Preparació
- Per a les patates: peleu-les i talleu-les a rodanxes fines. Salpebreu-les i poseu-les en una cassola cobertes d’oli. Poseu-les a foc fort fins que arrenqui el bull. Apagueu-lo en 3 min. Deixeu-les refredar a dins.
- Per a la ceba: peleu i talleu la ceba a la juliana ben fina. En una cassola amb oli enrossiu-la a foc fort, encara que, de moment, quedi dura. Un cop rossa, afegiu-hi el sucre i deixeu-lo caramel·litzar.
- Afegiu-hi el porto i coeu-la a foc lent 1 h. Si cal, afegiu-hi miquetes d’aigua. Ha de quedar melosa. Talleu 1/3 part de la tòfona a làmines i reserveu-la. La resta trinxeu-la i barregeu-la amb la ceba. Si és en conserva, tireu el suc del pot a la ceba. Passeu-les per una paella seca i calenta, d’un cantó i de l’altre, només uns quants segons. Reserveu-les en calent al damunt d’un paper de cuina.
- Talleu el foie gras a làmines de 0,5 cm. Agafeu quatre motlles circulars i col·loqueu-los en una plàtera de forn amb un paper parafinat a la base. Feu-hi una capa de patata escorreguda de l’oli, poseu-hi una capa de ceba, una làmina de foie i tòfona.
- Cobriu-ho amb més patata i repetiu l’operació acabant-ho amb patata. Premseu-la i estireu el motlle amb compte.
- Poseu els motlles al forn 5 min a 200 ºC, i durant l’últim minut poseu-hi al capdamunt una làmina de foie gras i una de tòfona.