Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

La gastronomia grega en 8 plats

Us presentem una selecció de plats típics de Grècia plens de sabor i tradició

18/11/2016

La gastronomia grega, amb aromes de la Mediterrània i ingredients molt similars als que utilitzem sovint a Catalunya, recull el llegat dels cuiners de la Grècia clàssica. El menjar impregna els carrers de les ciutats gregues i reuneix amics i famílies que es troben al voltant de la taula per passar hores parlant i degustant una cuina mediterrània que compta amb un toc d'exotisme. Amb aquesta selecció de 8 plats tradicionals de la cuina grega, volem recollir l'essència de Grècia i traslladar-vos als carrers blancs de les illes gregues.

01 Mussaca

Mussaca

Mussaca

Aquest plat és la lasanya dels grecs. La mussaca tradicional s’elabora amb carn picada de xai, un sofregit a base de verdures i diverses capes d’albergínia. Com si fos una lasanya italiana, també s’hi afegeix una beixamel i es posa al forn. Es tracta d’un dels plats més típics de la cuina grega, ple de sabors del Mediterrani i aromes que ens resulten familiars.

02 Tzatziki

Tzatziki

Tzatziki

A part de la cuina grega, aquesta meravellosa salsa també és típica de les cuines turca i persa. Normalment, se serveix com a aperitiu fred, però també pot fer el paper de salsa per a plats de carn, com el ‘suvlaqui’ (broquetes de porc o pollastre amb verdures) o el ‘gyros’ (un plat de carn i hortalisses presentat de forma vertical i envoltat d’una capa fina de pa). Aquesta salsa s’elabora amb iogurt (generalment d’ovella o de cabra), cogombre ratllat, all, oli, vinagre i herbes aromàtiques.

03 Dolma

Dolma

Dolma

Aquesta és una recepta visualment molt atractiva i explosiva a nivell gustatiu. Les dolmes o ‘dolmades’ gregues són fulles de parra farcides de diversos ingredients frescos i típics de la gastronomia hel·lena, com ara l’arròs, la carn de xai, les herbes aromàtiques, les verdures, els pinyons i les panses. Solen servir-se fredes i acompanyades d’una salsa de iogurt o la tradicional salsa grega tzatziki.

04 Saganaki

Saganaki

Saganaki

Es tracta d’una de les receptes més senzilles de la cuina grega. Per elaborar el ‘saganaki’ només cal arrebossar un formatge semicurat i trossejat (que es pugui fondre). Tot i així, si voleu cenyir-vos a la recepta tradicional, necessitareu el formatge Helloumi, una varietat típica de Grècia feta amb llet de cabra. En la gastronomia grega, per servir-lo es combina amb algun vegetal fresc, unes gotes de llimona i una mica de pebre.

05 Loukaniko

Loukaniko

Loukaniko

El seu nom prové de la ‘lucanica’, un aliment de l’antiga Roma. Així es coneixen les salsitxes de porc gregues, aromatitzades amb llavors de fonoll, pell de taronja i, sovint, fumades. També se’n poden trobar variants, com ara les salsitxes de porc aromatitzades amb verdures. Aquest plat sol servir-se amb ‘mezze’, un acompanyament que podria recordar-nos a les tapes de la nostra cuina.

06 Horiatiki Salata

Horiatiki Salata

Horiatiki Salata

També coneguda com ‘amanida grega clàssica’, és un dels plats més tradicionals d’aquesta cuina, i un dels que més s’ha estès fora del territori grec. Es tracta d’un plat molt fresc elaborat a base de tomàquet, cogombre, pebrot, ceba, formatge feta i olives negres. Per donar-li un sabor més hel·lè, s’acompanya d’una vinagreta a base d’oli d’oliva, vinagre vermell, orenga, sal i pebre. Aquesta recepta és imprescindible en molts dels àpats de les famílies gregues i, a més, tothom qui ho vulgui es pot animar a preparar-la.

07 Exohiko

Exohiko

Exohiko

Una combinació de sabors grecs i deliciosos. Es tracta d’un farcellet de pasta de full farcit de carn picada de xai, espinacs i formatge. Tot i així, n’existeixen diverses variants, com la de pollastre en comptes de xai. Aquesta elaboració sol presentar-se acompanyada d’alguna salsa lleugera i una amanida de ruca i tomàquet. El seu sabor i la combinació dels ingredients us portaran a Grècia en només una queixalada.

08 Amanida de Helloumi

Amanida de Helloumi

Amanida de 'Helloumi'

El ‘Helloumi’ és un formatge blanc elaborat amb llet de cabra que té un sabor inconfusible i és una de les estrelles de la cuina grega. Aquesta amanida és un dels plats preferits dels vegetarians, i per preparar-la només cal fregir trossos d’aquesta varietat de formatge i mesclar-los en una amanida a base d’espinacs crus, ceba, tomàquet i llavors. Quan la tasteu sentireu el Mediterrani més a prop que mai.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: