Consells de cuina La Vanguardia

L’arengada catalana

Descobriu la varietat de la sardina arengada de Catalunya i com s’ha de cuinar correctament

LARA SÁNCHEZ

16/02/2016

Tothom coneix l’areng nòrdic que es troba al nord de l’oceà Atlàntic, però de segur que no tanta gent coneix l’arengada que mengem els catalans i que no té res a veure amb la nòrdica. Antigament, es menjava aquest aliment en temps de penúries, com per exemple durant la Guerra Civil, i era costum acompanyar-les amb trinxat de col i bròquil, mongetes seques, escalivada o, directament, amb pa i tomàquet. Però ara s’ha convertit en un producte bàsic a la nostra taula, ja que combina amb molts aliments i es pot fer servir tant per dinar com per sopar.

Arengades / Thinkstock

Arengades / Thinkstock

Més coses sobre les arengades que menja tot bon català

  • L’arengada que trobem a les peixateries i les bacallaneries és una sardina grossa assecada i premsada, servida en una caixa enmig de papers de cel·lulosa.
  • La productora principal d’aquest aliment és la població andalusa d’Isla-Cristina, a la província de Huelva. Aquesta població la van fundar el 1755 pescadors i comerciants catalans que provenien principalment de Sitges.
  • Les sardines arengades ja tenen el procés de conservació fet: primer, salades; després, assecades, i, finalment, premsades.
  • També es poden trobar sardines de mida més petita, però es guarden menys dies.
Arengades amb julivert / Thinkstock

Arengades amb julivert / Thinkstock

Diverses maneres de menjar-les segons El xef Pep Nogué

  1. Són delícies que es mengen de la manera més òrfena: encastades al marc de la porta amb un paper d’estrassa.
  2. Premsant-les, el paper s’amara del suc de l’arengada i les escates se separen de la pell. Amb una torrada calenta i uns grans de raïm moscatell, són boníssimes.
  3. Una altra opció és fer-les a la brasa, fins que les escates comencen a saltar, esqueixades o amanides amb una ceba tendra i oli.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 28.000.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

18 gen

Tast de biblioteques amb DO

La Taverna de Vinseum cada mes fa un repàs a cada una de les diferents denominacions d'origen vinícoles...

18 gen

Com alimentar-nos a l'hivern

Amb aquest taller, de 19 a 20.30 h, podeu conèixer els aliments de l’hivern i, també, com podem...

18 gen

Iniciació de tast de vins

En aquest taller, de 19.30 a 21.30 h, podeu educar els vostres sentits per poder apreciar tot allò que una...

Portada Cuina 211

BON ANY VERD! PROPÒSITS SANS I SABOROSOS PER AL 2018

  • Passejant per Sants
  • Sota el domini de l'horta del Baix Llobregat

12 números per només
29,90€

Subscriu't-hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 28.000.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Sàpiens Descobrir Experiències Cuina

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona. Tel. 93 634 76 07

Amb la col·laboració de:

Amb la col·laboració de:
Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto