Què cuinar La Vanguardia

Patates fregides “de vici”

Quan són bones, és difícil parar de menjar-ne. Us facilitem quatre trucs perquè triomfeu

CUINA.CAT

22/08/2017

Si alguna cosa té la patata és que és molt soferta. Admet moltes combinacions i es pot preparar de diverses maneres, sempre saboroses si, per descomptat, la peça que teniu és de qualitat. Fregides són una temptació que us sortirà de primera si teniu en compte els aspectes que us explicarem. És un menjar fàcil de preparar i si domineu la tècnica i seguiu alguns consells, ningú es podrà resistir a les vostres patates fregides. 

01 Patates fregides

Patates fregides Thinkstock

Consells bàsics

  • Varietat: els millors tipus de patata per fregir són les que tenen la carn groguenca i són farinoses. Escolliu la Monalisa, la Mondiale, la Liseta, la Claustar, la Spunta, l’Early Rose, la Bintje o la Carpentier, recomana l’historiador de la cuina Jaume Fàbrega.
  • Tall: un cop pelades, anireu més de pressa si les talleu en làmines de mig centímetre i després en feu bastons. Si les voleu fer tipus xips, aleshores us caldrà una mandolina, perquè la gràcia d’aquestes patates és que siguin ben fines i molt cruixents.
  • Treure el midó: perquè no s’enganxin ni s’estovin en coure-les, cal deixar-les una estona en un bol amb aigua ben freda. Després s’han d’escórrer i passar-les per paper de cuina o un drap de cotó per absorbir-ne bé l’aigua.
  • Condiment: la sal s’ha de posar al final, perquè no s’estovin, i millor si és gruixuda. També podeu fer-les amb la pela i, un cop cuites, afegir-hi una combinació de sal, pebre i herbes aromàtiques.
  • Menys greixoses: podeu fer-les al microones, ruixades amb oli, coent-les en petites quantitats i separades entre si perquè ni s’enganxin ni s’estovin. Amb pocs minuts les tindreu a punt. Podeu fer el mateix al forn.
02 Patates recent fetes

Patates recent fetes Thinkstock

El secret és la cocció

Perquè quedin realment cruixents, cal que l’oli estigui molt calent (180º). Fregiu-les en petites quantitats i en dues tongades: la primera perquè s’estovin; la segona, just al moment de servir-les, perquè agafin color i quedin cruixents. Podeu accelerar la cocció si abans de fregir-les les passeu 20 segons pel microones. Les patates xips les podeu fer d’un sol cop, en petites quantitats i coure-les entre un i dos minuts.

03 Peix i patates fregides amb puré de pèsols i salsa tàrtara

Peix i patates fregides amb puré de pèsols i salsa tàrtara Thinkstock

Fish and chips

El peix combina a la perfecció amb les patates fregides i, més encara, si l’arrebossem. A Gran Bretanya, tot i que també a Escòcia, Austràlia, Nova Zelanda i alguns altres països, el peix amb patates fregides és el rei del menjar ràpid. Però, que es cuini amb poc temps no significa que no s’hagi d’apreciar, ja que és un plat que agrada a qualsevol paladar. La textura cruixent d’ambdós ingredients i el seu sabor combinen a la perfecció i de ben segur que en tornareu a menjar un cop rere altre. 

04 Patates fregides amb salses

Patates fregides amb salses Thinkstock

Millor amb salsa

Les patates fregides es solen acompanyar amb salses i, per tant, s’utilitzen moltes vegades com a ‘snacks’. Les més habituals és el ketchup, la maionesa i la mostassa, però també hi ha persones que aposten pel picant amb una salsa de barbacoa o salsa brava. A Catalunya també ens encanta sucar-les amb allioli, una opció realment deliciosa. Teniu tantes propostes com salses, ja que depèn dels gustos de cadascú. Proveu amb quina salsa combinen millor les vostres patates i, un cop l’aboqueu al plat, no tardeu en menjar que si no us quedaran toves!

05 Hamburguesa de vedella amb ceba confitada

Hamburguesa de vedella amb ceba confitada

Receptes

Les patates fregides són un plat que es pot menjar sol, però la quantitat de greix que porten la converteix en una opció poc saludable. Tot i això, si no n’abuseu no us provocarà greus problemes de salut i és per això que potser és millor utilitzar-les com a acompanyament o entrant. Des del CUINA us animem a probar les següents receptes acompanyades de patates fregides:

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Cuina.cat i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 23.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

Portada Cuina 209

BOLETS PER AL·LUCINAR!

  • Capital volcànica
  • Una espurna que encén la nova cuina lleidatana

14 números per només
29,90€

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Cuina.cat i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 23.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Sàpiens Descobrir Experiències Cuina

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto