Receptes de Nadal La Vanguardia

Com usar les herbes aromàtiques a la cuina

Usos i orígens de les herbes aromàtiques més utilitzades a la nostra cuina

POL LEIVA

09/08/2017
Farigola

Farigola Thinkstock

Farigola: per a les carns vermelles

  1. Combina molt bé amb el xai, les carns vermelles, els estofats i les salses amb base de tomàquet.
  2. És l’herba aromàtica típica de les cosetes mediterrànies septentrionals, tot i així també és molt utilitzada a molts països àrabs i fins i tot en algunes cultures caribenyes.
  3. És l’herba aromàtica per excel·lència del ratatouille. 
  4. La majoria de vegades es troba seca al mercat, però també es ven fresca. La farigola fresca aporta unes aromes dolces i subtils a les elaboracions, mentre que la seca te un gust més fort i punyent que en excés pot arribar a ser invasiu. 
Romaní

Romaní Thinkstock

Romaní: carns vermelles, verdures a la brasa, patates al forn

  1. Té unes aplicacions molt similars a la farigola, però les seves aromes i gustos són molt més potents i invasius.
  2. Combina molt bé amb carns vermelles, verdures a la brasa, patates al forn.
  3. Majoritàriament el trobareu sec al mercat, però sempre en podeu comprar un exemplar per tenir-lo a casa i utilitzar-ne sempre que ho vulgueu, no demana una gran atenció.
  4. Compte! No el tritureu mai per fer-ne olis, perquè queda molt amargant. Si el feu servir sempre s’ha de posar sencer.
Alfàbrega

Alfàbrega Thinkstock

Alfàbrega: l'herba de la gastronomia italiana

  1. Autòctona del Mediterrani i molt utilitzada en la gastronomia italiana.
  2. Al contrari del romaní, si en voleu augmentar els sabors i les aromes s’ha de picar en un morter.
  3. Les fulles senceres es poden fer servir com a guarnició dels plats, tot i que les fulles grans tendeixen a oxidar-se molt ràpid.
  4. És una herba molt perfumada i fresca que aportarà un 'plus' interessant als vostres plats pel que fa al gust i les aromes. És ingredient base del famós pesto italià.
Anet

Anet Thinkstock

Anet: per als peixos i el iogurt

  1. És l’herba aromàtica per excel·lència dels peixos, i la seva aroma anisada i lleugerament amarga combina perfectament amb peixos greixosos, com el salmó, la tonyina i, fins i tot, la truita de riu.
  2. A part dels peixos, també combina molt bé amb iogurt, cremes àcides i ous.
  3. Tot i que també en podem trobar a les muntanyes del Mediterrani, és un dels condiments més utilitzats a la cuina escandinava.
Julivert

Julivert Thinkstock

Julivert: per decorar

  1. Més que pel seu sabor o aroma, aquesta herba s’utilitza per decorar els plats un cop elaborats.
  2. El seu sabor tan neutre fa que combini perfectament amb molts altres ingredients, i a més ressalta la resta de sabors.
  3. Al mercat en podeu trobar de dos tipus, l’arrissat i el llis. Ambdós comparteixen les mateixes característiques, però tenen una forma diferent.
  4. Atenció! Sempre que el vulgueu incloure a les vostres preparacions, procureu posar-lo just al final, ja que l’escalfor volatilitzarà les aromes subtils i característiques d’aquesta herba.
Porradell

Porradell Thinkstock

Porradell: un ús completament decoratiu

  1. Més conegut com cibulet, pertany a la família dels ‘Allium’, d’on provenen les cebes, els porros o els calçots.
  2. Comparteix el sabor dels seus parents, però no se’n consumeix el bulb, sinó la fulla.
  3. L’ús que se li dóna és completament decoratiu, però tot i així destaca per ser una herba molt fresca que fa un contrast perfecte amb plats de sabor molt personal com guisats, carns i peixos a la graella i tàrtars.
  4. Abans de fer-lo servir el podeu tallar ben fi o bé utilitzar la fulla sencera i posar-lo al plat quan ja el tingueu muntat.
  5. No s’ha de barrejar amb l’elaboració mentre es cou, ja que perdria totes les qualitats.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Cuina.cat i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 23.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

12 des

Canelons vegetarians d'A Taula

A Catalunya, els canelons de carn tradicionalment es menjaven els dies festius i especialment per Nadal. Actualment...

12 des

Tastos a la Taverna de Vinseum

Des de la Taverna de Vinseum organitzen cada quinzena un tast dedicat a cada un dels seus cellers. L'objectiu d'aquests...

11-13 des

Cuina nadalenca d'A taula

'A Taula!' celebra deu anys de la seva creació i ho fa organitzant diversos tallers al Centre...

16 des

Mercat de Pagès al Prat de Llobregat

Cada dissabte, excepte festius, a la plaça de Pau Casals té lloc el Mercat de Pagès del Prat. Els...

Portada CUINA 210

NADAL EN 10 MINUTS. RECEPTES I TRUCS PER ESTALVIAR TEMPS

  • Un Nadal estranger
  • Qui ha dit que cal sortir del barri?

14 números per només
29,90€

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Cuina.cat i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 23.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Sàpiens Descobrir Experiències Cuina

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto