cuina.cat

menjar | beure | viure

Consells de cuina
  • Comenta

Tria la patata ideal

Tothom gaudeix del sabor de les patates en cuinar-les, però cada varietat té el seu gust característic, la seva aroma i la seva textura, i la clau és saber quina és la més adequada en cada moment

Dimarts, 29 de novembre de 2016

No, no totes les patates tenen el mateix color de pell ni són igual de vàlides per fregir o per bullir. Arreu del món existeixen milers de varietats que van del color groc al porpra, de petites a grans, amb pell dura o tova… la patata és el tubercle més cultivat i consumit a tota la Terra i és la base de l’alimentació de moltes comunitats i cultures. Les trobem en les truites, en purés, en estofats, fregides, fetes al forn, en pastissos, bullides i com a acompanyament en qualsevol tipus d’àpat. Tractant-se d’un ingredient tan comú a les nostres cuines, ja coneixeu quines varietats són les més adequades per a cada ocasió?
Patates Varietats de patatesThinkstock

Sota terra

De la mateixa manera que cada patata té la seva utilitat específica a la cuina, cada varietat necessita una atenció diferent a l’hora de cultivar-les. Segons la durada del cultiu, podem parlar de:

Patates primerenques:
són les que han estat arrencades de terra en un cicle de 90 dies, abans de la seva maduració natural. Les trobem als mercats des de finals de maig fins al juny, i són més aviat petites, blanques i amb la pell daurada i fina, molt fàcil d’arrencar. Són molt nutritives, menys calòriques que la resta i riques en potassi, sodi i vitamines. Si en voleu treure el màxim profit, cuineu-les al vapor o en truita; a altes temperatures perden les propietats nutricionals.

Patates semitardanes o normals:
el cicle d’aquests tubercles sota terra dura al voltant de 120 dies i a finals d’estiu es cullen. Són de mida més gran i les que accepten més variacions a la cuina.

Patates velles o tardanes:
abans de collir-les han d’haver passat entre 150 i 200 dies. Són típiques de l’època de Nadal; es conserven molt bé al llarg de l’hivern. Són fosques de pell, saboroses i farinoses. Us quedaran ideals si les utilitzeu per a estofats i purés.

Les de casa

Si féssim una llista de la infinitat de varietats de patates que existeixen, seria una bogeria i segur que ens en deixaríem alguna. Però almenys volem que conegueu quines són les més populars a casa nostra.

Patata Red Pontiac

Aquesta varietat s’identifica fàcilment per la seva pell vermella. És una patata semitardana i és bastant sensible als cops, es pot trencar fàcilment. La millor manera de degustar-la és al vapor o cuita, ja que manté molt bé el gust i la textura.
Patata Red Pontiac Varietat de patata Red PontiacThinkstock

Patata Kennebec

Les patates més conegudes de Catalunya, les de Prades, amb IGP, són Kennebec. Són patates tardanes. Trieu-les si heu de fer-les al forn, fregides o cuites. És la millor companya d’una espatlla de xai, perquè absorbeix molt bé els sucs dels guisats, i també és ideal per fer una truita de patates, perquè no es desfà en fregir-la.
Patata Kennebec La varietat de patata Kennebec és ideal per fer-ne una truita; no es desfà en fregir-laThinkstock

Patata Monalisa

De varietat semitardana, és la més abundant i econòmica. Bullida o cuita al forn és com millor queda; en canvi, no la utilitzeu per preparar purés perquè no us quedarà fi. Juntament amb la Kennebec, és una de les patates més versàtil a la cuina.

Patata violeta

És una patata tardana i n’hi ha d’allargades i de rodones. Us cridarà l’atenció perquè té una pell morada, gairebé negra, i en obrir-la veureu que és de color violeta! Quan la tasteu notareu que té una textura mantegosa, que la fa ideal per preparar un puré de patates o fregir-la.
Patata violeta La varietat de patata violeta té una pell molt fosca i la carn de color porpraThinkstock

Patata del bufet

Aquesta patata de cultiu tardà és la reina de les sopes i de les cremes. També és bona per menjar-la cuita. N’hi ha dues varietats, vermella i blanca, i totes dues són molt saboroses.

Patata 'Agra'

Segur que els belgues fan servir aquesta patata tardana per a les patates fregides que els han fet famosos. Amb aquesta cocció queda molt cruixent per fora i tova per dins
Patata agra La varietat de patata Agra és la millor per fer-la fregidaThinkstock
Comparteix
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Cuina.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Rànquing
Rànquing
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
Cuina.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona. Tel. 93 634 76 07 Amb la col·laboració de: