Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Consells per cuinar i maridar amb cava

Decàleg d’ús per conèixer-ho tot sobre la cuina amb escumosos

CUINA.CAT

14/05/2018
Cascada amb copes de cava

Cascada amb copes de cava Thinkstock

Consells bàsics

  • No feu servir caves de baixa qualitat, perquè poden espatllar el gust dels aliments, especialment si penseu fer-ne un tractament lleuger o si voleu reduir-los poc.
  • No us gasteu un dineral amb el cava. Una ampolla d’uns 8 euros a la botiga ja anirà bé, perquè penseu que en la cocció se’n perden bona part de les propietats.
  • Fer servir un cava que no tingui més de 15 grams de sucre per litre, és a dir, descarteu els que són secs, semisecs, els dolços i els extra bruts que passin de la quantitat indicada. 
  • Ajusteu la dolçor del cava al plat que estigueu cuinant. Per a les carns i els peixos és millor un brut o un brut nature, i per a les postres van millor els secs i els semisecs.
  • Si voleu que el cava aporti només un matís de gust al plats que esteu cuinant, reduïu-lo bé. Només ha de quedar entre un 8 i un 10% del líquid que hi heu posat.
  • Si preferiu que el cava tingui molta presència en el plat, afegiu-lo ben al final de la cocció i deixeu-lo reduir tot just uns minuts.
  • Combineu-lo amb qualsevol tipus de fruita, sobretot vermelles.
  • Beveu el cava durant tot l’àpat i no només a les postres.
  • A l’hora d’utilitzar el cava per cuinar, recordeu que ha d’estar fred
Postres marinades amb cava

Postres marinades amb cava

Consells per maridar bé el cava

  • Marideu els plats amb el mateix cava amb què els heu cuinat. Així no trencareu l’harmonia de sabors i el cava combinarà a la perfecció amb el menjar.
  • El cava és la beguda perfecta per acompanyar amanides de fruites, ja que li donen un toc dolç al plat que combina a la perfecció amb el sabor suau del cava i la seva aroma. Si opteu per caves rosats segur que és un encert.
  • Els plats de pasta es poden acompanyar amb el cava que més us vingui de gust, però fixeu-vos sobretot en la salsa. Heu de contrastar els sabors del cava amb els de la salsa o el resultat us pot decebre. El mateix passa amb els arrossos, ja que seleccionarem el cava en funció de com l’hàgim cuinat.
  • Pel que fa als plats mariners, el cava serveix per maridar amb tots els peixos, sobretot amb els que són blaus. El rap, el lluç o el turbot, per exemple, absorbeixen més bé el gust del cava i queden perfectes amb cava brut nature. De la mateixa manera, quan mengem marisc el cava ajuda a matisar el sabor. Les ostres amb cava són, de fet, una autèntica delícia.
  • Feu servir el cava amb les carns blanques i amb els xais lletons però no amb carns de gustos molt contundents ni amb vísceres.
  • Tot i que els formatges se solen maridar amb vi negre, hi ha alguns formatges que combinen a la perfecció amb el cava. Els formatges blaus es poden maridar amb caves dolços, i els d’ovella, amb cava rosat.
  • Moltes postres combinen bé amb el cava, ja que tant el plat com la beguda tenen sabors suaus. Us aconsellem combinar les postres amb fruits vermells amb cava rosat brut; les que siguin molt dolces, com un pastís Sacher, amb cava dolç, i les que portin fruits secs, amb un cava gran reserva.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: