Què cuinar La Vanguardia

Consells per cuinar i maridar amb cava

Decàleg d’ús per conèixer-ho tot sobre la cuina amb escumosos

CUINA.CAT

25/07/2017
01 Cascada amb copes de cava

Cascada amb copes de cava Thinkstock

Consells bàsics

  1. No feu servir caves de baixa qualitat, perquè poden espatllar el gust dels aliments, especialment si penseu fer-ne un tractament lleuger o si voleu reduir-los poc.
  2. No us gasteu un dineral amb el cava. Una ampolla d’uns 8 euros a la botiga ja anirà bé, perquè penseu que en la cocció se’n perden bona part de les propietats.
  3. Utilitzeu un cava que no tingui més de 15 grams de sucre per litre, és a dir, descarteu els que són secs, semisecs, els dolços i els extra bruts que passin de la quantitat indicada. 
  4. Ajusteu la dolçor del cava al plat que estigueu cuinant. Per a les carns i els peixos és millor un brut o un brut nature, i per a les postres van millor els secs i els semisecs.
  5. Si voleu que el cava aporti només un matís de gust al plats que esteu cuinant, reduïu-lo bé. Només ha de quedar entre un 8 i un 10% del líquid que hi heu posat.
  6. Si preferiu que el cava tingui molta presència en el plat, afegiu-lo ben al final de la cocció i deixeu-lo reduir tot just uns minuts.
  7. Combineu-lo amb qualsevol tipus de fruita, sobretot vermelles.
  8. Beveu el cava durant tot l’àpat i no només a les postres.
  9. A l’hora d’utilitzar el cava per cuinar, recordeu que ha d’estar fred. 
02 Postres marinades amb cava

Postres marinades amb cava

Consells de maridatge

  1. En primer lloc, marideu els plats amb el mateix cava amb què els heu cuinat. Així no trencareu l’harmonia de sabors i el cava combinarà a la perfecció amb el menjar.
  2. El cava és la beguda perfecta per acompanyar amanides de fruites, ja que li donen un toc dolç al plat que combina a la perfecció amb el sabor suau del cava i la seva aroma. Si opteu per caves rosats segur que és un encert.
  3. Els plats de pasta es poden acompanyar amb el cava que més us vingui de gust, però fixeu-vos sobretot en la salsa. Heu de contrastar els sabors del cava amb els de la salsa o el resultat us pot decebre. El mateix passa amb els arrossos, ja que seleccionarem el cava en funció de com l’hàgim cuinat.
  4. Pel que fa als plats mariners, el cava serveix per maridar amb tots els peixos, sobretot amb els que són blaus. El rap, el lluç o el turbot, per exemple, absorbeixen més bé el gust del cava i queden perfectes amb cava brut nature. De la mateixa manera, quan mengem marisc el cava ajuda a matisar el sabor. Les ostres amb cava són, de fet, una autèntica delícia.
  5. Feu servir el cava amb les carns blanques i amb els xais lletons però no amb carns de gustos molt contundents ni amb vísceres.
  6. Tot i que els formatges se solen maridar amb vi negre, hi ha alguns formatges que combinen a la perfecció amb el cava. Els formatges blaus es poden maridar amb caves dolços, i els d’ovella, amb cava rosat.
  7. Moltes postres combinen bé amb el cava, ja que tant el plat com la beguda tenen sabors suaus. Us aconsellem combinar les postres amb fruits vermells amb cava rosat brut; les que siguin molt dolces, com un pastís Sacher, amb cava dolç, i les que portin fruits secs, amb un cava gran reserva.
03 Copes de cava

Copes de cava Thinkstock

Tipus de cava

Les dues grans classificacions es basen en el temps de criança i en el contingut de sucre.

  1. Segons el temps de criança, diferenciem entre
    1. Cava (9 mesos)
    2. Cava reserva (15 mesos)
    3. Cava gran reserva (30 mesos)
  2. Pel que fa al sucre, podem trobar
    1. Caves brut nature (3 g/l)
    2. Brut (12 g/l)
    3. Extra brut (12-17 g/l)
    4. Sec (17-32 g/l)
    5. Semisec (32-50 g/l)
    6. Dolç (més de 50 g/l)

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Cuina.cat i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 23.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

20 oct

VIII Mercat de Mercats

Entre els dies 20 i 22 d’octubre, l’avinguda de la Catedral s’omple de gastronomia i productes...

30 set - 21 oct

Oktoberfest de Calella 2017

Com ja és tradició, el mes d’octubre és el mes de la cervesa a Calella (Maresme). L’Oktoberfest...

21 oct

Vermut Solidari de tardor

Aquesta tardor, el Vermut Solidari estrena ubació, el Castell de Montjuïc de Barcelona. Es tracta d'un...

21 oct

Enotast d'octubre 2017

Alella és terra de vins, i així ho demostra la seva denominació d’origen. És per això...

Portada 207

AMB CULLERA: NO ÉS NOMÉS PER MENJAR SOPES!

  • Dolça Catalunya
  • Un final feliç apte per a paladars adults

14 números per només
29,90€

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Cuina.cat i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 23.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Sàpiens Descobrir Experiències Cuina

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto