cuina.cat

menjar | beure | viure

La sardina va inspirar el nom de l’illa de Sardenya, on els romans anaven a pescar-ne. El fet de ser una espècie abundant i fàcil de pescar li proporciona preus raonables al mercat, és senzilla de cuinar, una gran font de vitamines A, B i E, i es pot menjar tant en plats freds com en plats calents. La tradició —llarga en el seu cas— de fer-ne en conserva fa que se’n consumeixi tot l’any, però cap temps és millor que els mesos d’estiu.
Tipus i més
llauna sardines
A la pesca salada
En conserva
Sardina de la costa. S'hi ha afegit sal, per assecar-la i conservar-la. La millor opció és fregir-la, fer-la a la brasa o marinar-la amb llimona o vinagre. A la nevera, se n'accentua la salabror.

Arengada. Coneguda com a 'guàrdia civil' i associada a les penúries, és una sardina en salmorra, i es menja crua, en una amanida o amb raïm i olives mortes, o dessalada, per confitar-la.

'Mariquita'. Nom popular de la sardina mitjana, que es pot menjar crua. També es pot arrebossar amb aigua i farina, com un bunyol, o empanar-la. Es ven per pes i envasada al buit.

Sardina en escabetx.
També és fresca, però marinada, a parts iguals, amb aigua i vinagre, pebre vermell i llorer. Com més dies passa banyada amb aquesta barreja, més bona és.
Anxoves
La família
Areng. És semblant a la sardina, però més gran i no viu a la Mediterrània. Molt popular als països nòrdics, es comercialitza fumat o en conserva.

Anxova. La reina de l'Escala i del golf de Roses. És com es coneix el seitó fresc macerat amb vinagre i conservat amb oli i sal. Es fa servir com a base de salses, patés i vinagretes, entre d'altres.

Alatxa. Un pèl més petita que la sardina, es cria a l'Atlàntic i a la costa andalusa. Es ven fresca, en conserva i fumada. Es menja marinada, a la brasa o guisada.

Amploia. Escandinau, se sol trobar en conserva. Dóna un gust especial als entrepans, amb ous o com a guarnició.

Alosa. Pot arribar al mig metre i pesar tres quilos, i viu al mar fins a la fresa, quan puja riu amunt, on acaba sent pescada. Per cuinar al forn.
restaurant kauai-estiu
Guia pràctica
On menjar
Aq Restaurant. De les Coques, 7. Tarragona. Tel. 977 21 59 54. Entre els plats de temporada, trobareu els raviolis de sardina en escabetx, cansalada ibèrica de Maldonado i sopa de romesco.
Gresca. Provença, 230. Barcelona. Tel. 93 451 61 93. Tasteu la sardina filetejada i marinada dels suggeriments.
Kauai. Ctra. de Santa Creu de Calafell, 25. Gavà. Tel. 93 645 11 88. Espetades, les sardinades populars malaguenyes.
El Far. Passeig Marítim, 107. Vilanova i la Geltrú. Tel. 93 815 42 07.

On comprar
Pesca Salada Marsalà.
Mercat de la Boqueria, parada 728. Barcelona. Tel. 93 302 00 31. Tot tipus de salaons, anxoves, bacallà gros, etc.

Llibres
'La cuina del Serrallo: 121 receptes del barri mariner de Tarragona'
. Carme Arjona Cabello. Cossetània. Valls, 2000. Preu: 11,30 €.
'Fish Forever'. Paul Johnson. Ed. John Willey & Sons Inc, 2007. Preu: 27 €.
Craquez pour la sardine! 30 recettes de sardines fraiches ou a l’huile. Catherine Méry. Mango, 2008. Preu: 10 €.

Més informació
Espai del Peix
. Edifici de la Llotja del Peix. Port de Palamós, Moll Pesquer. Tel. 972 31 23 33. Un megacomplex dedicat al peix de la costa gironina. Ofereix taller de cuina i debats sobre el peix i la pesca.
Llotja del peix de Vilanova i la Geltrú. Pàgina web que permet comprar productes frescos on line i consultar alguna recepta.
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
Cuina.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona. Tel. 93 634 76 07 Amb la col·laboració de: