Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

El 'leicaj' és una recepta tradicional jueva, una coca que conté un ingredient, la mel, que també protagonitza el Roix ha-Xanà, el cap d'any hebreu. La festa comença amb la santificació del vi ('quidduix') i les benediccions ('berakhà'): "Baruj ata Adonai, eloheinu melej haolam [...]" ("beneït ets Tu, Adonai, Déu nostre, Rei de l'univers [...]"). Tot seguit, els assistents a la celebració suquen un bocí de pa amb mel per desitjar que sigui un any ple de dolçor. Aquesta és la primera d'una sèrie de menges simbòliques ('simanim'). Al judaisme a 'Catalunya avui', de M. Josep Estanyol, trobem la llista d'aquests aliments simbòlics i el seu significat. Els dàtils, el fruit més dolç; els espinacs, per allunyar els adversaris; el porro, perquè els enemics siguin destruïts; la carbassa, per anul·lar els actes dolents, i la mongeta, perquè els mèrits creixin. Tanca la sèrie la magrana, cada granet de la qual simbolitza una bona acció ('mitzvaot') per a l'any següent. 

El calendari religiós hebreu comença a la primavera, el mes de Nissan (Èxode 12:2), quan se celebra la festa de Pésakh. Però, el Roix ha-Xanà s'ha consolidat com el cap d'any civil. Una festa que cau pels volts de l'equinocci de tardor i que coincideix amb el període en què la gent del camp es prepara per començar a treballar la terra una altra vegada, després de la collita. D'aquesta manera d'entendre el temps ens ha quedat el curs escolar.

Preparació

  1. Poseu les clares en un bol i els rovells en un altre.
  2. Afegiu 75 g de sucre a les clares i 75 g de sucre als rovells.
  3. Als rovells, incorporeu-hi la mel, l’oli, la vainilla, la pela de taronja ratllada, la canyella, el cafè i el cacau. Bateu-ho.
  4. Barregeu la farina, el bicarbonat i el llevat.
  5. Bateu les clares fins que estiguin fermes. Feu una merenga barrejant-les amb el sucre.
  6. Barregeu el batut de rovells amb la farina tamisada, alternant-ho amb la merenga. Uniu-ho suaument.
  7. Afegiu-hi les nous tallades i les ametlles picades. 
  8. Enforneu-ho en un motlle de savarín untat amb mantega i enfarinat. Coeu la coca a foc suau durant 45 min.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: