Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Com fer un bon gaspatxo

És la sopa freda més popular de l’estiu, l’aliment que ve més de gust i que, avui en dia, presenta múltiples variants

CUINA.CAT

12/07/2019

Amb més o menys all, més o menys pebrot i més o menys cogombre, el gaspatxo és una sopa senzilla i gustosa que ajuda a fer més suportable la calor. A més, és una font de vitamines, antioxidants, minerals i líquids, necessitats que cal tenir cobertes quan els termòmetres escalen graus i pugen les temperatures. Si encara no us surt del tot perfecte o esteu cansats de la recepta de sempre, seguiu llegint.

Gaspatxo

Gaspatxo

Ingredients

Tot i que a cada casa hi donen el seu toc, el gaspatxo té una formulació bàsica. Tot i que, com la majoria de plats, admet variacions i adaptacions, els ingredients bàsics són:

  • tomàquets carnosos i madurs
  • all
  • pebrot
  • ceba
  • cogombre
  • pa
  • oli d’oliva
  • vinagre
  • sal i aigua
Gots de gaspatxo

Gots de gaspatxo Thinkstock

Consells bàsics

  • Per fer-lo més digestiu: afegiu-hi una poma golden i reduïu la quantitat d’all si us costa de pair
  • Per conservar-lo: si no hi afegiu pa el gaspatxo aguantarà més dies, sempre en fred, a la nevera.
  • Per fer-lo més lleuger: reduïu la quantitat de pa i oli.
  • Per fer-lo menys àcid: si voleu rebaixar l’acidesa del tomàquet, aleshores hi podeu afegir un parell de pastanagues.
  • Per provar nous sabors: el gaspatxo admet combinacions d’altres hortalisses i fins i tot fruites, com la síndria, la taronja o la remolatxa.
Tomàquets de l'hort

Tomàquets de l'hort Thinkstock

Utilitzar tomàquets de la millor qualitat possible

Per elaborar un bon gaspatxo és fonamental tenir els tomàquets de la millor qualitat possible. Els cuiners i cuineres insisteixen en la importància d’utilitzar tomàquets de l’hort, res de tomàquets d’hivernacles, ja que el resultat és un producte insípid i sense suc. A l’estiu recomanen utilitzar els de pera, ja que són durs i carnosos, ideals per fer un gaspatxo. D’altres cuiners opten per utilitzar el tomàquet lleig de Tudela. Un cop els tingueu escollits, peleu-los, retireu-ne les llavors i comenceu a preparar el gaspatxo.

Gaspatxo amb pa

Gaspatxo amb pa Thinkstock

Variacions regionals

A Extremadura s’hi afegeix un ou cru abans de barrejar els ingredients; a Múrcia s’hi posen daus de pernil salat; a Granada i Màlaga l’ajoblanco porta ametlles i no tomàquet; a Còrdova el salmorejo no té pebrot ni cogombre ni ceba, i a Sevilla, antigament, hi afegien taronja amarga i ara canvien el vinagre per llimona.

També trobem versions de gaspatxo que s’han distanciat molt de l’original, com és el cas del de la vall del Vinalopó. La torta de gaspatxo és una base feta de farina que, un cop tallada a trossets, es barreja amb guisat de perdiu o conill amb cargols. El gaspatxo manxec és semblant, però sense cargols.
 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: