Preparació
Preparació
- Peleu i piqueu la ceba, i sofregiu-la en una cassola gran, a foc lent, amb un bon raig d’oli, uns 10 min.
- Afegiu-hi la carn picada i coeu-ho 10 min més.
- Poseu-hi els tomàquets ratllats, els alls picats, una mica de sal i una mica de pebre. Tot plegat ha de coure 1 h, a poc a poc, perquè els tomàquets es vagin confitant.
- Renteu les albergínies, talleu-les a rodanxes i poseu-les en un escorredor. Saleu-les i deixeu-les suar 30 min, que vagin deixant anar l’aigua i l’amargor.
- Peleu i talleu les patates a làmines i escalfeu-les, a foc lent, amb una bona quantitat d’oli, fins que quedin ben cuites (ho sabreu perquè seran toves). Reserveu-ho.
- Aprofiteu l’oli per coure-hi les albergínies, a foc mitjà. Quan hagin canviat de color, ja estaran a punt. Reserveu-les.
- Per a la beixamel: enrossiu la farina i la mantega i aboqueu-hi la llet calenta. Remeneu-ho constantment fins que prengui la textura que us interessa, en aquest cas, bastant espessa. Saleu-ho.
- Unteu una safata de forn amb mantega. Cobriu-nr la base amb una capa de patates. A sobre, aneu posant-hi capes d’albergínia i carn picada. Al final, poseu-hi una bona capa de beixamel.
- Acabeu-ho tot amb formatge ratllat, enforneu-ho a 180 ºC, 15 min, i ja teniu la mussaca a punt.
El consell
- Com que és un plat que porta força feina, feu-ne una bona quantitat: el primer dia ho mengeu com a mussaca i l’endemà com a salsa bolonyesa, acompanyant uns espaguetis. O en feu una lasanya!
- La mussaca és un plat típic grec. La preparació dóna força feina, però queda boníssima i és perfecta per servir com a plat únic. Si voleu, la podeu preparar un dia que tingueu una bona estona per cuinar i, quan la tingueu feta, sense coure-la al forn, la congeleu. El dia que us la vulgueu menjar, només l’haureu de descongelar i enfornar.