Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Consells per comprar i tallar el pernil ibèric

Com gaudir del millor ibèric de gla, tall a tall

CARME MELIÀ

11/12/2018
Pernil ibèric

Pernil ibèric Getty Images

A l'hora de comprar-lo

  1. Mireu-los la pota: ha de ser arrodonida, fruit del desgast de l’exercici que ha fet l’animal en criar-se en llibertat.
  2. La canya ha de ser llarga i fina, típica de la raça ibèrica.
  3. El greix exterior ha de cedir a una pressió lleugera dels dits.
  4. Un cop tallat, comproveu-ne el sabor: el de l’ibèric de gla “és més intens i persistent”, mentre que el de pinso sol ser més salat i menys durador, i el d’engreix és més suau.
  5. El color també pot ajudar a diferenciar i catalogar cada peça.
    1. En termes generals, l’ibèric ha de tenir un color vermell intens, per l’exercici durant la montanera i per l’alimentació, a base de glans.
    2. El greix ha de ser brillant i repartir-se per les vetes.
    3. La presència de petits punts blancs al pernil és un senyal de la bona qualitat (curació i maduració òptimes), però no demostra que el porc s’hagi alimentat amb glans.
Tallar pernil

Tallar pernil

A l'hora de tallar-lo

  1. S’ha de tallar sempre a mà i just abans de consumir-lo. Cal posar-lo en un perniler amb la peülla mirant cap a dalt. Primer, s’ha de retirar l’escorça i el gruix de greix superior, que sol ser de color groguenc (que equival a vell i de bona qualitat).
  2. Tot seguit, amb un ganivet llarg, fi i esmolat (perniler), aneu seguint la veta de greix i el múscul que marca l’animal per tallar-ne llenques fines.
  3. Els talls han de ser fins, a llenques curtes, quan es talla la part principal, que és la més melosa, la carn magra (maza). Si voleu deixar de tallar, per conservar el pernil, no hi ha res millor que tornar-hi a posar les restes de greix que heu retirat inicialment, perquè no es ressequi i mantingui les característiques organolèptiques.
  4. Tocant l’os, on el pernil és més sec, va més bé fer talls més gruixuts, amb un ganivet més petit i punxegut. Parlem de la zona anomenada punta, situada a la part de dalt, la contrària a la peülla.
  5. Un cop acabada la part superior del pernil, cal girar-lo, tornar-lo a posar a l’estri de subjectar pernils i passar a tallar l’anomenada greixet (babilla), que és una part més estreta, sense tant de greix i no tan untuosa com la maza.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto