Receptes de Nadal La Vanguardia

10 maneres de cuinar el tomàquet

Treu tot el profit del tomàquet amb aquestes saboroses receptes

10/08/2017
01 El tomàquet

El tomàquet

El tomàquet és un dels aliments més característics de la nostra gastronomia. Aquest fruit es va començar a cultivar a Europa al segle XVIII, i el trobem en receptes tradicionals a la cuina catalana, espanyola, italiana... És el rei de les salses per excel·lència, ja que dona sabor, aroma, textura, color i un toc àcid. Però també el podem cuinar de moltes altres maneres. Aquest aliment, que conté un elevat contingut de minerals i vitamines, és de major qualitat a l’estiu. Tot i això, us proposem 10 maneres de cuinar el tomàquet per gaudir-ne tot l’any!

02

Pa amb tomàquet

Comencem amb un dels plats més representatius de la gastronomia catalana, el pa amb tomàquet. Per fer aquest plat com un bon cuiner, hem de tenir en compte alguns aspectes. En primer lloc, es recomana un pa de pagès de molla densa, si pot ser de fa dos dies, tallat a llesques d’un centímetre i mig. A més, el tomàquet no només ha de ser madur, sinó també madurat al rebost. D’aquesta manera es concentren les aromes i els sabors i s’estova. Pel que fa a l’oli d’oliva, un bon raig; i sal, un polsim. Escolliu el de millor qualitat segons els gustos i serviu-ho al moment.

03 Conserva tomàquet

Conserva tomàquet

Conserva de tomàquet al natural

  • De temporada. El tomàquet és un aliment de temporada, concretament, estiuenc. Això suposa que es conrea des de mitjan juny fins al setembre. Podem trobar-ne en altres èpoques, però perden sabor i qualitat, són insípids i tenen una aroma molt fluixa.
  • Per gaudir d’un bon tomàquet. La clau d’un bon tomàquet és que aquest hagi madurat amb la llum natural del sol, no en hivernacles. Per això els tomàquets fora de temporada d’estiu tenen mala qualitat. L’alternativa, doncs, és el tomàquet en conserva.
  • Fer una conserva. Fer una conserva de tomàquet al natural és laboriós però senzill. Escaldeu els tomàquets en aigua bullent i refresqueu-los en aigua amb gel. Peleu-los, feu-los a trossos grossos i retireu-ne les llavors. Poseu-los dins de pots de vidre amb tapa de rosca o de palanca (esterilitzats en aigua bullent) gairebé fins a dalt, tapeu-los i coeu-los al bany maria 45 minuts. Refredeu-los dins de l’aigua i mireu que hagi fet el buit. Guardeu-los, fins a un any en un rebost sense llum ni calor, i feu-los servir per a salses i sofregits.
04

Sucs i sopes fredes

A vegades podem trobar tomàquets massa madurs o amb algun desperfecte a la pela, però els podem aprofitar. El tomàquet és un aliment que permet un ventall d’elaboracions líquides saboroses i nutritives. Des del suc fins a receptes laborioses, podem cuinar el tomàquet en forma líquida de diverses maneres. Un cop passat per la batedora, s’hi afegeix oli d’oliva, all, vinagre i pa, que li dona espessor i sabor. Les dues grans receptes típiques de la gastronomia espanyola són el gaspatxo andalús, al qual hi afegeixen hortalisses d’estiu, i el salmorejo cordovès, sovint coronat amb encenalls de pernil ibèric i ou dur. Podem afegir-hi fruits d’estiu com la síndria, cireres, alfàbrega, menta, maduixes, pebrots, cítrics... Amb aquestes receptes podem fer begudes, sopes o salses.

05 El tomàquet sec és típic de l'estiu

El tomàquet sec és típic de l'estiu

Tomàquets secs

L’estiu no només és el millor moment per als tomàquets, sinó que també és l’època on es fa servir la tècnica d’assecar els tomàquets. El producte idoni són els tomàquets de pera, ja que tenen menys polpa i menys humitat. Per fer tomàquets secs renteu-los bé, assequeu-los i talleu-los en quatre trossos. Retireu-ne l’aigua i les llavors, salteu-los, amaniu-los, si voleu, amb orenga, i poseu-los a sobre d’una safata. Busqueu una reixa o malla per tapar-los i protegir-los dels insectes, i poseu-los a al lloc més assolellat. Quan el sol comenci a baixar, entreu-los dins de casa. Repetiu l’operació durant una setmana. L’altre opció és posar-los al forn a 60 ºC, 8-10 h, girant-los cada hora. En podeu fer un pesto amb pinyons, afegir-los a un hummus o a risottos...

06 Tomàquets verds fregits

Tomàquets verds fregits

Tomàquets verds fregits

La recepta és autòctona del sud dels Estats Units i l’element clau és tenir uns fruits molt verds, que no es desfan amb la cocció i aporten un punt àcid i refrescant a la fregitel·la. La millor opció és el ‘tomàquet per amanir’, seguit dels tomàquets mexicans. Per fer tomàquets verds fregits, feu-los a rodanxes de mig centímetre, salteu-los i deixeu-los reposar sobre de paper de cuina, perquè perdin humitat, i passeu-los per farina, ou batut (amb una mica de llet, si voleu) i pa ratllat, per acabar fregint-los en abundant oli vegetal fins que siguin daurats. Si voleu mantenir el caràcter ‘southern’ del plat, serviu-los d’aperitiu amb maionesa picant o amb una ‘rémoulade’, tot i que funcionen molt bé com a guarnició per a carn i peix a la brasa o a la planxa.

07 Tomàquet, el rei de les salses

Tomàquet, el rei de les salses

En salsa

És ben sabut que el tomàquet és el rei dels ingredients per a les salses i bases. La majoria de sofregits porten aquest fruit, ja que dona gust, color, acidesa i textura. A més, tothom coneix el quètxup, però potser no en coneix la història. Aquesta salsa prové d’una salsa xinesa anomenada ‘ketsiap’, que, de fet, no duia tomàquet. Va ser als Estats Units que van desenvolupar la recepta actual, que, tot i ser d’origen industrial, es pot fer a casa. Trieu un quilo de tomàquets madurs (de pera o pebroters, si podeu), una ceba, un pebrot verd i un gra d’all, i talleu-ho tot petit. Feu-ne un sofregit, 45 min, tritureu-ho i amaniu-ho amb tres cullerades de sucre, cinc de vinagre, un xic de sal i espècies: canyella, clau, pebre vermell, curri i pebre negre. Deixeu-ho coure una hora més, perquè s’espesseixi, i a menjar!

08

Escabetx de musclos i cirerols

És una recepta sense lactosa, sense gluten i no apta per a dietes veganes. Ingredients per a 4 persones

  • 1 kg de musclos frescos i grossos.
  • 150 g de cirerols (o un altre tomàquet madur)
  • 3 grans d’all
  • 150 ml d’oli d’oliva verge extra
  • 75 ml de vinagre de vi
  • 25 ml de vi blanc o de xerès
  • 1 manat d’herbes (2 fulles de llorer, 1 branqueta de farigola, 1 branqueta de fonoll sec)
  • 1 cullerada de pebre vermell de la Vera fumat
  • 1 clau d’espècia
  • Sal

 

Preparació

 

  1. Netegeu bé els musclos, tot retirant-ne les barbes i gratant-ne les closques. Esbandiu-los bé i poseu-los en una cassola ampla amb una raig d’aigua. Tapeu-los i poseu-los al foc perquè s’obrin al vapor. Aneu-los retirant a mesura que es vagin obrint i reserveu-los.
  2. Retireu la carn dels musclos de la clova i aneu-los reservant en una safata o bol.
  3. Renteu els cirerols. Si són molt grossos, talleu-los per la meitat. Si feu servir un altre tipus de tomàquet, talleu-los a quarts i retireu-ne les llavors. Reserveu-los a la nevera.
  4. Poseu una paella al foc amb l’oli d’oliva i els alls pelats i laminats. Quan comencin a daurar-se, afegiu-hi el manat d’herbes, el clau i el pebre vermell. Remeneu-ho ràpidament i afegiu-hi el vinagre i el vi, per evitar que el pebre vermell es cremi.
  5. Deixeu-ho coure 1 min a foc suau i afegiu-hi els musclos i el tomàquet. Feu que arrenqui el bull 1 min més i deixeu-ho refredar.
  6. Deixeu-ho macerar a la nevera un dia abans de consumir-ho.
09 El tomàquet és un bon ingredient per al wok

El tomàquet és un bon ingredient per al wok

Tonyina saltada al wok amb tomàquet

Recepta sense lactosa, sense gluten i no apta per a dietes veganes. Ingredients per a 4 persones: 

  • 500 g de ventresca de tonyina
  • 2 cebes de Figueres mitjanes
  • 1 ají groc peruà (pebrot picant o bitxo)
  • 4 tomàquets pebroters (o de pera)
  • 2 cullerades de salsa de soja
  • Un raig de brandi (opcional)
  • 100 ml d’oli d’oliva verge extra
  • Julivert
  • 1 llima
  • Sal
  • Pebre negre

 

Preparació

 

  1. Escaldeu els tomàquets amb aigua bullent, 10-15 s. Refredeu-los ràpidament amb aigua i gel i peleu-los. Talleu-los a tires de 0,5 cm de gruix i traieu-ne les llavors. Reserveu-los.
  2. Peleu les cebes i talleu-les a tires de 0,5 cm de gruix. Reserveu-les.
  3. Retireu les pells i les espines que puguin quedar a la peça de tonyina. Si es tracta de ventresca, retireu-ne l’excés de greix exterior. Talleu-la a tires d’1 cm de costat i 4 cm de llarg. Reserveu-les i, 5 min abans de saltar-les, salpebreu-les una mica.
  4. Piqueu unes quantes fulles de julivert i reserveu-les. Talleu la llima en quatre parts.
  5. Escalfeu un wok o una paella fonda al foc. Ha de ser prou gran perquè els productes hi tinguin espai i ha d’estar ben calenta.
  6. Poseu la meitat d’oli a la paella i, quan comenci a fumejar, afegiu-hi la tonyina. Salteu-la 1 min, sense parar de moure la paella i ajudant-vos amb una espàtula, perquè la tonyina es dauri per tots els costats sense cremar-se. Retireu-la.
  7. Afegiu a la paella l’altra meitat de l’oli i poseu-hi la ceba. Salteu-la de la mateixa manera que la tonyina, fins que sigui daurada però cruixent per dins, uns 2 min. Afegiu-hi el brandi i flamegeu-ho.
  8. Torneu a posar la tonyina a la paella, amb la ceba, i aboqueu-hi el tomàquet i l’ají. Salteu-ho 30 s, afegiu-hi la soja i deixeu-ho coure 30 s més, sempre a foc viu, perquè es barregin tots els ingredients.
  9. Serviu-ho i refresqueu-ho amb el julivert i un quart de llima, que cada comensal espremerà al seu gust. Podeu acompanyar-ho amb arròs blanc, una patata al caliu o patates fregides.
10

Broqueta de xai estil kebab

Recepta sense lactosa, sense gluten i no apta per a dietes veganes. Ingredients per a 4 persones:

  • Llesques ben fines de pa (o triangles de pa de pita)
  • Oli d’oliva verge extra

Per al xai:

  • 500 g de carn de xai (espatlla, pit...) desossada i tallada a daus de 2 cm.
  • 4 broquetes de fusta o metàl·liques.

Per a la marinada:

  • 100 g d’oli d’oliva verge extra
  • 2 culleradetes de comí mòlt
  • 2 culleradetes de pebre mòlt
  • 25 g de sal
  • 2 fulles de llorer
  • 1 culleradeta de farigola
  • 2 culleradetes de coriandre fresc
  • 1 bitxo picant
  • 2 culleradetes de julivert
  • 2 culleradetes de pebre vermell
  • Un pessic de safrà
  • 1 gra d’all
  • El suc d’1 llimona

Per a la macedònia:

  • 400 g de tomàquet pebroter (o de pera) madur
  • 1 cogombre
  • 1 ceba tendra
  • El suc d’1 llimona
  • Un manat de julivert fresc
  • 100 ml d’oli d’oliva verge extra
  • Sal
  • Pebre negre

Per a la salsa de sèsam:

  • 100 ml de tahina (pasta de sèsam torrat)
  • El suc d’1 o 2 llimones
  • 1 iogurt grec
  • Sal

Preparació

 

  1. Per al xai: poseu tots els ingredients de la marinada en un got per a túrmix i tritureu-ho bé. Aboqueu-ho en un bol, amb la carn, remeneu-ho i deixeu-ho reposar a la nevera entre 2 i 8 h.
  2. Repartiu la carn clavada en trossos en quatre broquetes. Reserveu les broquetes preparades amb la carn.
  3. Per a la macedònia: escaldeu els tomàquets en aigua bullent uns 10 s i refredeu-los ràpidament en aigua amb gel. Peleu-los, talleu-los en quatre grills i retireu-ne les llavors. Talleu-los a dauets de 5 mm de costat. Poseu-los en un bol, amb el cogombre, tallat també a dauets (peleu-lo o no en funció del gust), la ceba finalment picada i el julivert ben picat. Amaniu-ho amb el suc de llimona, l’oli d’oliva, la sal i el pebre. Reserveu-ho a la nevera.
  4. Per a la salsa: barregeu la tahina, el iogurt i el suc de llimona. Afegiu-hi una mica d’aigua, si cal, per obtenir una textura fluida. Reserveu-ho a la nevera.
  5. Fregiu el pa amb oli abundant i escorreu-lo amb paper de cuina.
  6. Coeu les broquetes de carn ben xopes de la marinada en una barbacoa, a mitja altura, fins que siguin ben daurades. Opcionalment, també les podeu fer al forn, a uns 220 ºC, 10-15 min.
  7. En cada plat, i amb l’ajuda d’un cèrcol, munteu una base de macedònia i a sobre col·loqueu-hi la broqueta. Acabeu-ho amb el pa fregit i ruixeu-ho amb la salsa de sèsam.

 

11 Els tomàquets es poden farcir amb molts ingredients

Els tomàquets es poden farcir amb molts ingredients

Tomàquet farcit amb escalivada i arengada fumada

Recepta sense lactosa, sense gluten i no apta per a dietes veganes. Ingredients per a 4 persones:

  • 4 tomàquets de Montserrat o roses que siguin de bona mida
  • Porradell
  • Oli d’oliva verge extra

Per al farcit:

  • 2 cebes tendres (o de Figueres)
  • 1 cabeça d’alls
  • 1 patata mitjana
  • 4 lloms d’arengada fumada amb oli

Per amanir:

  • 6 cullerades d’oli d’oliva verge extra
  • 1-2 cullerades de vinagre
  • Sal
  • Pebre negre

 

Preparació

 

  1. Escalfeu el forn a 200 ºC. En una safata, poseu la cabeça d’alls sencera, i la patata i les cebes embolicades amb paper d’alumini. Deixeu-ho escalivar fins que sigui tot tou: els alls, 10-15 min; les cebes, 20-25 min, i la patata, 40 min. Retireu-ho del forn i deixeu-ho reposar.
  2. Amb un ganivet, retireu la part superior del tomàquet, en forma de tapa, i amb una cullereta buideu-lo de llavors i polpa interna, tot deixant la polpa de les parets. Reserveu la polpa interior, eliminant-ne les llavors.
  3. Saleu lleugerament l’interior dels tomàquets i poseu-los en una safata al forn, 5-6 min, a 250 ºC, fins que la pela comenci a daurar-se. Retireu-los del forn i deixeu-los refredar de cap per avall en un colador, perquè perdin l’excés d’humitat.
  4. Peleu les verdures escalivades i talleu-les a dauets. Talleu les arengades també a dauets. Poseu-ho tot en un bol i amaniu-ho amb oli d’oliva (podeu aprofitar l’oli de les arengades), un xic de vinagre, sal i pebre. Refrigereu-ho.
  5. Poseu els tomàquets de cap per amunt i peleu-los amb molt de compte perquè no es trenquin. Reserveu-los a la nevera.
  6. En el moment de servir-ho, poseu cada tomàquet en un plat i farciu-los, refrescant-ho amb porradell picat i un raig d’oli d’oliva.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Cuina.cat i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 23.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

10 des

Un tastet del Delta a MónNatura Delta de l'Ebre

Des de MónNatura Delta s’organitza una visita molt especial en la qual la gastronomia deltaica pren...

24 nov - 10 des

V Jornades del Romesco de Cambrils

Diversos restaurants de Cambrils ofereixen, del 24 de novembre al 10 de desembre, menús basats en el romesco,...

09-10 des

Tallers de dolços de Nadal

Poques persones gaudeixen més de les festes de Nadal que els més petits de casa. A l’emoció...

04 nov - 10 des

Jornades del Llagostí de la Ràpita 2017

Del 4 de novembre al 10 de desembre se celebra una nova edició de les Jornades Gastronòmiques del...

Portada CUINA 210

NADAL EN 10 MINUTS. RECEPTES I TRUCS PER ESTALVIAR TEMPS

  • Un Nadal estranger
  • Qui ha dit que cal sortir del barri?

14 números per només
29,90€

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Cuina.cat i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 23.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Sàpiens Descobrir Experiències Cuina

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto