cuina.cat

menjar | beure | viure

  • Comenta

Els 8 restaurants catalans amb dues i tres estrelles Michelin

Descobriu quins són els restaurants catalans amb les màximes distincions de la guia francesa

Dijous, 16 de febrer de 2017

La gastronomia catalana està en el punt de mira gràcies als nostres xefs i a les seves creacions culinàries tan impactants i delicioses. Trobem grans xefs i millors restaurants a Catalunya, que fan que la nostra cuina tingui fama i renom internacional. Cognoms com Ruscalleda, Berasategui, Puigdevall i Roca han fet que les estrelles Michelin comencin a arribar al nostre país en massa. Per aquest motiu, us oferim el llistat dels restaurants catalans que tenen dues i tres estrelles Michelin.

El Celler de Can Roca (Girona) ***

El Celler Can Roca és un restaurant de cuina lliure, compromesa, amb avantguarda i sense renunciar a la cuina tradicional. Significa cuina refinada, imaginativa i esplèndida. Joan a la cuina, Josep com a sommelier i Jordi per als plats dolços, tots tres representen la nova cuina catalana i molts entesos de la cuina els consideren els millors del món.

Al restaurant Roca ja no hi ha carta, només dos menús, un de 180 € i un altre de 205 €. Tots dos proposen plats elegants i equilibrats, on l’estètica té un paper important, ja que actualment no només es mengen amb la boca, sinó també amb els ulls. És cuina moderna però clàssica, que no angoixa i que anima a seguir menjant. És saborosa i lleugera, perquè tots els ingredients tenen sentit si estan en conjunt. La seva cuina és a la vegada local i mediterrània.

Menú clàssic i menú festiu

El primer és el Menú Degustació de Clàssics, que ofereix els plats més característics d’El Celler de Can Roca. Per 180 € podreu gaudir de cinc plats, dos dels quals seran escollits entre dues opcions, i dues postres. Entre els plats trobem creacions culinàries com el timbal de poma i foie gras amb oli de vainilla; escudella de bacallà, nyoquis de patata, terrina de brandada i col i tripes de bacallà. Per postres, l’adaptació del perfum Miracle de Lancôme i la crema de gingebre, granissat d’aranja, sorbet de litxis, roses, violetes, pebre rosa i vainilla, regalèssia, caramel i oliva negra.

El Menú Festival té una oferta més àmplia de plats, concretament 14, i representa l’evolució d’El Celler de Can Roca. Comença amb una sèrie de cinc petites queixalades anomenades ‘Menjar-se el món’, delícies que s’elaboren a partir de productes i receptes de cinc països: Tailàndia, el Japó, la Xina, el Perú i Corea del Sud. A més, els celíacs tenen dues opcions més: Turquia i el Líban. Un cop fet l’aperitiu, continuem amb els entrants amb un plat titulat ‘Memòries d’un bar als afores de Girona’. Aquest plat ofereix diverses tapes: calamars a la romana, ronyons de Jerez, esfera de bombó de Campari i aranja, bacallà amb espinacs i pinyons i parfait de colomí. En aquest cas, també tenen opció per als celíacs anomenat ‘Aperitiu al mar’. A continuació, una selecció de plats entre els quals trobem moltes creacions amb peix: escamarlà amb artemisa, oli de vainilla i mantega torrada; verat amb tempeh de mongetes del ganxet, o sèpia amb lies de sake i salsa d’arròs negre. Les carns també són variades, i les postres es defineixen per l’estètica, el color, la frescor i el sabor dels ingredients.

Un dels més premiats
Joan Roca, un dels tres germans de Can Roca, està considerat com l’arquitecte del gust. Es va formar acadèmicament a l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona i se’l considera un dels xefs amb més influents del món. Va obrir El Celler Can Roca l'any 1998 juntament amb el seu germà Josep, i el 1998 s’hi va incorporar el tercer germà, Jordi. La primera estrella Michelin va arribar el 1995; la segona, el 2002, i la tercera, el 2009. Des de 2011, se’l considera el segon millor cuiner del món i ha rebut diversos premis: Premi Nacional de Gastronomia al millor cap de cuina el 2000, Medalla al Mèrit Turístic del Ministeri de Turisme i medalla d’or al Mèrit de Belles Arts, Doctor Honoris Causa per la Universitat de Girona el 2010 (on col•laboren amb el Centre d’Innovació en Gastronomia de Girona), i ha publicat diversos llibres. A més, han estat nomenats Ambaixadors de Bona Voluntat del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), els primers després de l’inici de la nova Agenda 2030.

C/ Can Sunyer, 48. 17007. Girona
Tel. 97 222 21 57
restaurant@cellercanroca.com
Obert de dimarts a dissabte, de 10 a 18 h.
http://cellercanroca.com/index.htm
Celler Can Roca Interior del restaurant El Celler de Can Roca, de Girona

Sant Pau (Sant Pol de Mar) ***

El restaurant de Carme Ruscalleda està guardonat amb tres estrelles Michelin i amb tres sols de la Guia Campsa Repsol. Té un estil de cuina creatiu i modern però sempre tenint present la tradició i els productes catalans. Els menús són de temporada i les cartes estan escrites de manera explicativa i amb un toc poètic i d’humor.

Va obtenir la primera estrella Michelin el 1991; la segona, el 1996, i la tercera, el 2006. El restaurant de Tòquio es va inaugurar el 2006, i la filosofia gastronòmica és la mateixa, amb ingredients frescos japonesos i catalans per recrear l'atmosfera del restaurant del Maresme. El Sant Pau ha sabut mantenir els dos espais de la torre on està ubicat. Inclou un menjador interior, una galeria i dos espais abocats al jardí particular. És un ambient còmode i acollidor.

Menú pictòric
El nou menú de degustació combina qualitat, sabor, aroma i estètica. En primer lloc, ofereix una selecció de 14 plats anomenats com diversos estils pictòrics, des del figuratiu balear o l’abstracte català fins al pop art dels EUA, el realisme màgic mexicà o poku. El menú conté, entre d’altres: bacallà amb olives i ametlles i pebrots, cues de llagostí amb pasta i salsa de safrà, orada amb chutney de plàtan, formatge de cabra cremós amb fines herbes i un collage de xocolata. El restaurant també ofereix, com un altre menú, vuit elaboracions de pastisseria sota el nom ‘Petit fours bestiari’: pasta de full, cabell d’àngel i pinyons; philo amb regalèssia i sidral; cookie de cafè; galeta de cardamom; xocolata negra i grué; xocolata blanca amb pebre rosa; xocolata amb llet, gerds lyo i perles cracants, i, finalment, brick cítric i escut de xocolata.

Carrer Nou, 10
08395 Sant Pol de Mar
Tel. 93 760 06 62
santpau@ruscalleda.cat
Obert de dimarts a dissabte (excepte dijous), de 13.30 a 15 h i de 21 a 23 h.
http://www.ruscalleda.com/
Restaurant Sant Pau Restaurant Sant Pau de la xef Carme Ruscalleda

Lasarte (Barcelona) ***

El restaurant Lasarte de Barcelona, ubicat a l’Hotel Condes de Barcelona, va aconseguir la tercera estrella Michelin el novembre passat. D'aquesta manera, és l'únic restaurant de Barcelona que ha obtingut les tres estrelles. Després de rumors que apuntaven als restaurants catalans, es va convertir en el nou triestrellat que tant esperava la ciutat de Barcelona com a referent gastronòmic. Està sota la direcció del xef Martín Berasategui, que ha delegat la seva cuina a Paolo Casagrande i a Joan Carles Ibáñez.

Un ambient modern
Lasarte està considerat com un projecte amb ànima pròpia gràcies al seu equip gastronòmic. El restaurant sorprèn en un primer moment pel seu estil modern, avantguardista i amb espais amplis i ben lluminosos. Després de la renovació que l’hotel va realitzar per convertir-se en un cinc estrelles, el restaurant ha estat el més beneficiat: és més sofisticat i gran, un lloc on sopar tranquil·lament i gaudir d’un bon àpat. El menú principal de degustació, de 210 €, està compost de tres aperitius, nou plats, dues postres i petit fours. Els seus plats estan entesos com avantguardistes i mai barrocs, tenen pocs ingredients però ben combinats i amb tècniques contemporànies creades pel xef.

Les propostes de Berasategui varien segons les estacions i ‘els capritxos del mar i la terra’. La carta és una selecció de les seves creacions i una simbiosi entre els ingredients i sabors de la seva terra i de la cuina catalana. L’altre menú que ofereix el restaurant és el menú Lasarte (185 €). Després dels aperitius, inclou cinc plats: 'pétoncles' amb bolets, ou de guatlla, coliflor i tòfona; escamarlà i colrave, dau de consomé de jarret i llimona; làmines de presa ibèrica temperades sobre quallada de foie gras, tarama d’ostra i gelat de mostassa; llobarro amb brou de galeres, estofat de cargols sobre un puré vegetal i maionesa amb tòfona i cloïsses, i llebre a la royale Lasarte. Finalment, les postres són dos plats, la crema gelada de mandarina amb marialluïsa, gelée de taronja i perles de llimona i, per acabar, cacau, all negre fermentat, gerds i sucre muscovat. L’àpat finalitza amb petits-fours.

C/ Mallorca, 259. 08008. Barcelona
Tel. 93 445 32 42
info@restaurantlasarte.com
Obert de dimarts a dissabte, de 13.30 a 15.30 h i de 20.30 a 23 h.
https://www.restaurantlasarte.com
Restaurant Lasarte Restaurant Lasarte de Martin Berasategui

ABaC (Barcelona) **

El restaurant ABaC va obrir les portes per primera vegada l'any 2000 al carrer del Rec de Barcelona. El 2008 es van traslladar al nou emplaçament, a l’avinguda Tibidabo. El restaurant té dues estrelles Michelin i ha estat nominat com a Millor Restaurant de Catalunya 2011 per l’Acadèmia Catalana de Gastronomia. Destaca pels seus dos salons per als esdeveniments privats i un celler amb més de 1.000 referències.

Té dues cartes, una per 140 € i l’altra per 170 €. A part dels dos menús, el restaurant ofereix una carta on es pot escollir entre els plats assenyalats o també els suggeriments del xef. La cuina és evolutiva, està basada en el producte i mescla la creativitat amb la tradició. Alguns dels plats que hi podem trobar són els pinyons carbonara amb clara de parmesà, crestes de gall i tòfona blanca; el brou d’eriçons amb rom anyenc; la medul·la i costella de tonyina amb ostra, llimona i pipes, o llobarro amb caviar, patates amb mantega i pebre cítric. Tot, sempre acompanyat d'un selecte celler. Aquests menjars estan considerats com joies de la gastronomia.

El més jove
El xef del restaurant és Jordi Cruz, que va començar a l’Escola Superior d’Hostaleria. Va treballar al restaurant Estany Clar de Cercs i va rebre la seva primera estrella Michelin al novembre de 2002, convertint-se en el xef més jove del nostre país i el segon del món en rebre aquesta distinció. Va guanyar diversos premis com el Campeonato de España para Jóvenes Chefs l’any 2002, el Premio Internacional de Cocina con Aceite de Oliva de Jaén l’any 2003, i el premi Campeonato de España para Jóvenes Valores a Marbella, també el 2003. L’any 2006 es va proclamar campió del Concurso Cocinero del Año i actualment és vicepresident del jurat. El 2010 es va incorporar a l’equip directiu de l’ABaC Restaurant & Hotel. Ha escrit un llibre titulat ‘Cocina con lógica, técnica i conceptos en la cocina del Estany Clar’.

Av. Tibidabo, 1. 08022. Barcelona
Tel. 93 319 66 00
info@abacbarcelona.com
De dilluns a diumenge, de 13.30 a 15.30 h i de 20.30 a 22.30 h.
http://www.abacbarcelona.com/ca
Restaurant ABaC Restaurant ABaC, de Jordi Cruz

Miramar (Llançà) **

Amb dues estrelles Michelin trobem el Restaurant Miramar, al centre del passeig Marítim de Llançà, senzill i acollidor. És un negoci familiar que ha acabat convertint-se en un referent a nivell mundial. A peu de platja, permet als comensals gaudir d'una vista sensacional del Mediterrani. A la cuina, el xef Paco Pérez transforma els sabors i les textures en avantguarda, productes de qualitat que es converteixen en propostes creatives.

El menú actual s’anomena ’34 moments’. En primer lloc, s’ofereix un plat titulat ‘El Meu Tresor’, que conté cavallet de mar, estrella de mar i còctel marí. A continuació, se serveixen nou plats o ‘9 moments’ entre els quals trobem consomé de minestrone amb ametlla, crispetes i blat de moro o taco. El menú segueix amb una selecció d’11 plats o ’11 moments’, amb molts productes del mar com el caviar, la navalla, la nou de mar i els seus coralls, l’ostra, la gamba, el calamar o la sopa d’aleta. Després se serveixen ‘8 moments’ més, amb creacions culinàries com el sam de formatge i tòfona o el tendó amb xirivia i cua de bou. Finalment, les postres són ‘3 moments’ més: un còctel de fruita, una orxata amb dàtil i fartons i el ‘Príncipe Beukelaer’.

De Huelva a Llançà
El xef Pérez és un dels màxims exponents de l’alta cuina d’avantguarda del segle XXI. Va néixer a Huelva, tot i que la seva família es va traslladar a Llançà. Es va formar a França amb Michel Guèrard però va ser en tornar a Catalunya que es va identificar amb la creativitat de Ferran Adrià a El Bulli. El Miramar de Llançà ha acabat convertint-se en un lloc de pelegrinatge per als grans gurmets i símbol de l’avantguarda gastronòmica. Amb dues estrelles Michelin i reconeixement internacional, combina la tradició mediterrània amb productes de l’entorn marí.

Passeig Marítim, 7. 17490. Llançà
Tel. 97 238 01 32
info@restaurantmiramar.com
Obert de dimarts a dissabte, de 13.30 a 15.30 h i de 20.30 a 22.30 h. Els diumenges, de 13.30 a 15.30 h.
http://restaurantmiramar.com/ca/
Miramar Hotel Miramar, de Paco Pérez

Les Cols (Olot) **

El restaurant Les Cols d’Olot, amb dues estrelles Michelin, ha fet possible una cuina d’estacionalitat basada en el paisatge rural de la Garrotxa. La cuina és sòbria però essencial, austera i humil, i ha aconseguit ser el reflex de la manera de ser de la gent de la Garrotxa.

El menú de degustació és tradicional però original. Triomfa amb la seva cuina creativa pel seu fort estil català i sempre amb productes de proximitat. El restaurant ofereix dues opcions de menú de degustació, ambdues per un preu de 95 €. En primer lloc, podem optar pel menú ‘Hort i galliner’. Els plats intenten transmetre la preocupació del restaurant per la cuina sostenible i el seu amor a la terra. L’altre opció és el menú ‘Hivern i natura’, amb productes propis de la Garrotxa.

Els dos menús comencen amb la famosa llonganissa artesanal d’Olot, acompanyada amb una làmina feta amb fajol. A continuació, les dues opcions coincideixen en una sèrie de plats: blini de fajol amb botifarra de perol, canapè de fajol i flors biquini de papada de porc, espagueti amb brou fumat, una llesca de pa i llard de porc, nap en tempura de carbó i romesco i, finalment, fesols de Santa Pau.

Després se serveixen diferents plats segons el menú. En el cas del menú ‘Hort i galliner’, la selecció és: carxofa, ou fresc del dia amb farro, engrunes de pa i blat de moro sec, carbassa de cinc maneres, albergínia cremada, cols de l’hort de Les Cols, bledes amb tòfona negra de la Garrotxa, enciam hidropònic a la brasa, coliflor, gelat de carbassa i pastís de taronja. D’altra banda, el menú ‘Hivern i natura’, en comptes d’aquests plats ofereix: royale de tòfona negra, ou fresc del dia amb tòfona negra de la Garrotxa, patates amb suc, arròs de pagès amb calamars de llauna, bacallà amb brandada, garrí de raça Duroc, gelat de bunyol, mató gelat i paisatge volcànic. A més, els dos menús també inclouen formatges catalans, farinetes de fajol ensucrades i rajola de xocolata i coca ensucrada dels Hostalets d’en Bas.

Elegant i natural
La xef Fina Puigdevall és la propietària i cuinera del restaurant Les Cols d’Olot, que s'ubica a la masia on va néixer. La seva cuina es caracteritza per transmetre molt amb pocs elements. És una cuina elegant, depurada però generosa. Transmet equilibri, austeritat i naturalitat. Les propostes que ofereix al seu restaurant estan arrelades a la seva terra, i per això ha començat una tasca de recuperació de l’horta tradicional de la comarca. Treballa amb productes típics de la Garrotxa, com el fajol, la patata de la vall d’en Bas, l’aviram de pagès, el fesols de Santa Pau, la ratafia, el tortell d’Olot, la castanya, el nap o els bolets. Es tracta de tenir la naturalesa i la terra com a font d’inspiració.

Mas Les Cols. Ctra. de la Canya, s/n. 17800. Olot
Tel. 97 226 92 09
http://www.lescols.com/
 Les Cols Restaurant Les Cols, de Fina Puigdevall

Enoteca (Barcelona) **

El restaurant Enoteca, ubicat a l’Hotel Arts de Barcelona, està considerat com l’ànima i el cor de la gastronomia mediterrània, recentment guardonat amb una segona estrella Michelin. El xef que dirigeix el restaurant és Paco Pérez, que s’ha inspirat en els productes mediterranis, l’essència dels ingredients locals, i sempre posa accent especial sobre el peix i el marisc. Amb aquest restaurant, presenta la seva cuina basada en la frescor de la Mediterrània, clàssica, contemporània i d’excel·lent qualitat.

El menú de degustació del restaurant, de 170 €, està format per minestrone, xuixo amb gema trufada; biquini trufat; wagyu i calamar a manera de niguiri; tonyina amb matisos d’umami; purs pèsols; espardenyes carbonara; angules amb all i pebre; arròs cremós amb xampinyons, eriçó i tòfona; llobarro sedós de calamarsons, musclo, escopinya i calamar; colomí amb mandonguilles, olives i ban, i, finalment, còctel de fruites, galeta príncep i petit fours.

Hotel Arts Barcelona. Marina, 19-21. 08005. Barcelona
Tel. 93 483 81 08
enotecapacoperez@ritzcarlton.com
Obert de dimarts a dissabte, de 19.30 a 22.30 h (dilluns a dissabte) i de 13.30 a 15.30 h (dissabte).
http://www.hotelartsbarcelona.com/es/Gastronomia/Enoteca
Restaurant Enoteca Restaurant Enoteca, de Paco Pérez

Moments (Barcelona) **

El restaurant Moments, ubicat a l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona, ja té dues estrelles Michelin. Es caracteritza per tenir una cuina creativa, fresca, saludable i sempre inspirada en la cultura gastronòmica catalana. Està dirigit per Carme Ruscalleda i el seu fill Raül Balam. La decoració del menjador crea una atmosfera relaxant i màgica per gaudir d’una experiència culinària única amb un menú a la carta i un menú de degustació. A més, ofereixen una ‘taula del xef’ per observar l’acció de la cuina amb capacitat per a 15 comensals. No només gaudireu d’un menú excel·lent, sinó també de l’espectacle culinari. Gràcies a la qualitat dels productes i a les tècniques culinàries de mare i fill, ha permès oferir gastronomia excepcional amb ingredients de temporada de primera qualitat.

El menú que es pot tastar actualment (166 €) ha estat elaborat conjuntament per Carme Ruscalleda i Raül Balam. És un viatge gastronòmic que us transportarà a 14 països diferents. ‘El Viatge’ consta d’un plat de cada un dels següents llocs: Barcelona, Hong Kong, París, Tòquio, Madrid, Milà, Bodrum, Nova York, Bangkok, Jakarta, Londres, Las Vegas, Miami i el Marroc. Haureu d’afanyar-vos, però, perquè a mitjan març estrenaran un nou menú!

Receptes antiaging
A més, s’ofereixen tres entrants, tres plats de peix, tres plats de carn i quatre postres. Aquest menú inclou plats antienvelliment, dissenyats per frenar el procés d’envelliment i restablir l’equilibri natural del cos. Han treballat amb el Dr. Manuel Sánchez, cap del Departament d’Antienvelliment de la Clínica Planas, per elaborar-lo. Els plats amb aquestes propietats són les petxines de pelegrí amb safrà, pesto i pasta picant; el gall de Sant Pere amb figuera, figues i bolets; l’arròs caldós de cues de gamba; el rellom de bou amb romesco i vegetals, i, finalment, el colomí desossat rostit al punt sagnant amb fulla de Sakura, cireres i farcit de porc Duroc. També podreu optar pel menú Club Migdia, que consta de cinc aperitius, tres plats principals, cinc tipus de formatge, unes postres i dolços de rebosteria.

Raül Balam és el xef principal del restaurant Moments, tot i que va començar la seva carrera culinària al restaurant Sant Pau, on va aprendre les tècniques culinàries més refinades. Després es va traslladar a Tòquio per a la inauguració del restaurant Sant Pau japonès i va aconseguir transmetre la filosofia de la gastronomia catalana als gurmets japonesos. El 2009 es va incorporar a la cuina del restaurant Moments i és l’encarregat del funcionament diari i de liderar l’equip de cuina.

Passeig de Gràcia, 38-40. 08007. Barcelona
Tel. 93 151 88 88
mobcn-reservations@mohg.com
http://www.mandarinoriental.es/barcelona/fine-dining/moments/
Restaurant Moments Restaurant Moments, de Raül Balam
Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Cuina.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Rànquing
Rànquing
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
Cuina.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona. Tel. 93 634 76 07 Amb la col·laboració de: