Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Cinc productes imprescindibles del Nadal

L’escudella i la carn d’olla, el pollastre, els canelons, les neules i els torrons són productes estrella que no poden faltar a taula durant les festes més familiars

15/12/2016

Les festes nadalenques són, probablement, les dates de l’any en què els catalans mengem més copiosament. Però no qualsevol cosa, sinó que vestim la taula de festa i servim les millors receptes. I, com mana la tradició, no hi poden faltar l’escudella i carn d’olla, el pollastre i els canelons en els plats principals, i les neules i els torrons en les postres. Preparats?

01 Escudella

Escudella

Escudella i carn d'olla

Beneït brou català, que bo! L’escudella amb carn d’olla és una de les receptes més típiques per incloure al menú de Nadal. De sabor més o menys salat, segons els ingredients que s’hi afegeixin, s’elabora normalment amb cigrons, patata i col, però també amb ceba o porro, pastanagues, api i all. Això va a gust del cuiner. Es tracta d’un plat molt elaborat que requereix temps però que val la pena preparar.

Ingredients
La carn d’olla es compon de carn de vedella, botifarra blanca i negra, pit de pollastre, cansalada, careta o orella de porc, una mica de xai i pilota, l’ingredient més particular de la carn d’olla, que es prepara amb carn picada, ou, all i julivert, sal i pebre. És deliciosa, aquesta mandonguilla gegant!

L’origen es troba en les famílies pageses de l’edat mitjana, que bullien les restes de la collita i altres aliments que arreplegaven del rebost. La paraula ‘escudella’ prové de la mateixa època i fa referència al bol dins el qual se servien les sopes i altres plats caldosos, entre els quals hi ha l’escudella.

Aquest àpat tan nadalenc aporta l’escalfor necessària per als dies freds d’hivern, així que, ja ho sabeu, animeu-vos, prepareu-la i gaudiu-la!

Us proposem algunes receptes:

I dues botigues on comprar-ne els ingredients:

Cansaladeria i Xarcuteria Guitart
Ciutat, 32. Berga (Berguedà)
Tel. 93 821 02 18
www.calguitart.cat

Casa Carriot
La Font, 1. Palau-saverdera (Alt Empordà)
Tel. 972 53 08 507
www.casacarriot.com

02 Pollastre al forn

Pollastre al forn

Pollastre

Farcit, rostit, amb suc o sense. Tradicionalment, el rostit de pollastre era un producte obligat de Nadal a les taules catalanes, però l’afany d’innovar en el sector de la cuina i la influència castellana han fet que aquest plat, que antany se servia sempre fet a la cassola, ‘humit’, ara es pugui servir fet al forn o farcit, per exemple, de prunes i pinyons, o a l’estil americà del dia d’Acció de Gràcies, en què el gall dindi es farceix de bacó i panses.

Els complements i les guarnicions, en aquest cas, també són a criteri del xef, que podria escollir entre puré de patata, panotxa de blat de moro cuita, patates al forn o melmelada, si li agrada el contrast dolç-salat.

Tant si cuineu pollastre, capó o gall dindi, segur que aconseguireu una deliciosa recepta per sorprendre els vostres convidats per Nadal!

Us proposem dues receptes:

I dues botigues on comprar-ne:

Ecoviand de Brugarolas
Ptge. Roca Centella, 7, local 2. Les Franqueses del Vallès (Vallès Oriental).
Tel. 93 840 71 17
www.ecoviand.com

La Riera
Ctra. de Vic a Santa Eulàlia de Riuprimer, km 4. Vic (Osona).
Tel. 93 885 34 21
www.lariera.cat

03 Canelons

Canelons

Canelons

Amb molta beixamel per sucar-hi pa, aquesta recepta d’origen italià vestirà la taula amb un toc festiu i satisfarà tots els comensals!

Curiosament, Itàlia no és el lloc on més es mengen, però són molt populars en països on hi ha una nombrosa població descendent d’emigrants italians com l’Argentina o l’Uruguai. A més a més, a Catalunya, des del segle XIX, es consideren un plat essencial de la gastronomia catalana.

Farcits de carn rostida, de marisc, de tonyina, d’espinacs o de ceps, els canelons sempre són un bon plat per posar a taula durant les festes nadalenques. Ben enrotllats i coberts amb formatge ratllat per gratinar-los al forn, són un plat típic del dia Sant Esteve a les cases catalanes.

Si no teniu gaire temps per elaborar la pasta fresca, no us preocupeu, que teniu més opcions! Podeu preparar-los amb plaques de canelons precuinades, que simplement cal remullar en aigua tèbia durant uns 30 minuts, o bé també els podeu trobar en forma de pasta seca que haureu de bullir en aigua amb sal.

Ja sabeu, després del copiós dinar de Nadal, no sopeu en abundància, que s’ha de fer espai a l’estómac per al dia següent!

Us proposem algunes receptes:


I dues botigues on comprar-ne:

Casa Coll
Av. dels Dolors, 38. Manresa (Bages).
Tel. 93 873 92 97
www.casacoll.cat

Casa Borrull
Raval Martí Folguera, 4. Reus (Baix Camp).
Tel. 977 34 25 96
www.casaborrull.com

04 Neules

Neules

Neules

Aquests dolços cruixents estan elaborats amb una massa enrotllada feta a base d’ous, mantega, farina, llet i sucre. Mireu si són antics que daten del segle XIII. Nascuts en plena edat mitjana, aquests llamins de forma cilíndrica –que antany eren plans com una hòstia– actualment se serveixen gairebé en totes les llars catalanes durant les postres els dies de Nadal. Si no heu quedat tips del tot amb els plats exuberants de canelons, rostit o escudella, ara podeu acabar d’omplir l’estómac amb les postres: neules, polvorons i torrons.

Però no patiu, perquè si no en mengeu cada dia de l’any les neules són un aliment molt complet que conté proteïnes i hidrats de carboni, de manera que dins d’una dieta equilibrada i saludable se’n poden consumir de tant en tant.

Us proposem una recepta:

I dues botigues on comprar-ne:

Especialitats Cobo
Ermita, 20. L'Espluga de Francolí (Conca de Barberà).
Tel. 977 87 09 77
www.especialitatscobo.es

Casa Graupera
Sant Simó, 5. Mataró (Maresme).
Tel. 93 755 02 22
www.casagraupera.com

05 Torrons

Torrons

Torrons

Amb el permís de les neules, els torrons són els reis dels dolços de Nadal. De mil i un sabors, els torrons fan que encara que estigueu plens no us pugueu aixecar de taula!

Fins i tot sense gairebé espai a la panxa s’ha de fer lloc als torrons, tant si són de xocolata com d’ametlles, licor, arròs, massapà, praliné, crema cremada, de Xixona o d’Alacant. També es consideren un producte típic de la cuina catalana i són gairebé tan antics com les neules: es té constància de la seva existència des del segle XV.

Com sabeu, sovint, un cop passades les festes, sobren torrons. Per aquest motiu, us proposem que els aprofiteu usant-los com a base d’altres receptes com gelat de torró, postres de cullera com cremes, pans de pessic o entrepans per berenar –amb torró tou. Tot s’aprofita!

Us proposem algunes receptes:

I tres botigues on comprar-ne:

Torrons Vicens
Ctra. de Tàrrega, 1. Agramunt (Urgell). 
Tel. 973 39 06 07
www.vicens.com

Torrons Alemany
Barcelona, 4. 25610. Os de Balaguer
Tel.: 973 438 072
www.alemany.com

Torrons Artesans Fèlix
Comtessa Aurembiaix, 5. Agramunt (Urgell).
Tel. 973 39 03 19
www.torronsfelix.com

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: