Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Com usar les herbes aromàtiques a la cuina

Usos i orígens de les herbes aromàtiques més utilitzades a la nostra cuina

POL LEIVA

18/09/2019
Farigola

Farigola Thinkstock

Farigola: per a les carns vermelles

  1. Combina molt bé amb el xai, les carns vermelles, els estofats i les salses amb base de tomàquet.
  2. És l’herba aromàtica típica de les cosetes mediterrànies septentrionals, tot i així també és molt utilitzada a molts països àrabs i fins i tot en algunes cultures caribenyes.
  3. És l’herba aromàtica per excel·lència del ratatouille. 
  4. La majoria de vegades es troba seca al mercat, però també es ven fresca. La farigola fresca aporta unes aromes dolces i subtils a les elaboracions, mentre que la seca te un gust més fort i punyent que en excés pot arribar a ser invasiu. 
Romaní

Romaní Thinkstock

Romaní: carns vermelles, verdures a la brasa, patates al forn

  1. Té unes aplicacions molt similars a la farigola, però les seves aromes i gustos són molt més potents i invasius.
  2. Combina molt bé amb carns vermelles, verdures a la brasa, patates al forn.
  3. Majoritàriament el trobareu sec al mercat, però sempre en podeu comprar un exemplar per tenir-lo a casa i utilitzar-ne sempre que ho vulgueu, no demana una gran atenció.
  4. Compte! No el tritureu mai per fer-ne olis, perquè queda molt amargant. Si el feu servir sempre s’ha de posar sencer.
Alfàbrega

Alfàbrega Thinkstock

Alfàbrega: l'herba de la gastronomia italiana

  1. Autòctona del Mediterrani i molt utilitzada en la gastronomia italiana.
  2. Al contrari del romaní, si en voleu augmentar els sabors i les aromes s’ha de picar en un morter.
  3. Les fulles senceres es poden fer servir com a guarnició dels plats, tot i que les fulles grans tendeixen a oxidar-se molt ràpid.
  4. És una herba molt perfumada i fresca que aportarà un 'plus' interessant als vostres plats pel que fa al gust i les aromes. És ingredient base del famós pesto italià.
Anet

Anet Thinkstock

Anet: per als peixos i el iogurt

  1. És l’herba aromàtica per excel·lència dels peixos, i la seva aroma anisada i lleugerament amarga combina perfectament amb peixos greixosos, com el salmó, la tonyina i, fins i tot, la truita de riu.
  2. A part dels peixos, també combina molt bé amb iogurt, cremes àcides i ous.
  3. Tot i que també en podem trobar a les muntanyes del Mediterrani, és un dels condiments més utilitzats a la cuina escandinava.
Julivert

Julivert Thinkstock

Julivert: per decorar

  1. Més que pel seu sabor o aroma, aquesta herba s’utilitza per decorar els plats un cop elaborats.
  2. El seu sabor tan neutre fa que combini perfectament amb molts altres ingredients, i a més ressalta la resta de sabors.
  3. Al mercat en podeu trobar de dos tipus, l’arrissat i el llis. Ambdós comparteixen les mateixes característiques, però tenen una forma diferent.
  4. Atenció! Sempre que el vulgueu incloure a les vostres preparacions, procureu posar-lo just al final, ja que l’escalfor volatilitzarà les aromes subtils i característiques d’aquesta herba.
Porradell

Porradell Thinkstock

Porradell: un ús completament decoratiu

  1. Més conegut com cibulet, pertany a la família dels ‘Allium’, d’on provenen les cebes, els porros o els calçots.
  2. Comparteix el sabor dels seus parents, però no se’n consumeix el bulb, sinó la fulla.
  3. L’ús que se li dóna és completament decoratiu, però tot i així destaca per ser una herba molt fresca que fa un contrast perfecte amb plats de sabor molt personal com guisats, carns i peixos a la graella i tàrtars.
  4. Abans de fer-lo servir el podeu tallar ben fi o bé utilitzar la fulla sencera i posar-lo al plat quan ja el tingueu muntat.
  5. No s’ha de barrejar amb l’elaboració mentre es cou, ja que perdria totes les qualitats.

I si voleu plantar el vostre petit hort urbà...

Si voleu plantar herbes aromàtiques a casa, tingueu en compte aquests consells:

 

  1. Heu de triar un lloc ben assolellat per plantar-hi l'hort si voleu que les plantes creixin ben formoses! És aconsellable que tinguin 4 hores diàries de sol.
  2. Us caldrà una taula de cultiu o reciclar amb imaginació qualsevol envàs i crear un recipient ideal per a les vostres plantes.
  3. Entre els estris per fer la vostra plantació no hi poden faltar una pala, un rasclet i un plantador
  4. Les millors llavors són les de certificació de producció ecològica.
  5. Les haureu de regar suficientment però sense passar-vos; les necessitats de reg canvien segons les estacions de l'any. Si sou despistats o no hi sou prou per casa, trieu un sistema automàtic gota a gota.
  6. Per mantenir les herbes aromàtiques sanes, feu tractaments ecològics. Recordeu que després us les heu de menjar! 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto