cuina.cat

menjar | beure | viure

Consells de cuina
  • Comenta

És temps de bunyols

Us ho ensenyem tot sobre els bunyols, l'alegria de la paella

Dimecres, 22 de març de 2017

Quan comencem a sentir l’olor dels bunyols a casa o als carrers, és inevitable pensar en festa. Aquestes petites flors de paella són típiques de les festivitats, ja sigui Sant Josep, Sant Antoni, Carnaval o Setmana Santa, a la mediterrània es mengen bunyols. A Catalunya els bunyols estrella són els de l’Empordà o de Quaresma.

Aquests dolços daurats farcits de crema o nata muntada, més coneguts com a ‘brunyols’, formen part de la tradició gastronòmica catalana. En podem trobar als forns i les pastisseries d’arreu Catalunya, sobretot a les comarques gironines. A Mallorca i València també tenen la seva versió d’aquesta delícia, els famosos ‘bunyols de vent’ o els ‘bunyols de Sant Josep’, respectivament.

Els 'brunyols' de l'Empordà

Els ‘brunyols’ són uns dolços típics de la comarca de l’Empordà, sobretot en dies de Quaresma. Els ingredients bàsics són farina, aigua o llet, sal, ous, sucre, llimona, oli d’oliva o mantega, llevat i greix de porc. A més, per donar-li un millor aroma i un sabor anisat s’hi afegeix matafaluga o anís verd.

Us deixem la recepta d'aquests deliciosos dolços empordanesos:
Brunyols empordà Brunyols de l'Empordà.Blog Tapa't de tapes

Matafaluga

És una herba oriental que pertany a la família de les apiàcies. El seu nom científic és ‘pimpinella ansium’ i les seves llavors són aromàtiques i dolces. Té diversos usos a la pastisseria i també es s’utilitza per elaborar licors, infusions, algun tipus de curri o en plats de marisc.

Pel que fa al valor nutricional, és una herba beneficiosa per la nostra salut. Té propietats medicinals, com per exemple alleugerir els trastorns digestius en el cas de les infusions, les llavors són expectorants i l’aigua d’anís ajuda a estimular la producció de llet durant la lactància materna.
Matafaluga Aquesta herba té propietats medicinals.

Bunyols per tots els gustos

Lleugers, cruixents, farcits o no, dolços o salats... Al nostre territori trobem un repertori de bunyols o ‘brunyols’ que deixa a ningú indiferent. És ben sabut que no tothom té els mateixos gustos i per això us proposem uns bunyols pels que no us agradi gaire el dolç. Els bunyols es poden fer amb ingredients salats, ja siguin mariners com la sèpia o el bacallà o del camp com les patates o les verdures. Pels que us agradi més els farcits, també teniu tantes opcions com imaginació culinària: crema de fruita, mousse de xocolata, iogurt...
Bunyols de bacallà Els bunyols salats més coneguts són probablement els de bacallà.

Els secrets dels bons bunyols

Els bunyols, tinguin el sabor que tinguin, tenen una textura esponjosa que els fa irresistibles. Com qualsevol recepta, la clau està en fer una bona selecció d’ingredients per donar-li un toc especial als bunyols. Tradicionalment es fa servir llimona, oli d’oliva o matafaluga, però també és habitual utilitzar licors per aromatitzar els bunyols. Si us disposeu a deixar anar la vostra creativitat culinària, els estris imprescindibles per fer bunyols casolans són: una mànega de pastisseria, tisores i una cullera mullada amb oli.
Bunyols mel Els bunyols banyats amb mel són típics a Egipte, Grècia o Turquia.

Des de Barcelona a Istanbul

Aquests dolços (o salats) als que pocs es poden resistir tenen la seva versió a molts països. A Espanya són els famosos ‘buñuelos’, a Istanbul són els ‘bimuelos’, a Itàlia trobem les ‘fritelle’ o les ‘fritedde’ silicianes, els ‘lokma’ són la versió d’Algèria, a Egipte els anomenen ‘lokmet’ i fins i tot a Estats Units s’hi afegeixen amb els ‘doughnuts’. També trobem bunyols, tot i que no es conceben com a tal, als països nòrdics com Holanda, França, Àustria o Alemanya.
Boles de Berlín Xuixos o boles de Berlín farcides de confitura.
Enllaços relacionats
Més consells per fer bunyols
Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Cuina.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Rànquing
Rànquing
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
Cuina.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona. Tel. 93 634 76 07 Amb la col·laboració de: