Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

10 receptes amb fonoll

Us introduïm en l'univers d'una planta amb una personalitat inqüestionable!

CUINA.CAT

14/03/2018

Del fonoll, com del porc, s'aprofita tot. Les tiges i les fulles s'utilizen per aromatitzar, i amb els fruits i les llavors es fan licors i infusions medicinals, que afavoreixen la digestió. Però aquí ens fixarem sobretot en el bulb i en les seves aplicacions gastronòmiques. I és que aquesta hortalissa de marcat gust anisat, que reforça el sistema immunològic i estimula els sucs gàstrics, és ideal per fer-ne amanides i cremes o per acompanyar plats, especialment de peix.

Amanida de fonoll i poma

Amanida de fonoll i poma Becky Lawton

Amanida de fonoll i poma

Si aneu de bòlit i no voleu caure en la temptació del menjar ràpid, feu-vos aquesta amanida, saludable i tot i així ben gustosa. La recepta recomana fer servir poma vermella, una varietat força dolça. Els amants del gust àcid potser preferireu les Granny Smith, d'un verd intens i molt utilitzades en amanides; si busqueu un terme mig, opteu per les golden.

Llegiu la recepta completa

Crema de porros i fonoll

Crema de porros i fonoll

Crema de porros i fonoll

El porro pertany a la mateixa família botànica que l'all i la ceba. Segurament la seva aplicació culinària més cèlebre és la vichyssoise, que no deixa de ser una crema de porros amb llet i nata. El sabor delicat i lleugerament dolç d'aquesta hortalissa complementa amb molt encert el regust anisat i una mica picant del fonoll.

Llegiu la recepta completa

Salmó amb fonoll

Salmó amb fonoll Becky Lawton

Salmó amb fonoll

Aquesta és una proposta ben refrescant, gràcies al fonoll (del qual n'aprofitarem els bulbs i unes branquetes fresques), les llimes i les fulles de menta. També decorarem el plat amb quinoa, un cereal originari de l'altiplà andí que cada vegada està més de moda. En aquest cas, farem servir la varietat vermella, que és la que conté menys greixos i més hidrats de carboni.

Llegiu la recepta completa

Fonoll amb taronja i ají

Per fer aquesta recepta, utilitzarem dos ingredients, a banda del fonoll i la taronja, que convé presentar. El primer és l'ají, que era la manera amb la qual els taïnos (un poble precolombí de la zona del Carib) es referien al chile o bitxo. L'altre és l'anet, també anomenat 'fonoll pudent', una planta herbàcia que té un perfum molt similar al del fonoll.

Llegiu la recepta completa

Tàrtar d'escamarlans amb caviar de salmó

Tàrtar d'escamarlans amb caviar de salmó

Tàrtar d'escamarlans amb caviar de salmó

Atenció! Aquest plat només és apte per a paladars refinats. Combineu el sabor marí de l'escamarlà i el caviar de salmó, la potència implacable de la mostassa, la personalitat refrescant del fonoll i de la llimona, la dolçor reconfortant de la mel, la cremositat sumptuosa del formatge fresc... I deixeu-vos seduir per aquest meravellós aplec de sensacions!

Llegiu la recepta completa

Ostrones del Delta del Ebro con puré de remolacha y aire de hinojo

Ostrones del Delta del Ebro con puré de remolacha y aire de hinojo

Ostrons del delta de l'Ebre amb puré de remolatxa i aire de fonoll

Potser us sona una mica complicat, això de l'aire de fonoll. No ho és gens: simplement heu de liquar el fonoll i barrejar-lo amb la lecitina de soja en pols. A partir d'aquí, tritureu-ho i replegueu l'aire amb una cullera fonda. Serà l'acompanyament ideal per als ostrons, uns mol·luscs de carn molt fina i gustosa.

Llegiu la recepta completa

Morro de bacallà amb taronja

Morro de bacallà amb taronja

Morro de bacallà amb taronja, fonoll i ceba tendra

Començarem fent una reducció de taronja: posem al foc el suc de dues taronges i una cullerada de sucre fins que obtinguem la textura espessa d'una salsa. Escaldem els daus de fonoll, amanim el bacallà amb vinagre i oli i acabem de muntar el plat amb uns grills de taronja i una mica d'olivada negra.

Llegiu la recepta completa

Déntol amb amanida tèbia de fonoll

Déntol amb amanida tèbia de fonoll

Déntol amb amanida tèbia de fonoll

El déntol, anomenat així per les seves incisives prominents, és un peix blanc que comparteix família amb el sarg, la salpa o l'orada. A l'amanida tèbia, hi posem, a banda del fonoll, suc de taronja i de llimona, panses, pinyons, tàperes i cebes tendres. Ho acompanyem amb oli de cinc espècies, una per cadascun dels cinc sabors tradicionals: dolç, àcid, salat, umami i amargant.

Llegiu la recepta completa

'Wrap' de pollastre amb safrà i amanida de ruca i fonoll amb aroma de taronja

'Wrap' de pollastre amb safrà i amanida de ruca i fonoll amb aroma de taronja Food Photos / Cristina Rivarola

'Wrap' de pollastre amb safrà amb amanida de ruca i fonoll amb aroma de taronja

Una quarta mostra de l'idil·li entre la taronja, menys àcida que altres companyes cítriques, i el fonoll. També recuperem una idea que ja havíem explorat a la primera recepta d'aquesta llista: la de fer una amanida amb fonoll i poma, que en aquest cas completarem amb ruca, alfàbrega i menta.

Llegiu la recepta completa

Gintònic

Gintònic

Gintònic

Doncs sí, el fonoll també serveix per acompanyar el vostre gintònic! És una recepta complexa, això sí. D'una banda, heu de fer una gelatina amb la ginebra, la tònica i el sucre; de l'altra, heu de preparar una escuma de iogurt que haureu de deixar reposar entre 6 i 8 hores. Finalment ja només us quedarà muntar-ho, asseure-us i gaudir!

Llegiu la recepta completa

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: