cuina.cat

menjar | beure | viure

Consells de cuina
  • Comenta

Quatre consells sobre la carxofa

La flor d’hivern és molt versàtil, però tenir-la a punt no sempre és fàcil. Us donem uns trucs per treure'n tot el suc!

Dimarts, 7 de febrer de 2017

Fregida, arrebossada, al forn, a la brasa, bullida, crua; les fulles, el cor... M’estima o no m’estima, la carxofa? És temps d’aquesta flor capritxosa i s’ha d’aprofitar, perquè és una de les poques verdures de la qual encara es respecta l’estacionalitat. Per aprofitar-ne tot el sabor, cal saber-la tractar. Preneu nota:

Quan és temporada de carxofes?

A cada temporada hem d’aprofitar els productes de l’època i menjar-los quan toca, perquè, especialment les verdures i les hortalisses, si les conreem i collim seguint el seu cicle vital, les seves propietats beneficioses es multipliquen.

Una flor d'hivern
La carxofa és una flor d'hivern. La temporada comença al novembre, encara a la tardor, i acaba a l'abril. Això sí, la millor època per gaudir-ne són els mesos de més fred. A casa nostra, una de les més preuades és la Carxofa Prat.
Camp de carxofes Camp de carxofesThinkstock

Com triar la carxofa més tendra

Si voleu triar la carxofa més tendra quan aneu a comprar heu d'escollir la que estigui més tancada i pesi més, amb les fulles molt juntes. “S’han de seleccionar les més grosses i pesades en proporció a la seva mida, amb les fulles grans, compactes, ben formades, que estiguin apinyades”, indica la cuinera empordanesa Iolanda Bustos. Pot ser que les fulles més externes siguin fosques, però normalment és un símptoma de fred i no altera les qualitats del producte.

Premeu la carxofa a prop de l'oïda
Bustos, xef del restaurant La Calèndula, també ens explica com comprovar-ne la frescor “es pot prémer la carxofa a prop de l’oïda; si s’escolta un crec, és símptoma de frescor. Si les fulles estan toves i s’obre amb facilitat, pot ser que ens trobem amb un cor endurit i sec”.
Parada mercat amb carxofes Al mercat s'han d'escollir les carxofes més tancades i fortesThinkstock

Com conservar-les

Una vegada a casa, heu de tenir en compte que la carxofa s’oxida molt ràpidament i agafa un color fosc. El millor és cuinar-la abans de cinc dies. Per conservar-la, el millor que podeu fer és guardar-la en llocs frescos tan aviat com sigui possible. També es poden posar en un recipient tancat o una bossa de plàstic i posar-la a la nevera.

“Si es fiquen en una bossa de plàstic tancada i es deixen a la nevera, es conservaran una setmana ben bona. Amb la tija es poden mantenir en aigua com si fos una flor tallada, però sempre en un lloc fresc”, precisa la Iolanda. “Perquè no s’assequin, evitem tallar la tija fins al moment del consum.”

Us diem un truc per si se us han posat una mica lletges... Submergiu-la en aigua amb llimona o amb julivert!

Com preparar-les

Per netejar-les i no quedar amb les mans negres, es recomana pelar-les i tallar-les amb guants. Un cop a punt, en cru, cal ruixar-les amb suc de llimona o fregar-les amb el cítric perquè no s’oxidin, o bé deixar-les en remull en un bol amb aigua freda i suc de llimona. També és convenient treure els pèls que envolten el cor de la carxofa, ja que poden resultar desagradables al paladar.
Carxofes i llimona Ruixeu les carxofes amb una mica de suc de llimonaThinkstock

Com cuinar-les: més enllà de la brasa i el forn

Una de les maneres més populars de preparar-les és a la brasa o al forn, cuites amb un rajolí d’oli, sal, pebre i all; però hi ha moltes més formes de cuinar-les, com fregir les fulles per aconseguir un aperitiu sa i bo; farcides de carn, pernil, gambes o bolets; estofades amb pèsols; en una truita sucosa, o bullides amb només un rajolí d’oli i una mica de sal i pebre. Innoveu amb el que us vingui de gust.

A l’olla
Si les voleu prendre bullides, us quedaran més tendres si a l’aigua hi afegiu una mica de suc de llimona i una culleradeta de farina. L’aigua només les ha de cobrir, i un cop cuites es poden aprofitar per fer sopes o caldos. Si voleu rebaixar l’amargor de les carxofes, poseu una cullerada de sucre a l’aigua mentre es couen.

Si en sobren
S’han de conservar a la nevera i consumir en 24 hores. També es poden congelar per augmentar-ne la conservació durant uns mesos. Si talleu les cues, aprofiteu-les i congeleu-les. Posteriorment es poden afegir a plats com truita de carxofa, ja que són molt fines i gens fibroses.
Carxofes farcides de gambes Carxofes farcides de gambesThinkstock

Beneficis

La mitologia explica que Júpiter va convertir en carxofa Cynara, una noia molt bonica de qui s'havia enamorat i que l'havia rebutjat. Aquesta reacció tan dràstica no ens agrada, però sí que ens serveix per entendre el gust deliciós d'aquesta hortalissa i la quantitat de propietats beneficioses per a la salut que conté:

Combat el colesterol: conté fitosterols que ajuden a digerir els greixos i a reduir el colesterol.

Regula el trànsit intestinal: la carxofa té un alt contingut en fibra, de manera que millora la digestió i prevé tant la diarrea com el restrenyiment.

És un diürètic natural: ajuda a eliminar toxines i disminueix la retenció de líquids.

És un remei per al cor: millora la tensió alta i prevé l’arteriosclerosi, amb la qual cosa millora els possibles problemes cardiovasculars.
Carxofa bonica CarxofesThinkstock
Enllaços relacionats
Receptes de carxofes
Comparteix
Comentaris
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Cuina.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Rànquing
Rànquing
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
Cuina.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona. Tel. 93 634 76 07 Amb la col·laboració de: