Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

La història culinària A Taula!

Elements romans exposats al festival

Elements romans exposats al festival FOTO Thinkstock

La història gastronòmica també pren importància en la celebració del desè aniversiari d'A Taula! Ho fa organitzant quatre tallers que giraran al voltant del que es menjava a l'antiga Roma i sobre el garum i el seu comerç. Les activitats són les següents:

  • EL COMERÇ DE GARUM A LA MEDITERRÀNIA

Dimarts 26 de setembre, de 17.30 a 19 h
Activitat gratuïta.
Lloc: Museu d’Història de Barcelona
Itinerari a càrrec d’Anna Bozzano, d’El Peix al Plat, i d’Isabel Lugo, historiadora de la
gastronomia i professora de l’Escola d’Hostaleria i Turisme CETT.

A la seu del Museu d’Història de Barcelona, situada a la plaça del Rei, es conserva un conjunt monumental de la Barcino romana del segle I aC. Al subsòl visitarem carrers d’aquella època, restes de la muralla i d’àmfores on es conservava el garum, un ingredient essencial a l’alta cuina romana que es va comercialitzar per tota la Mediterrània.

  • LA CUINA A L’ANTIGA ROMA

Dimecres 11 d’octubre, de 18.30 a 21.30 h
Suplement per a ingredients: 5 €
Tallerista: Joan Carles Pastor

Els habitants de l’antiga Roma eren aficionats al vi, als fumats, als embotits, als formatges i als dolços, i els agradaven els sabors intensos. Gràcies al gastrònom i cronista Marc Gavi Apici, que va escriure 'De re coquinaria', el primer llibre de cuina conservat, ens han arribat receptes que es cuinaven a tot l'imperi, perquè no menjaven el mateix a Pompeia que a Tàrraco. En aquest taller prepararem i tastarem algunes de les receptes salades i dolces recollides per aquest autor. 

  • EL GARUM

Dimarts 17 d’octubre, a les 19 h
Xerrada-tastet a càrrec d’Anna Bozzano, d’El Peix al Plat, i d’Isabel Lugo, historiadora de la gastronomia i professora de l’Escola d’Hostaleria i Turisme CETT. El garum va ser un ingredient molt apreciat per la classe alta a l’antiga Roma. Considerat
un aliment afrodisíac, es tracta d’un condiment elaborat a base de vísceres de peix fermentades en àmfores que ajudava a salar els aliments, atorgant-los un sabor distintiu. En aquesta xerrada coneixerem en profunditat la història del garum i tindrem l’oportunitat de tastar-lo gràcies a la reproducció que se’, fa actualment.

  • QUÈ MENJAVA LA POBLACIÓ A L’ANTIGA ROMA?

Dissabte 18 de novembre, d’11 a 13 h
Activitat a partir de 5 anys.
Taller a càrrec de l’Associació Cultural Cella Vinària

Coneixem com vivien els emperadors, la noblesa i el patriciat, però què menjaven i bevien la resta d’habitants de classe mitjana i baixa a l’antiga Roma? En aquesta activitat dinamitzada es podran tocar, olorar, veure i tastar una gran varietat de productes naturals i en cru, però també conèixer diferents receptes, mentre parlem sobre els tipus de cocció, els estris necessaris i sobre aliments encara desconeguts per la societat romana de 2.000 anys enrere.

MÉS INFORMACIÓ

Museu d'Història de Barcelona

Plaça Sortidor, 12

08004 Barcelona (Barcelonès)

934434311

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: