Què cuinar La Vanguardia

Com usar les herbes aromàtiques a la cuina

Usos i orígens de les herbes aromàtiques més utilitzades a la nostra cuina

POL LEIVA

09/08/2017

Les herbes aromàtiques són ideals per donar un toc diferent als vostres plats. Per això us presentem aquests consells de cuina, per tal que conegueu algunes de les herbes aromàtiques més utilitzades al nostre país i els productes amb els quals combinen, ja que sovint les utilitzem però gairebé mai sabem el perquè ni quins nous matisos poden aportar als nostres plats.

Farigola

Farigola Thinkstock

Farigola

És l’herba aromàtica típica de les cosetes mediterrànies septentrionals, tot i així també és molt utilitzada a molts països àrabs i fins i tot en algunes cultures caribenyes. La majoria de vegades es troba seca al mercat, però també es ven fresca. La farigola fresca aporta unes aromes dolces i subtils a les elaboracions, mentre que la seca te un gust més fort i punyent que en excés pot arribar a ser invasiu. Combina molt bé amb el xai, les carns vermelles, els estofats i les salses amb base de tomàquet. És l’herba aromàtica per excel·lència del ratatouille.

Romaní

Romaní Thinkstock

Romaní

Té unes aplicacions molt similars a la farigola, però les seves aromes i gustos són molt més potents i invasius. Combina molt bé amb carns vermelles, verdures a la brasa, patates al forn… Majoritàriament el trobareu sec al mercat, però sempre en podeu comprar un exemplar per tenir-lo a casa i utilitzar-ne sempre que ho vulgueu, no demana una gran atenció.

COMPTE! No tritureu mai el romaní per fer-ne olis, perquè queda molt amargant. Si el feu servir sempre s’ha de posar sencer.

Alfàbrega

Alfàbrega Thinkstock

Alfàbrega

Autòctona del Mediterrani i molt utilitzada en la gastronomia italiana. Al contrari del romaní, si en voleu augmentar els sabors i les aromes s’ha de picar en un morter. Les fulles senceres es poden fer servir com a guarnició dels plats, tot i que les fulles grans tendeixen a oxidar-se molt ràpid. És una herba molt perfumada i fresca que aportarà un plus interessant als vostres plats pel que fa al gust i les aromes. És ingredient base del famós pesto italià.

Anet

Anet Thinkstock

Anet

És l’herba aromàtica per excel·lència dels peixos, i la seva aroma anisada i lleugerament amarga combina perfectament amb peixos greixosos, com el salmó, la tonyina i, fins i tot, la truita de riu. A part dels peixos, l’anet també combina molt bé amb iogurt, cremes àcides i ous. Tot i que també en podem trobar a les muntanyes del Mediterrani, és un dels condiments més utilitzats a la cuina escandinava.

Julivert

Julivert Thinkstock

Julivert

Més que pel seu sabor o aroma, aquesta herba s’utilitza per decorar els plats un cop elaborats. El seu sabor tan neutre fa que combini perfectament amb molts altres ingredients, i a més ressalta la resta de sabors. Al mercat en podeu trobar de dos tipus, l’arrissat i el llis. Ambdós comparteixen les mateixes característiques, però tenen una forma diferent. ATENCIÓ: sempre que el vulgueu incloure a les vostres preparacions, procureu posar-lo just al final, ja que l’escalfor volatilitzarà les aromes subtils i característiques d’aquesta herba.

Porradell

Porradell Thinkstock

Porradell

Més conegut com cibulet, pertany a la família dels ‘Allium’, d’on provenen les cebes, els porros, els calçots… Comparteix el sabor dels seus parents, però no se’n consumeix el bulb, sinó la fulla. L’ús que se li dóna és completament decoratiu, però tot i així destaca per ser una herba molt fresca que fa un contrast perfecte amb plats de sabor molt personal com guisats, carns i peixos a la graella i tàrtars. Abans de fer-lo servir el podeu tallar ben fi o bé utilitzar la fulla sencera i posar-lo al plat quan ja el tingueu muntat. No s’ha de barrejar amb l’elaboració mentre es cou, ja que perdria totes les qualitats.

Tallata de bou amb romaní

Tallata de bou amb romaní

Inspira't!

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Receptes by CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 22.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

18-20 ago

Firamar 2017

Aquest agost engega una de les propostes més marineres de la temporada. Sant Pol de Mar celebra la tradicional...

20-21 ago

'Teatre entre vinyes' a Alta Alella

El Celler Alta Alella estrena la nova temporada de la seva iniciativa enoturística ‘Teatre entre vinyes’...

20-21 ago

Un tastet del Delta a MónNatura Delta de l'Ebre

Des de MónNatura Delta s’organitza una visita molt especial en la qual la gastronomia deltaica pren...

15-21 ago

Ruta dels Vins de la FM de Gràcia

Amb motiu de la Festa Major de Gràcia s’organitza una activitat pensada per als amants del vi. Com cada...

Portada Cuina 205

MUSCLOS, EL MARISC PER A TOTHOM!

  • Teniu calor? Mengeu gelat!
  • Una altra manera de tastar Menorca

14 números per només
29,90€

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Receptes by CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 22.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Sàpiens Descobrir Experiències Cuina

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto