Consells de cuina La Vanguardia

Les varietats de pollastre que hi ha al mercat

De varietats de pollastre n'hi ha unes quantes: us diem tots els que trobareu al mercat perquè trieu el que més us convingui

28/11/2017
01 Gall Pota Blava del Prat de Llobregat

Gall Pota Blava del Prat de Llobregat

Pollastre i capó del Prat

El reconeixereu pel seu color ros fosc i les seves potes blaves, i, també, per la seva carn melosa, fina i poc greixosa. És el resultat del procés de criança natural del Pollastre i Capó del Prat, que s'alimenta bàsicament de cereals i es cria en galliners en què no hi pot haver més de vuit aus per metre quadrat. 

És, amb permís de la Carxofa Prat, el producte protagonista de la Fira Avícola del Prat de Llobregat, un producte que no falta en grans celebracions i que és ideal tant per a rostits com per farcir.

Una curiositat: el Pota Blava ha estat el guanyador de la segona edició del concurs 'El plat favorit dels catalans', en què es va imposar la recepta pratenca 'Confit de pota blava, moniato, prunes i vermut Tarrida, del restaurant Cèntric Gastrobar.

02

Pollastró

El pollastre és el gall jove que encara no ha desenvolupat els atributs sexuals. D'aquesta extensa família d'aviram, el pollastró és l'exemplar que se sacrifica entre les 4 i 6 setmanes i que sol pesar al voltant de mig quilo. Per preparar-lo us recomanem que el coeu sencer a la graella.

03

Pollastre de quarts

Sacrificat entre les 6 i 8 setmanes, pesa una mica més que el seu successor i pot arribar fins al quilo, quilo i mig. La millor manera de treure'n profit és coure'l a la planxa o rostir-lo a l'ast.

04

Pollastre

No cal batejar-lo d'altra manera; aquest és el pollastre per excel·lència, el més comú a totes les cuines i vàlid per a qualsevol preparació. Se sacrifica entre les 8 i les 16 setmanes -depenent del sistema de criança- i pesa entre un quilo i mig i dos quilos.

05

Gall

El gall és el pare de tots; l'exemplar adult mascle de l'espècie, amb cresta desenvolupada i esperons a les potes. La seva carn és el resultat de més de 100 dies de criança. El podeu trossejar i cuinar-lo amb coccions llargues.

06

Gallina

És l'única d'aquesta espècie que té la capacitat de pondre ous; és l'exemplar adult femella de la família. La seva carn també resulta dels més de 100 dies de criança. En ser un exemplar de força edat, generalment es destina al brou, així que no dubteu a posar-la a l'olla per a la vostra escudella de Nadal.

07

Pularda

Aquest exemplar femella de l'espècie ha estat castrat a les 6-7 setmanes i, per aquest motiu, creix el doble que una gallina normal. Queda boníssima si la rostim sencera!

08

Capó

Aquest exemplar creix el doble que un gall normal, i, sí, és perquè ha estat castrat a les 6-7 setmanes. Us fem la mateixa recomanació que en el cas de la femella; si voleu llepar-vos els dits, rostiu-lo sencer.

09

El corral català

A la nostra terra gaudim de la carn de diverses races avícoles autòctones, procedents de diverses zones de Catalunya. Us expliquem les seves propietats i les seves excel·lències als fogons perquè en trieu la vostra preferida.

10 Ànec mut del Penedès

Ànec mut del Penedès

Ànec mut del Penedès

És una varietat adaptada des del segle XVI al Penedès que rep el qualificatiu de ‘mut’ perquè, com indica la paraula, no xiscla. El seu plomatge és negre i es cria en locals amb espais oberts on s’alimenta amb pinso de cereals, blat de moro i hortalisses. El mascle arriba a pesar 4 kg i les femelles, la meitat. Al cap de 20 setmanes de vida, se sacrifica.

11 Pollastre de l'Empordà

Pollastre de l'Empordà

Pollastre de l'Empordà

Els pagesos de la zona han lluitat per no deixar perdre aquesta raça autòctona, formada per les varietats blanca, blanquirossa, rossa i roja. Es fan servir per a la producció de carn i estan criats extensivament en corrals amplis. Arriben a pesar uns 3 kg i, passades les 15 setmanes de vida se sacrifiquen.

12 Gall del Penedès

Gall del Penedès

Gall del Penedès

Protegit pel segell d'Indicació Geogràfica Protegida (IGP), aquest gall es caracteritza per la qualitat de la seva carn. De fet, la IGP Gall del Penedès protegeix la carn fresca de pollastre, tant mascle com femella, de la raça Penedesenca negra, una raça millorada en relació amb la tradicional. Es tracta d'una au de creixement lent i de constitució lleugera, però amb una producció de carn pesada, vermellosa i molt ferma. Les seva pell blanca i les potes negres són el seu senyal d'identitat.

Els mètodes de criança també són una part fonamental de la qualitat de la carn: la dieta de les aus inclou llavors de raïm, i els galliners sempre disposen de sortides a l'exterior. L'àmbit històric de cria d'aquesta raça és al Penedès, però actualment s'ha extès fins a municipis de l'Alt i el Baix Penedès, el Garraf i l'Anoia.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 28.000.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

22 gen

Les algues a la cuina

En aquest taller podeu conèixer de prop els diferents tipus d’algues. Veure les característiques...

19-22 gen

34a Mostra Comercial, Agrícola i Gastronòmica

La 32a Mostra Comercial i Agrícola i la Festa Major d'Hivern 2018 de Sant Vicenç dels Horts presenta...

23 gen

Taller de suflés

En aquest taller, de 20.15 a 21.45 h, aprendreu a fer aquesta delícia lleugera. S'explicaran tots els secrets...

24 gen

Taller de cuina mexicana

Descobriu en aquest taller l’autèntica cuina mexicana, els orígens, els processos i sobretot el...

Portada Cuina 211

BON ANY VERD! PROPÒSITS SANS I SABOROSOS PER AL 2018

  • Passejant per Sants
  • Sota el domini de l'horta del Baix Llobregat

12 números per només
29,90€

Subscriu't-hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 28.000.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Sàpiens Descobrir Experiències Cuina

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona. Tel. 93 634 76 07

Amb la col·laboració de:

Amb la col·laboració de:
Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto