Què cuinar La Vanguardia

Cuinar amb cava

Decàleg d’ús per conèixer-ho tot sobre la cuina amb escumosos

CUINA.CAT

25/07/2017

Els catalans ho celebrem tot amb cava, i, aquí, les bombolles daurades són una altra manera de dir la paraula ‘festa’. Però, acostumats a beure’ns-el, se’ns fa estrany pensar que el cava també es pot menjar. Per història o per costum, cuinem més amb vi, i el cava s’ha escapat sempre dels fogons. Però ofereix moltes possibilitats! Les bombolles que fan festa poden saltar de la copa al plat i donar un toc d’alegria i sofisticació a la nostra gastronomia. Perquè comenceu a experimentar, us portem un decàleg d’ús amb una sèrie de consells que de ben segur us seran d’utilitat a l’hora de cuinar amb cava.

 

01 Copes de cava

Copes de cava Thinkstock

Tipus de cava

Per començar a conèixer una mica més el món del cava hem de saber diferenciar-ne els diferents tipus, ja que alguns són millors que altres a l’hora de cuinar. Les dues grans classificacions es basen en el temps de criança i en el contingut de sucre. Segons el primer criteri, diferenciem entre cava (9 mesos), cava reserva (15 mesos) i cava gran reserva (30 mesos). Pel que fa al sucre, podem trobar caves brut nature (3 g/l), brut (12 g/l), extra brut (12-17 g/l), sec (17-32 g/l), semisec (32-50 g/l) i dolç (més de 50 g/l). 

02 Cascada amb copes de cava

Cascada amb copes de cava Thinkstock

Consells bàsics

  • No feu servir caves de baixa qualitat, perquè poden espatllar el gust dels aliments, especialment si penseu fer-ne un tractament lleuger o si voleu reduir-los poc.
  • No us gasteu un dineral amb el cava. Una ampolla d’uns 8 euros a la botiga ja anirà bé, perquè penseu que en la cocció se’n perden bona part de les propietats.
  • Utilitzeu un cava que no tingui més de 15 grams de sucre per litre, és a dir, descarteu els que són secs, semisecs, els dolços i els extra bruts que passin de la quantitat indicada. 
  • Ajusteu la dolçor del cava al plat que estigueu cuinant. Per a les carns i els peixos és millor un brut o un brut nature, i per a les postres van millor els secs i els semisecs.
  • Si voleu que el cava aporti només un matís de gust al plats que esteu cuinant, reduïu-lo bé. Només ha de quedar entre un 8 i un 10% del líquid que hi heu posat.
  • Si preferiu que el cava tingui molta presència en el plat, afegiu-lo ben al final de la cocció i deixeu-lo reduir tot just uns minuts.
  • Combineu-lo amb qualsevol tipus de fruita, sobretot vermelles.
  • Beveu el cava durant tot l’àpat i no només a les postres.
  • A l’hora d’utilitzar el cava per cuinar, recordeu que ha d’estar fred. 
03 Postres marinades amb cava

Postres marinades amb cava

Consells de maridatge

  • En primer lloc, marideu els plats amb el mateix cava amb què els heu cuinat. Així no trencareu l’harmonia de sabors i el cava combinarà a la perfecció amb el menjar.
  • El cava és la beguda perfecta per acompanyar amanides de fruites, ja que li donen un toc dolç al plat que combina a la perfecció amb el sabor suau del cava i la seva aroma. Si opteu per caves rosats segur que és un encert.
  • Els plats de pasta es poden acompanyar amb el cava que més us vingui de gust, però fixeu-vos sobretot en la salsa. Heu de contrastar els sabors del cava amb els de la salsa o el resultat us pot decebre. El mateix passa amb els arrossos, ja que seleccionarem el cava en funció de com l’hàgim cuinat.
  • Pel que fa als plats mariners, el cava serveix per maridar amb tots els peixos, sobretot amb els que són blaus. El rap, el lluç o el turbot, per exemple, absorbeixen més bé el gust del cava i queden perfectes amb cava brut nature. De la mateixa manera, quan mengem marisc el cava ajuda a matisar el sabor. Les ostres amb cava són, de fet, una autèntica delícia.
  • Feu servir el cava amb les carns blanques i amb els xais lletons però no amb carns de gustos molt contundents ni amb vísceres.
  • Tot i que els formatges se solen maridar amb vi negre, hi ha alguns formatges que combinen a la perfecció amb el cava. Els formatges blaus es poden maridar amb caves dolços, i els d’ovella, amb cava rosat.
  • Moltes postres combinen bé amb el cava, ja que tant el plat com la beguda tenen sabors suaus. Us aconsellem combinar les postres amb fruits vermells amb cava rosat brut; les que siguin molt dolces, com un pastís Sacher, amb cava dolç, i les que portin fruits secs, amb un cava gran reserva.
04 Full caramel·litzat amb fruites i crema perfumada amb marc de cava

Full caramel·litzat amb fruites i crema perfumada amb marc de cava

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Receptes by CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 22.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

18-20 ago

Firamar 2017

Aquest agost engega una de les propostes més marineres de la temporada. Sant Pol de Mar celebra la tradicional...

20-21 ago

'Teatre entre vinyes' a Alta Alella

El Celler Alta Alella estrena la nova temporada de la seva iniciativa enoturística ‘Teatre entre vinyes’...

20-21 ago

Un tastet del Delta a MónNatura Delta de l'Ebre

Des de MónNatura Delta s’organitza una visita molt especial en la qual la gastronomia deltaica pren...

15-21 ago

Ruta dels Vins de la FM de Gràcia

Amb motiu de la Festa Major de Gràcia s’organitza una activitat pensada per als amants del vi. Com cada...

Portada Cuina 205

MUSCLOS, EL MARISC PER A TOTHOM!

  • Teniu calor? Mengeu gelat!
  • Una altra manera de tastar Menorca

14 números per només
29,90€

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Receptes by CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 22.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Sàpiens Descobrir Experiències Cuina

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto