Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Quina és la sal més adequada per a cada plat?

El simple fet de salar un plat, que sovint fem inconscientment, pot condicionar el sabor final de la recepta. Aprèn a fer-ho correctament amb aquestes indicacions per salar cada plat!

CUINA.CAT

09/04/2018

Com fer servir la sal de la manera més adequada

Sal grossa / Thinkstock

Sal grossa / Thinkstock

Cinc sals que has de conèixer

Diferents varietats de sal / Thinkstock

Diferents varietats de sal / Thinkstock

  1.  Feu servir sal fina en aliments cuinats en forma de guisats, brous o rostits.
  2.  Les sals en flors o escates incorporeu-les a aliments crus o cuinats a la planxa.
  3.  Saleu les carns i peixos fets a la graella quan els doneu la volta. Utilitzeu sal en escates, triturada amb els dits, perquè quedin més saboroses.
  4.  Els guisats o els rostits saleu-los al final. D'aquesta manera evitareu el risc que us quedin salats.
  5.  Els rostits al forn, de carn o peix, saleu-los al principi abans de cuinar-los. Trieu una sal fina per millorar el resultat.
  6.  Per salar l'aigua feu-ho quan comença a bullir i no abans.

Tot i que sempre acabem utilitzant la sal comuna, en podem trobar de molts tipus i varietats, amb diferents matisos de sabor i intensitats segons l’aplicació que li vulguem donar. Tot seguit us en donem alguns exemples:

  • Maldon: De cristalls piramidals, cruixents i delicats, s’elabora artesanalment a Maldon (Gran Bretanya) des de 1882. Es fa servir molt en l’alta cuina, sobretot per acabar de condimentar els plats. Va molt bé per posar sobre carns, peixos, aperitius i tapes.
  • Himàlaia: És una sal de roca de gust fort provinent de la mina de sal de Khewra (Pakistan), utilitzada tradicionalment per afavorir la meditació i com a fàrmac natural. La coneixereu pel color rosat i perquè està formada per cristalls molt grans. La seva aplicació a la gastronomia és molt recent, però es fa servir, sobretot, per condimentar carns i peixos a la brasa.
  • Fumada: Sal caracteritzada per tenir un sabor molt marcat i una forta olor de fum. S’elabora a partir de processos industrials, però, tot i així, n’hi ha que s’elaboren mitjançant processos artesans, com la de l’illa de Bali (Indonèsia) fumada a base de closca de coco i pell de llima. Molt utilitzada per carns a la graella, escalivades i per donar un toc carni a les cuines vegetarianes.
  • Negra de Hawaii: Sal d’origen volcànic, també s’anomena ‘la perla negra’ i es recull de manera manual i artesanal a l’illa de Molokai (Hawaii). Està composta per sal i carbó vegetal actiu i després d’un llarg depurat s’obté una sal de cristall gruixut i d’un color negre molt brillant amb un gust salat molt net de notes fumades. És molt apreciada en l’alta cuina i genial per a peixos i mariscos, carpaccios i verdures a la graella.
  • 'Fleur de sel': És una sal marina recollida de forma molt tradicional a la Bretanya francesa. El procés de producció es basa en extreure els primers cristalls de sal que surten a les salines quan l’aigua es comença a evaporar. El color d’aquesta sal depèn del seu origen. N’hi ha de tons grisos i de tons vermells; aquesta diferència de colors és causada per la presència de microalgues a la superfície del cristall.

 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto