cuina.cat

menjar | beure | viure

  • Comenta

Un te digne de cerimònia

The Tea Shop posa a prova les seves noves varietats amb un ritual tradicional japonès al restaurant Yashima

Víctor Farradellas Dilluns, 15 de juny de 2015

Cerimonia del te
La mestra Ako Matogi en plena cerimònia del te
Víctor Farradellas

Una de les sales del Yashima, un dels primers restaurants de cuina japonesa que es van obrir a Barcelona, ha estat l’escenari d’una cerimònia del te. L’acte l’ha organitzat The Tea Shop, botiga especialitzada en la comercialització de tes de qualitat, amb la col·laboració de la mestra Ako Matogi, del grup ChaDo-Raku. L’objectiu era veure com s’adaptava la variant Matcha Organic japonesa a la forma més tradicional de presentar el te.

Abans de començar la cerimònia, els assistents han hagut de descalçar-se i acomodar-se en un coixí damunt del tatami. A continuació, els han repartit els wagashi, uns pastissets tradicionals elaborats amb pasta d’arròs glutinós, pasta de mongetes azuki i trossets de fruita que se serveixen per acompanyar el te. Com és costum en les cerimònies, l’època de l’any determina tant la decoració de la sala (representada per un centre floral, l’ikebana i una cal·ligrafia que decora una paret, el kakemono) com el tipus de wagashi. En ser gairebé a l’estiu, el pastisset ofert era del tipus yokan, una gelatina amb fruita a l’interior que representava simbòlicament un estany amb peixos. Seguint la tradició, el pastisset s’ha de consumir amb l’ajuda d’un punxó de fusta tot just abans de beure el te.

La cerimònia del te persegueix l’objectiu de transmetre serenitat i senzillesa, fer del procés d’elaboració de la beguda un moment únic i irrepetible per al convidat. Seguint aquests principis, la mestra Ako Matogi ha preparat i barrejat el matxa (te verd en pols) amb l’aigua calenta, fent servir els estris tradicionals: un bullidor de ferro sobre un braser i un batedor, una petita pala corbada i un cullerot, tot fet de bambú. Quan ha acabat, les seves ajudants (també vestides amb el quimono tradicional) han repartit el te en bols de ceràmica o chawan fets a mà. Després de donar les gràcies amb una reverència i dedicar uns instants a admirar el bol, els assistents han procedit a la degustació. Si el te és bo, és costum elogiar-lo i felicitar el mestre que ha ofert la cerimònia. Si s’ha de jutjar per la reacció dels convidats, el Matcha Organic de The Tea Shop ha passat la prova amb nota.

L’origen de la cerimònia, com el de les mateixes fulles del te, és xinès. Va arribar al Japó de la mà de monjos budistes, però a poc a poc va anar evolucionant seguint els corrents del zen. El mestre Sen Rikyu, al segle XVI, va establir les bases de la cerimònia tal com se segueix practicant avui, i el màxim objectiu és la transmissió d’harmonia, respecte i tranquil·litat mentre es gaudeix del te i d’un petit refrigeri.

Enllaços relacionats
Web del Yashima
Web de The Tea Shop
Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Cuina.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Rànquing
Rànquing
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
Cuina.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona. Tel. 93 634 76 07 Amb la col·laboració de: