Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Els millors consells per gaudir de la tonyina de manera sostenible

Ens submergim en el sensacional món d’aquest peix

POL LEIVA

26/04/2018

La tonyina és un peix tan demanat al mercat que se n’han sobreexplotat gran part de les reserves al Mediterrani i això ha dut aquesta espècie a la zona més alta de la llista d’animals en perill d’extinció. Actualment la pesca de la tonyina està fortament controlada, i per evitar la pèrdua d’aquest producte se n’ha prohibit la pesca recreativa. Us convidem a gaudir-ne amb esperit crític i respecte per la natura, que, al cap i a la fi és qui ens dóna els millors productes i per això us donem alguns consells per comprar-la i preparar-la.

Filet de tonyina a la brasa

Filet de tonyina a la brasa Thinkstock

Com gaudir de la tonyina

  • La tonyina és un dels peixos blaus més valorats de la gastronomia mundial no només pel seu sabor únic, sinó també per les grans qualitats nutricionals que aporta a qui en consumeix. És un producte ideal per a aquells que pateixen excés de colesterol –gràcies a l’omega-3– i manca de vitamines A, B i D. 
  • Per a una bona preparació de la tonyina fresca se n’han d’eliminar les parts greixoses i sagnants. És un peix que a causa de la seva mida se’n pot aprofitar gairebé tot i es pot preparar de moltes maneres, ja sigui cuinat o no. A l’hora de manipular-la heu d’evitar tocar-la molt, sobretot mullar-la, ja que l’aigua entraria dins la carn i en diluiria el sabor. Si la voleu netejar, feu-ho amb paper o amb un drap de roba.

  • Per fer-la a la graella o marinada, feu-ne servir les parts més magres . És ideal que la deixeu una mica crua a l’interior, ja que si no us quedarà massa seca. Si la voleu fer en conserva, utilitzeu les parts més greixoses perquè aportaran molta més melositat al producte final. I per als guisats, feu servir les parts més gelatinoses, per obtenir un plat final més melós i untuós.

  • La tonyina es pot congelar com a màxim durant 3 mesos, ja que en ser un peix molt greixós és molt fràgil, i després de la congelació pot patir certes imperfeccions que faran minvar la qualitat del producte. Sempre que ho hàgiu de fer, demaneu que us tallin la peça a medallons, i, si poden, que us ho envasin al buit.

  • Per evitar problemes amb paràstis, com l'anisakis, i com heu de fer amb qualsevol peix, congeleu la tonyina 48 h si us l’heu de menjar crua o semicrua, o bé assegureu-vos que la temperatura al centre del producte sobrepassa els 65 ºC durant mitja hora. Segons l’aplicació que li vulgueu donar, feu servir un protocol o un altre, però no us capfiqueu, ja que de ben segur n’heu menjat més d’un exemplar mort. 

Tonyines

Tonyines Thinkstock

Un comentari sobre la sostenibilitat

La tonyina és un peix molt utilitzat a les cuines d’arreu del món i això ha provocat una sobrepesca que esta tenint un impacte molt negatiu per aquesta espècie. La regulació pesquera no és igual d’efectiva a tots els països i, a més, una part dels pescadors realitza la seva activitat de forma il·legal. Això ha provocat una sobreexplotació de les zones marines on habita la tonyina, fet que té conseqüències fatals. Actualment, la tonyina clara ha disminuït el seu nombre a nivells insostenibles que, sens dubte, afectaran a l’ecosistema marí. D’altra banda, la tonyina vermella, que és la que té més demanda, es troba a nivells tan baixos que s’ha hagut de plantejar plans de recuperació.

Des del CUINA us volem incitar a tenir un consum responsable d’aquest peix blau. Opteu per comprar-ne allà on us proporcionin informació suficient sobre el producte: origen, tècnica de pesca, etc. Intenteu escollir sempre la tonyina que s’hagi pescat amb tècniques de pesca tradicionals i selectives, molt més sostenibles i amb un mínim impacte al medi ambient. La major part de la tonyina es pesca utilitzant xarxes de cèrcol que també capturen altres espècies que no consumim, però matem. 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: