Preparació
- Escalfeu el forn a 190 ºC i prepareu el motlle.
- Poseu el cava en una olla petita i feu-lo bullir fins que redueixi a ¼ part del volum inicial. Retireu-lo del foc i reserveu-lo en un got fins que estigui fred.
- Bateu la mantega amb el sucre fins que quedi una massa esponjosa i blanca.
- Afegiu a la massa els ous, d’un en un, i aneu-ho batent.
- Incorporeu-hi l’essència de vainilla, la ratlladura de la llimona i la reducció de cava fred. Bateu-ho fins a homogeneïtzar-ho.
- Tamiseu la farina, el llevat i el pessic de sal. Incorporeu-ho en tres vegades, i aneu-ho batent.
- Coeu-ho uns 40-45 minuts o fins que, punxant el centre, l’estri surti net i sec.
- Deixeu-ho refredar damunt d’una reixeta.
- Quan estigui completament fred, talleu-lo.
- Farciu-lo amb crema de llimona i ja el podeu servir.
Elaboració de la crema de llimona amb Thermomix
- Poseu el sucre dins el vas (net i ben sec) i polvoritzeu-lo 30 segons a velocitat progressiva 5-10.
- Afegiu-hi la pell de llimona i programeu el mateix temps i temperatura.
- Afegiu-hi el suc de la llimona, la mantega i els ous. Programeu 20 minuts, 90 ºC i velocitat 4
Elaboració tradicional de la crema de llimona
- Poseu una cassola mitjana al foc i bateu-hi el sucre, els ous, la ratlladura d’una llimona i el suc de llimona.
- Afegiu-hi la mantega i apugeu el foc a mitjà-alt. Coeu-ho, batent-ho constantment, fins que la mantega s’hagi fos i la barreja ja sigui prou densa com per cobrir el dors d’una cullera (es va quallant), i veieu que es formen petites bombolles al voltant de la vora del motlle, uns 5 minuts (no ha d’arribar a bullir).
- Traieu la cassola del foc sense deixar-ho de batre. Aboqueu la crema per un tamís de malla fina dins d’un recipient de vidre.