Consells de cuina La Vanguardia

Com fer la picada perfecta

Apreneu a preparar un dels condiments essencials de la cuina catalana! Si ja en sabeu, perfeccioneu la vostra tècnica amb aquests consells.

CUINA.CAT

16/04/2018

La picada és un dels condiments essencials de la cuina catalana. No és una salsa autònoma, com ho pot ser la maionesa o el romesco, sinó que s’elabora per tal d’acompanyar un plat en el moment de la seva cocció. Les picades casen amb tot tipus d’ingredients, com arròs, peix, carn, verdura, llegums i fins i tot amb determinades postres, i així enriqueixen considerablement el sabor i el perfum de les nostres receptes. 

Sovint, les picades s’afegeixen a la cassola uns vuit o deu minuts abans que l’ingredient principal estigui cuit del tot. Són el colofó, el punt final d’una preparació, la darrera aroma que s’hi afegeix per donar per acabada aquella operació de coure i que anirà precedida d’una estona de repòs perquè l’elaboració s’assenti bé. Aquí us donem algunes claus perquè us quedin perfectes:
 

Bol de musclos amb vi i picada de julivert i nous / Becky Lawton

Bol de musclos amb vi i picada de julivert i nous / Becky Lawton Becky Lawton

Quins ingredients necessitareu?

  • Per fer una picada us cadran tres ingredients bàsics: ametlles, pa i algun líquid. Això diu la recepta canònica però amb el pas del temps, cada vegada trobem més versions diferents i, per exemple, no és estrany que les ametlles (que en qualsevol cas han de ser torrades) es substitueixin per alguna altra fruita seca, com avellanes, pinyons, nous o una barreja de diverses truites seques.
  • El pa ha de ser el més dur possible perquè es pugui picar. Per això, el millor és fer servir pa torrat o fregit amb una mica d'oli, galetes, crostons, carquinyolis o pa del dia abans.
  • I pel que fa al líquid, us recomanem que feu servir el suc de la cocció, però també podeu optar per un brou, aigua calenta o vi.
  • Per donar més aroma a la picada podeu afegir-hi altres ingredients, com alls, o espècies i herbes aromàtiques, com el safrà o el julivert. Si sou atrevits, us convidem a provar-la amb canyella, fetge, xocolata o comí.

Com la podeu preparar?

  1. Poseu un drap de cuina sobre el marbre perquè en picar no se'ns mogui el recipient.
  2. Sempre que pugueu, utilitzeu un morter, és el millor estri perquè permet obtenir la textura ideal. 
  3. En cas que no tingueu temps, utilitzeu una picadora elèctrica per fer-la. Si és així, cal que procureu que el resultat final no quedi massa fi, que “es noti el gra” de la picada, intentant emular la textura que tindria en el morter.
  4. Podeu congelar part de la picada i guanyar temps cada cop que en vulgueu preparar. Es tracta de picar alls a trossets, col·locar-los en un motlle típic per fer gel a daus, afegir-hi oli d’oliva i posar-ho al congelador! D’aquesta manera , tindreu la ració ideal congelada i llesta per cuinar! Afegiu la picada a la cassola uns vuit o deu minuts abans que l’ingredient principal estigui cuit del tot.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

24 abr

Vegan Gourmet

Amb motiu de la celebració de la setmana de Sant Jordi, el Chef Prabhu Sukh, especialitzat en cuina vegana,...

25 abr

El berenar de les abelles

Aquest any, Sant Jordi té un convidat especial: les abelles. La plaça del Sortidor es converteix en un...

27 abr

Gastronomy & Music

El festival 'Gastronomy & Music' ofereix un punt de trobada entre talent culinari i musical: per una banda,...

27 abr

V Biergarten, Festa de la Cervesa

Durant vuit dies, la cervesa i la gastronomia són les protagonistes del Poble Espanyol de Montjuïc. Les...

Portada Cuina 214

PEIX 'LOW COST': MIL ESPÈCIES BÉ DE PREU I BONÍSSIMES!

  • Uns àpats de llibre
  • Els platillos populars tenen qui se'ls estimi

12 exemplars per només


29,90€

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sàpiens Descobrir Experiències Cuina

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto