Consells de cuina La Vanguardia

L'ingredient principal d'aquesta recepta, el xai, és també el protagonista d'una de les celebracions més importants del calendari islàmic, la Festa del Sacrifici (Aïdu I-adhà) o Festa Gran. Aproximadament 70 dies després del final del ramadà, els musulmans recorden el moment en què Abraham, seguint les instruccions de déu i acceptant la seva voluntat, va estar a punt de sacrificar un dels seus fills (finalment, va sacrificar un xai). Els musulmans d'arreu del món, umma, commemoren aquest acte heroic reunint-se en família, sacrificant un xai i menjant plegats. Si bé els musulmans catalans ja l'encarreguen a la carnisseria islàmica, als països de tradició islàmica compren l'animal viu i segueixen un ritual ben pautat. El xai comparteix les darreres hores amb la família, fins que li arriba el moment. Al Marroc, d'on és típica aquesta recepta, esperen un dia entre el sacrifici i el primer gran àpat. Entremig, fan broquetes de fetge ('bolfaf'), budells estofats amb espècies i olives ('tkalia' o 'doura'), cervell i carn del cap. Cuinen el xai al forn, al vapor o amb estofats especiats, com el que us presentem.

Preparació

  1. Talleu l’estómac, l’intestí, la melsa i el pulmó de xai a trossos petits. Piqueu la ceba i els alls, a dauets.
  2. Poseu tots els ingredients, excepte la llimona i les olives, en una cassola, i afegiu-hi 2 l d’aigua (fins que els cobreixi). Poseu la cassola a foc fort i, quan arrenqui el bull, tapeu-la i manteniu la cocció a foc mitjà, 2 h i 30 min. Si cal, podeu afegir-hi més aigua durant la cocció, perquè tots els menuts quedin submergits i es coguin de manera uniforme. Quan passi el temps, comproveu la cocció: els menuts han d’estar tendres.
  3. Afegiu les olives i la llimona tallada a trossos a la cassola i continueu la cocció a foc mitjà, sense tapar-la, per reduir la salsa. Rectifiqueu-ho de sal i de pebre.
  4. Serviu-ho calent, i amb unes llesques de pa torrat i la salsa.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

23 feb

La geografia de la cuina italiana

La cuina italiana es caracteritza per una increïble varietat de plats i sabors. Aquest...

24 feb

Calçotades Urbanes al Mercat de la Terra 2018

Cada dissabte dels mesos de febrer i març se celebren les Calçotades Urbanes en el marc del Mercat de...

24 feb

Mercat de Pagès al Prat de Llobregat

Cada dissabte, excepte festius, a la plaça de Pau Casals té lloc el Mercat de Pagès del Prat. Els...

25 feb

IV Mostra d'olis d'oliva al Priorat

Per quarta vegada, el Celler Clos Figueras organitza una mostra d'olis d'oliva catalans que vol donar suport al...

Portada 213 - Març 2018

REMOLATXA. LA SUPERHEROÏNA MORADA QUE ENS FA EMBOGIR!

  • Sopes: penseu-vos-les totes!
  • Això també és cuina catalana

12 exemplars per només


29,90€

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Sàpiens Descobrir Experiències Cuina

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto