L’origen del cim i tomba es troba molt arrelat a la tradició marinera de la població de Tossa de Mar. Abans, quan anar a pescar a vela o a rem significava ser fora de casa moltes hores, els pescadors s’emportaven a la barca un fogó, carbó, un morter i una olla de ferro. En un cistell, també carregaven patates, cebes, alls, tomates i pebrots, així com oli i espècies (sal, pebre, safrà, etc.), i el pujaven a bord. Tot plegat, donava peu a un plat de peix i verdures, senzill i deliciós.
La combinació d’aquests ingredients és l’origen del seu plat més tradicional, que, al setembre, podreu degustar als restaurants del col·lectiu de la Cuina Tradicional Tossenca, que ofereixen un menú especial perquè tothom pugui conèixer el plat mariner més tradicional de Tossa de Mar. El menú inclou un primer plat, el cim i tomba de segon plat, i unes postres.
Els restaurants participants són Bahia, Ca la Carme, Can Carlus, Can Pini, Capri, Castell Vell, El Petit de Can Carlus, L'Ajustada, La Cuina de l'Àvia, Mestre d'Aixa, Minerva, Sa Barca, Santa Marta, Túrsia, Víctor i Victòria.