Consells de cuina La Vanguardia

Com fer bunyols pas a pas

Us expliquem com preparar a casa aquests dolços típics de la Quaresma

CUINA.CAT

14/02/2018

S'acaba el Carnaval i comença la Quaresma, aquests quaranta dies que precedeixen la Setmana Santa i que tradicionalment han estat un període de penitència, dejuni i abstinència. Com que antigament estava prohibit menjar carn durant la Quaresma, els bunyols eren un recurs popular que servien per endolcir i fer més passables aquestes set setmanes de privacions. Avui en dia el context ha canviat i els bunyols han esdevingut una menja molt popular que admet múltiples versions.

Bunyols de Quaresma / Thinkstock

Bunyols de Quaresma / Thinkstock

Tots els passos per fer bunyols de Quaresma

  1. Prepareu tots els ingredients necessaris per fer uns 30 bunyols: 75 g de farina, 125 ml de llet (també podeu utilitzar aigua), 3 ous, 20-30 g de sucre, sal, oli d’oliva, llevat, greix de porc (opcional) i anís.
  2. Per elaborar la massa, poseu la farina en forma de volcà en un bol i incorporeu-hi tots els ingredients menys l’oli i l’anís.
  3. Pasteu la barreja i deixeu-la reposar dues hores al bol, tapada i en un lloc temperat. D’aquesta manera, la massa doblarà el seu volum.
  4. Un cop transcorregudes les dues hores, agafeu petites porcions de massa i doneu-los la forma definitiva.
  5. Poseu oli abundant en una paella. Quan estigui ben calent, afegiu-hi els bunyols i deixeu-los dins fins que quedin daurats pels costats.
  6. Traieu els bunyols de la paella, escorreu-los i poseu-hi l’anís i una mica de sucre per sobre.
Bunyols de Quaresma (bunyols de vent)

Bunyols de Quaresma (bunyols de vent)

Les receptes

Bunyols de vent
A Gemma Clofent, els bunyols de Quaresma li agraden de totes les maneres: sols, farcits de nata, de crema o de xocolata. Segons la pastissera, l’única dificultat rau en aconseguir el punt just d’espessor de la pasta, però ens dóna un consell per salvar-ho: utilitzar uns ous de mida mitjana i anar-los afegint d’un en un. D'aquesta manera aconseguireu que la pasta no ens quedi massa líquida.

Brunyols de l'Empordà
A l'Empordà dels bunyols en diuen brunyols. Es fan amb matafaluga (anís verd), un ingredient que Pep Nogué no ha oblidat en la seva recepta.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

23 feb

La geografia de la cuina italiana

La cuina italiana es caracteritza per una increïble varietat de plats i sabors. Aquest...

24 feb

Calçotades Urbanes al Mercat de la Terra 2018

Cada dissabte dels mesos de febrer i març se celebren les Calçotades Urbanes en el marc del Mercat de...

24 feb

Mercat de Pagès al Prat de Llobregat

Cada dissabte, excepte festius, a la plaça de Pau Casals té lloc el Mercat de Pagès del Prat. Els...

25 feb

La Ruta del Xató

La Ruta del Xató és un aventura que combina gastronomia, vins, paisatges i aventura. El...

Sàpiens Descobrir Experiències Cuina

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto