cuina.cat

menjar | beure | viure

Consells de cuina
  • Comenta

Tot sobre els fumats

Us expliquem com fer un bon fumat a casa i de manera fàcil

És una de les tècniques de conservació més antigues de la humanitat. Consisteix a exposar un producte a una gran quantitat de fum per tal que adopti el seu peculiar sabor i aroma però sobretot perquè l’ajudi a preservar-se. Té el seu origen a l’inici del Paleolític superior, durant l’època de l’home de Cromanyó. En fumar els productes els homínids van comprovar que s’allargava la vida comestible del producte, fet que els permetia augmentar el nombre de reserves de menjar. Us convidem que entreu al món dels aliments fumats i us presentem quatre consells per tal que en feu a casa i així us convertiu en autèntics mestres del fumat.
Fumats portada Fumar consisteix en exposar un producte a una gran quantitat de fum perquè adopti el seu peculiar sabor i aromaThinkstock

Millor amb brases

La millor manera de fumar qualsevol ingredient sempre és mitjançant brases, ja que interessa que el nostre producte s’impregni de les aromes i els sabors vegetals que es desprenen d’aquest fum. Segons el producte que vulgueu fumar és ideal que trieu un tipus de fusta diferent: per al peix, alzina; per a verdures, olivera o les restes de panotxa seca, i per a la carn, la fusta de cep. Si no teniu accés fàcil a aquests tipus de llenya, no patiu, també podeu fumar amb brasa de carbó vegetal, però els sabors no seran els mateixos ni de bon tros.
Fumar carn Per fumar la carn, les brases de fusta de cep són idealsThinkstock

Fumar a casa

Encara que us sembli que per fumar un producte es necessita una gran infraestructura, no és veritat. A casa podeu fumar sense problemes. Heu d’agafar una safata metàl·lica, posar-hi el producte que vulgueu fumar i l’aromatitzant que vulgueu, encenalls, farigola, romaní… ho enceneu i ho tapeu ràpidament amb una tapa per tal que el fum quedi atrapat i entri en contacte directe amb el producte i l’aromatitzi.
Fumar a casa Per fumar productes a casa no calen grans aparellsThinkstock

Espècies

Evidentment, quan fumeu productes també ho podeu acompanyar d’espècies, herbes aromàtiques i, fins i tot, fruita deshidratada. Aquests tocs aportaran al vostre producte un sabor i unes aromes més personals que de ben segur marcaran la diferència de les vostres preparacions. No us talleu, investigueu nous recursos, proveu nous sabors i de ben segur trobareu el millor maridatge.
Espècies per fumar Les espècies, les herbes aromàtiques i la fruita deshidratada aporten aromes especials als fumatsThinkstock

La sal fumi

La indústria alimentària ha desenvolupat un tipus de sal que aporta un gust molt fort a fumat. Evidentment, podeu fer servir aquesta sal per marinar els productes que vulgueu fumar i així poder dur a terme aquest tècnica sense necessitat de fer foc o crear fum. També podeu utilitzar aquest condiment fer reforçar les aromes i sabors fumats de les vostres preparacions. Aneu amb compte, ja que aquest condiment és molt concentrat i se n’ha de posar amb molta cura. Si us passeu, el fort sabor a fum d’aquesta sal emmascararà la resta dels ingredients de la preparació.

Posa´t a prova

Si t'ha agradat la idea i vols provar de fer plats amb fumats a casa, et deixem un seguit de receptes d'allò més delicioses perquè posis aquests consells en pràctica:

Llom de salmó fumat amb salsa tàrtara a la nostra manera

Caneló de salmó fumat
Cotna de porc cruixent amb pebre vermell fumat
Teula de coco amb salmó fumat, melmelada de gerds i vinagreta de gerds
Mousse d’idiazabal fumat amb salsa de nous i flors
Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Cuina.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Rànquing
Rànquing
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
Cuina.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona. Tel. 93 634 76 07 Amb la col·laboració de: