La història gastronòmica també pren importància en la celebració del desè aniversiari d'A Taula! Ho fa organitzant quatre tallers que giraran al voltant del que es menjava a l'antiga Roma i sobre el garum i el seu comerç. Les activitats són les següents:
- EL COMERÇ DE GARUM A LA MEDITERRÀNIA
Dimarts 26 de setembre, de 17.30 a 19 h
Activitat gratuïta.
Lloc: Museu d’Història de Barcelona
Itinerari a càrrec d’Anna Bozzano, d’El Peix al Plat, i d’Isabel Lugo, historiadora de la
gastronomia i professora de l’Escola d’Hostaleria i Turisme CETT.
A la seu del Museu d’Història de Barcelona, situada a la plaça del Rei, es conserva un conjunt monumental de la Barcino romana del segle I aC. Al subsòl visitarem carrers d’aquella època, restes de la muralla i d’àmfores on es conservava el garum, un ingredient essencial a l’alta cuina romana que es va comercialitzar per tota la Mediterrània.
- LA CUINA A L’ANTIGA ROMA
Dimecres 11 d’octubre, de 18.30 a 21.30 h
Suplement per a ingredients: 5 €
Tallerista: Joan Carles Pastor
Els habitants de l’antiga Roma eren aficionats al vi, als fumats, als embotits, als formatges i als dolços, i els agradaven els sabors intensos. Gràcies al gastrònom i cronista Marc Gavi Apici, que va escriure 'De re coquinaria', el primer llibre de cuina conservat, ens han arribat receptes que es cuinaven a tot l'imperi, perquè no menjaven el mateix a Pompeia que a Tàrraco. En aquest taller prepararem i tastarem algunes de les receptes salades i dolces recollides per aquest autor.
- EL GARUM
Dimarts 17 d’octubre, a les 19 h
Xerrada-tastet a càrrec d’Anna Bozzano, d’El Peix al Plat, i d’Isabel Lugo, historiadora de la gastronomia i professora de l’Escola d’Hostaleria i Turisme CETT. El garum va ser un ingredient molt apreciat per la classe alta a l’antiga Roma. Considerat
un aliment afrodisíac, es tracta d’un condiment elaborat a base de vísceres de peix fermentades en àmfores que ajudava a salar els aliments, atorgant-los un sabor distintiu. En aquesta xerrada coneixerem en profunditat la història del garum i tindrem l’oportunitat de tastar-lo gràcies a la reproducció que se’, fa actualment.
- QUÈ MENJAVA LA POBLACIÓ A L’ANTIGA ROMA?
Dissabte 18 de novembre, d’11 a 13 h
Activitat a partir de 5 anys.
Taller a càrrec de l’Associació Cultural Cella Vinària
Coneixem com vivien els emperadors, la noblesa i el patriciat, però què menjaven i bevien la resta d’habitants de classe mitjana i baixa a l’antiga Roma? En aquesta activitat dinamitzada es podran tocar, olorar, veure i tastar una gran varietat de productes naturals i en cru, però també conèixer diferents receptes, mentre parlem sobre els tipus de cocció, els estris necessaris i sobre aliments encara desconeguts per la societat romana de 2.000 anys enrere.