooperativa Empordàlia han arribat a un acord perquè els diversos esdeveniments culturals que es duen a terme a la vila al llarg de l’any incloguin maridatges i tastos de productes de la comarca —els que comercialitza la cooperativa.

Les visites nocturnes al patrimoni cultural de Roses són les primeres a beneficiar-se de l’entesa. En acabar cada sortida els assistents poden gaudir d’un tast de vins. I els dimecres, a més de vins, ja s’ofereixen aliments de l’espai gastronòmic L’Empordà a Taula. Però això no és tot. Tothom que participi en les visites de la Ciutadella de nit rebrà un val amb un 20% de descompte per participar en altres itineraris guiats i degustacions d’Empordàlia.

En virtut del pacte, a partir d’ara les inauguracions de les exposicions temporals que s’ofereixen periòdicament a la Ciutadella de Roses també combinaran cultura, vi i gastronomia.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 28.000.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

20-21 gen

1a Mostra Internacional de Pastisseria

Sant Vicenç dels Horts acull durant el cap de setmana del 20 al 21 de gener la 1a edició de la Mostra...

21 gen

VII Festa de l'Oli i l'Oliva

Durant tota una setmana, al gener, Ullastrell s’omple amb tota mena d’activitats al voltant del...

20-21 gen

Festa de Sant Antoni d’Alcanar 2018

La festivitat de Sant Antoni se celebra a Alcanar el cap de setmana posterior al 17 de gener. Un dels esdeveniments...

21 gen

Fira del Fesol 2018

A Catalunya, pels volts de Sant Antoni, se celebren moltes fires, i una de les més destacades és...

Portada Cuina 211

BON ANY VERD! PROPÒSITS SANS I SABOROSOS PER AL 2018

  • Passejant per Sants
  • Sota el domini de l'horta del Baix Llobregat

12 números per només
29,90€

Subscriu't-hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 28.000.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Sàpiens Descobrir Experiències Cuina

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona. Tel. 93 634 76 07

Amb la col·laboració de:

Amb la col·laboració de:
Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto