Plat Favorit 2016

El Sant Pau, restaurant de l'any per l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició

Carme Ruscalleda

Carme Ruscalleda

Un any més, l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició ha escollit els guanyadors dels Premis Nacionals de Gastronomia que atorga cada any a aquells cuiners, restaurants, professionals o institucions relacionades amb el món de la gastronomia catalana, que al llarg de l’any han destacat més en cadascun dels apartats següents: millor restaurant, millor cuiner jove i premi especial de l’Acadèmia.

Premi al Restaurant de l’Any: Sant Pau de Carme Ruscalleda
Carme Ruscalleda, de qui tots els Acadèmics coneixen la seva trajectòria professional, té una transcendència internacional molt rellevant. La seva figura és reconeguda per la tradició de la seva cuina, sempre saludable i centrada en els productes de temporada de la seva terra, i afegeix poesia a tot el que cuina. 

Ella mateixa defineix la seva cuina com fresca, natural, personal i honesta, i nosaltres afegim creativa, ja que modernitza molts plats catalans tradicionals i els exporta a altres cultures. Treballadora, alegre i generosa, ha rebut innumerables premis i transmet els seus coneixements en publicacions editorials per al gran públic.

El seu reconeixement és avalat per ser l’única xef del món amb més estrelles Michelin. En té set: tres per al seu restaurant Sant Pau a Sant Pol de Mar, dos per al Moments, al capdavant del qual es troba el seu fill Raül Balam, i dos més per al restaurant Sant Pau a Tòquio. A més, compta amb la màxima qualificació (tres sols) de la Guia Campsa-Repsol.

Premi al Cuiner Jove: Àlvar Ayuso del restaurant Alvart
Cal destacar-ne la seva joventut. Als 24 anys, després de realitzar stages amb restaurants de gran reputació com ara Hoffman, Saüc, Bras i Gaig, fa una aposta arriscada i decideix obrir un restaurant a Barcelona, l’Alvart.

Premi Especial de l’Acadèmia: Balfegó
Una família de pescadors de l’Ametlla de Mar, dedicada tota la vida a la pesca de la tonyina vermella, aposta per un innovador projecte que duu a terme el grup Balfegó.

Aquest projecte els portarà a liderar l'exportació de tonyina fresca d'alta qualitat a més de 20 països, arribant a la taula dels restaurants més prestigiosos del món. Neix així el Grup Balfegó, que combinant tradició i innovació, aconsegueix l'objectiu de tancar el cercle des de l'origen de la pesca fins al consumidor final, creant un model de gestió de referència al segle XXI.

La seva missió és la captura, alimentació, estudi i comercialització de la tonyina vermella, sota un sistema de responsabilitat empresarial sostenible que satisfà les expectatives dels seus clients de manera permanent, garantint la continuïtat de l'espècie per a les generacions futures.

A Tòquio hi ha el mercat de peix i de productes marins més gran del món, anomenat Tsukiji, on es realitza la subhasta de tonyina Balfegó a gran escala. És extraordinari  que el producte català arribi arreu del món i dels seus mercats com aconsegueix fer-ho el Grup Balfegó.

L'Acadèmia farà el lliurament dels guardons el proper mes de febrer de 2017.

Amb l’atorgament d’aquests Premis Nacionals, l’Acadèmia Catalana de Gastronomia vol fer públic el reconeixement als guardonats per la seva tasca i trajectòria en l’àmbit de cadascun dels apartats establerts. A més, aquests Premis Nacionals de Gastronomia constitueixen un important mitjà de divulgació de les finalitats i el compromís que aquesta Acadèmia té amb la cuina catalana, patrimoni cultural del nostre país, la identitat de la qual s'ha de preservar, recolzar, impulsar i divulgar.

REVISTA CUINA

Cuina207

AQUEST OCTUBRE

  • Parmigiano reggiano: el formatge italià que més ens enamora
  • Izakames. Tres tavernes japoneses de Barcelona

14 NÚMEROS PER NOMÉS

29,90 €

NÚMEROS ENDARRERITS

EN VOLS MÉS?

Inscriu-te al Newsletter de Cuina.cat i uneix-te a la nostra gran família. Ja som 24.400 subscriptors.

En donar-te d‘alta el teu correu acceptes la política de privacitat

REVISTA CUINA

Cuina207

AQUEST OCTUBRE

  • Parmigiano reggiano: el formatge italià que més ens enamora
  • Izakames. Tres tavernes japoneses de Barcelona

14 NÚMEROS PER NOMÉS

29,90 €

NÚMEROS ENDARRERITS

EN VOLS MÉS?

Inscriu-te al Newsletter de Cuina.cat i uneix-te a la nostra gran família. Ja som 24.400 subscriptors.

En donar-te d‘alta el teu correu acceptes la política de privacitat