Preparació
- Hidrateu les nyores amb aigua tèbia durant almenys 30 min. Extraieu la seva polpa amb l'ajuda d'una cullera i reserveu-ho.
- Renteu els tomàquets i poseu-los en una safata de forn amb els alls. Coeu-los a170º C durant 45 min. Deixeu-los refredar i peleu-los.
- Amb l'ajuda d'un robot de cuina o d'una picadora, tritureu les nyores, els tomàquets i els alls pelats, el pa, un gra d'all cru, el vinagre i la sal.
- Tritureu-ho tot junt de nou, afegint-hi les ametlles i les avellanes torrades i incorporant-hi l'oli a poc a poc perquè lligui la salsa, fins a obtenir la textura desitjada. Pot quedar una salsa molt fina, o bé amb trossos de fruita seca.
- Talleu el morro de bacallà en trossos d'uns 25 g i assequeu-los amb paper de cuina. Introduïu-los en una olla baixa amb oli d'oliva temperat (75º C) i, sense moure'ls i amb la part de la pell a sota, deixeu-los coure durant uns 2 o 3 min. Traieu-los i escorreu-los.
- Sobre una base de salsa romesco, poseu el bacallà i després els brots d'all. Finalment, afegiu la salsa d'olivada.