Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Cuina monàstica

Els escolans de Montserrat segueixen les pautes d’un especialista, mentre que les cistercenques de Vallbona abracen l’alimentació ecològica

Cor escolania Montserrat

Els cor de veus blanques de l'Escolania de Montserrat en una de les seves actuacions públiques

Escolania Montserrat - escacs

Els nens de l'escolania en un moment d'esbarjo

vallbona de les monges - hort monestir

Una de les monges treballa a l'hort

A l’Escolania de Montserrat hi ha 52 nens d’entre 9 i 13 anys, la major part d’ells de Catalunya, que estudien, aprenen música, canten, viatgen i, en allò relatiu als àpats, tenen una dieta ben equilibrada. Fora tòpics: ni sopetes de farigola per aclarir la gola, ni dejú abans dels concerts, ni gotets de suc de llimona amb mel, ni qualsevol altre aliment o beuratge que ajudi a mantenir o millorar la veu i afinar les cordes vocals. El menú d’aquest cor de veus blanques s’ha elaborat seguint els esmerats consells d’una nutricionista. Cada dia prenen fruita, verdura i amanida; la carn, el peix, els ous i els llegums es van alternant al llarg de la setmana. “Han d’aprendre a menjar de tot. De vegades no és fàcil, requereix un procés”, ens diu el germà Sergi d’Assís, director general de l’Escolania.

Els horaris són europeus. A les 7.45 h, 15 minuts després de llevar-se, es fa el primer àpat del dia, un esmorzar que varia al llarg de la setmana i que sol combinar la melmelada, la llet, el suc, la fruita i el pa amb tomàquet. El matí transcorre entre les classes d’ensenyament general a què assisteixen els nois, un estudi que interrompen a les 10 h per menjar una peça de fruita (la cosa varia si aquesta s’ha pres per desdejunar). A les 12.15 h es dina, unes hores abans de fer la mitja hora d’esport obligatori (cap membre del cor n’està exempt). La tarda continua amb música: les classes de solfa s’alternen amb les d’instrument (cada noi n’estudia dos), el cant coral i els assajos generals. A les 16.30 h el berenar, consistent, atura la música; les notes es canvien per un bon entrepà amb embotit. El cicle diari d’àpats acaba, a les 20.30 h, amb el sopar, que sol incloure un primer (sopa, amanida o verdura), un segon (carn, peix o ous, en funció del dia) i un lacti per a les postres.

Menjar casolà
El menjar és casolà. “Res de càterings”, afirma Sergi d’Assís. L’elabora un grup de cuiners professionals que no només es cuiden d’alimentar els escolans, sinó que també tenen cura dels estómacs de tota la comunitat de monjos i de les persones que s’allotgen a l’hostatgeria. De fet, la ubicació de la cuina determina el lloc on es fan els àpats principals del dia, ja que es dina i se sopa a tocar dels fogons, al menjador que hi ha al costat del claustre del monestir. L’esmorzar i el berenar, en canvi, tenen lloc a l’edifici de l’Escolania.

L’alimentació i els menús varien els caps de setmana, quan els nois tornen a casa (la majoria d’ells resideixen a la mateixa Escolania), i, sobretot, quan fan la maleta i se’n van de gira. Si a Moscou els va sorprendre una sopa vermella, de remolatxa (“ai, com se la miraven”, recorda, rialler, Sergi d’Assís), a Sant Petersburg l’aigua es va substituir per un suc de cirera i a Alemanya van compartir taula amb les famílies d’acollida. “Veure altres maneres de fer i de menjar a llocs de fora de Catalunya és un enriquiment cultural, un fet que entra dins del projecte educatiu de l’Escolania.” El que no hi té cabuda —i això, segons on, encara és un tòpic— és l’opinió que els nens que passen per aquesta escola de música tan especial acaben fent-se monjos. Sergi d’Assís hi insisteix: l’Escolania sempre ha estat per la música, pel cant; no és un esquer per fer capellans. Queda clar.

Les monges de Vallbona, ecològiques
Al monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges (Urgell) la comunitat de religioses que hi viu no gaudeix d’escolania. Són les nou germanes les que canten a les oracions del dia, la darrera, Completes, sobre les 21 h, a les fosques, des de la nau principal de l’església.

Fa quatre anys que la vida d’aquest col·lectiu és diferent; la comunitat cistercenca va començar a adequar el seu dia a dia a les pautes de l’ecologisme. D’alguna manera van redreçar part de la seva quotidianitat a la norma cistercenca, que propugna l’harmonia amb la natura. I un dels passos que van fer va ser rescatar l’hort que omple els terrenys del monestir.

“Des de 2008 fins ara s’han recuperat gairebé 4.000 m² de terres per al conreu d’hortalisses, fruiters i cereals, i uns 200 m² per a flor ornamental, amb què fem rams per a l’església”, expliquen a la seva pàgina web. Les feixes que feia més de 20 anys que havien caigut en l’oblit tornen a florir i, actualment, abasteixen el rebost i els fogons de les germanes. El desenvolupament de l’hort, que la comunitat treballa amb la col·laboració puntual de voluntaris, els ha dut a abandonar el càtering que les alimentava. Ara frueixen d’hortalisses i fruites fresques, ecològiques i que elles mateixes han fet créixer.

Menjar de temporada
Amb el canvi, les monges cistercenques han après a menjar en sintonia amb les estacions. A l’hivern toquen cols, bledes, patates i pastanagues; a la primavera, pomes, carbassons i carxofes; a l’estiu, tomàquets, pebrots i melons, i a la tardor, caquis, ametlles i enciams, entre altres productes que cultiven. A més, el conreu de l’hort també ha fet que s’hagin posat les piles a la cuina, activitat que havien deixat en mans del càtering.

El canvi d’alimentació no ha dut la comunitat a fer-se vegetariana. A la seva dieta també hi ha carn, que els arriba d’un productor ecològic dels Pirineus. I els ous són de les gallines que ara crien, en un espai del monestir adequat com a galliner. 

Com mana l’orde, mengen en silenci al refectori mentre una d’elles llegeix en veu alta un passatge bíblic. Ara els seus àpats, casolans, són més saborosos, però mantenen la senzillesa que dicta la norma cistercenca. Qui vulgui descobrir la cuina del monestir pot tastar-la si s’allotja a l’hostatgeria del complex religiós.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: