Què cuinar La Vanguardia

‘Il Convito’, una obra musical i gastronòmica

Jordi Roca ha creat una galeta especial per a l’obra i Marta Raguer ha fet unes postres de cada personatge

Opera jove il convito ok

Opera jove il convito ok

Aquest dimarts es va presentar el segon projecte d’Òpera Jove a l’espai Òpera Samfaina de Barcelona. Es tracta de l’adaptació de l’obra ‘Il Convito’, de Domenico Cimarosa. Òpera Jove és una associació cultural que busca la professionalització dels joves a través d’un procés pedagògic. Busca la inserció de les joves promeses al món del teatre i l’òpera, i intenta ampliar-ne el públic.

És per això que s’ha adaptat l’obra i es presenta amb una dualitat en el llenguatge, amb diàlegs en català i en italià (el llenguatge original). D’aquesta manera, esperen apropar l’òpera a un públic heterogeni i ampli amb una obra còmica i per a tots els gustos. Així, doncs, “Òpera Jove és una reivindicació de l’antiga tradició d’anar a l’òpera”, diu en Xavier Mendoza, codirector de l’obra. És la mostra que es pot fer òpera fora del Liceu, a teatres més petits.

‘Il Convito’ en una galeta
El marc de l’argument de l’òpera és la gastronomia, ja que tota l’acció transcorre durant un sopar que prepara el protagonista per triar la dona més bella. Jordi Roca dóna suport al projecte i ha volgut fusionar tota l’òpera en una galeta, que servirà de marxandatge de l’espectacle a l’entreacte.

De fet, dies abans de l’inici de les representacions de l’òpera ‘Il Convito’ es durà a terme per diversos municipis un espectacle promocional. Es tracta d’un monòleg de l’actor Joan Casas, el protagonista de l’òpera, on es presenta el personatge en un espectacle mòbil que fa referència a la gastronomia. L’actor explica els personatges de l’òpera a través dels estris de cuina i es reparteixen fulls de mà que es podran intercanviar per la galeta de Jordi Roca.

Cada tapa, una història

Marta Raguer, sota la tutela de Jordi Roca, seguint amb el propòsit multidisciplinari del projecte i el caràcter gastronòmic de l’obra, ha creat una sèrie de tapes dolces per tal de promocionar-la. Aquestes postres només s’han fet per tal de presentar l’òpera i els seus personatges, ja que cada tapa representa una història. Així, doncs, no es podran consumir ni es troben a cap establiment. Amb aquestes creacions culinàries ha volgut plasmar des de les característiques personals fins al protagonisme o les relacions dels set personatges.
  • Massimo: és el protagonista, ridícul i narcisista. L’han representat amb caramels de mango embolicats amb paper comestible servits en un mirall.
  • Alfonsina: és una viuda rica que busca la venjança, per això han escollit un got de xocolata calenta amb tocs de cafè i taronja amarga.
  • Polidoro: és el promès de l’Alfonsina i mostra una doble cara. Les seves postres són un macarró amb dues bandes, una d’elles amb xocolata amarga. Està farcit de crema de taronja amarga, per tal de lligar-lo d’alguna manera amb l’Alfonsina.
  • Iceta: és la minyona i és un personatge molt fred, ni busca ni creu en l’amor però sent atracció per un dels assistents. Les postres són un centre gelat de Bloody Mary (que representa la fredor) amb xilipicant (és la passió que sent, també representada pel foc) acompanyat amb merenga suïssa i se li tira per sobre licor de préssec cremat.
  • Lambo: té totes les dones als seus peus però mai s’enamora. Les postres són visualment molt atractives, amb gustos que agraden a tothom (com ell). És una bola de caramel, granissat de sangria, fruits del bosc i toc de vainilla. En acabar-lo, només queda fum.
  • Keko: intervé poc a la trama, però serveix al públic de narrador. Les postres són un manyoc de fils de parmesà que lliga un ingredient de cada personatge.
  • Finalment, també hi apareix un personatge femení que es mostra desequilibrat i té grans contrastos de caràcter. Com que sembla una llunàtica, les postres simulen una lluna amb molts contrastos. És una bola amb pètals de rosa, litxis, que li dóna un toc fresc, i caviar cítric, coronada amb una làmina d’or perquè tothom la vol pels diners.
L’òpera ‘Il Convito’
L’òpera ‘Il Convito’ és una obra inèdita que es va estrenar el 1782 i, per tant, es troba entre el barroc i el clàssic. Així, a Òpera Jove es defineixen com “arqueòlegs musicals”, ja que recuperen obres oblidades. Per la seva antiguitat, l’obra s’ha adaptat, però respectant l’original. Tal com diu Jordi Piccorelli, “no fem música històrica, però tenim un peu ficat a la interpretació de l’època”.

A l’obra ‘Il Convito’ participen 34 joves artistes sobre l’escenari. A partir de les audicions, s’han escollit cantants, ballarins i músics que conformen l’Orquestra Òpera Jove. Són joves amb perfil d’estudiants amb molta projecció que tenen l’oportunitat d’evolucionar en un espectacle multidisciplinari. Les dues persones que dirigeixen el projecte són cantants d’òpera i professors: Xavier Mendoza i Chantal Botanch.

Els va semblar una bona iniciativa que aquest gènere, amb diferents disciplines que interactuen, pugui enriquir professionalment gent jove. Els altres participants que han fet possible aquest projecte són Toni Sans, com a director d’escena i dramatúrgia, i Jordi Piccorelli, com a director d’orquestra i musicòleg.

Representacions

L’obra, que ha estat preparant-se durant vuit mesos, es representarà entre el febrer i el maig. Es faran un total de deu representacions a les següents localitats: Girona (17 de febrer), Santa Coloma de Farners (19 de febrer), Arenys de Mar (26 de febrer), l’Hospitalet de l’Infant (5 de març), Vila-seca (7 d’abril), Palamós (30 d’abril), Ripoll (7 de maig), Palafrugell (14 de maig), Rubí (20 de maig) i la Bisbal de l’Empordà (21 de maig). A més, tenen previstes actuacions després de l’estiu.

El projecte només compta amb recursos propis, és a dir, el preu de les entrades cobreix el cost de la producció, de la gira i les remuneracions dels joves artistes. El preu recomanat de les entrades per a l’Òpera Jove és d’un màxim de 10 €

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Receptes by CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 22.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

27 jun

Foodies Experiences 2017

El 28 de febrer comença Foodies Experiences 2017, una trobada entre experts i professionals de la gastronomia...

27 jun

'Sopar' la gran obra d'art

L’artista contemporani David Ymbernon presenta una exposició i obra de cuina escènica amb la col·laboració...

27 jun

Vespres al Mercat de la Terra

El Mercat de la Terra Slow Food Barcelona se celebrarà els dimarts, en comptes dels dissabtes, a partir del...

29 jun

Els peixos 'oblidats': cicle de sopars al Museu Marítim

Quantes vegades trobeu rajada a la carta d’un restaurant? Heu cuinat mai una moixina? Teniu clar què...

Portada Cuina 204

NOMÉS A L'ESTIU! 15 TRUCS I RECEPTES PER ALS ÀPATS DE VACANCES

  • Anem al xiringuito?
  • Aquí, us tornareu a enamorar de la tonyina

14 números per només
29,90€

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Receptes by CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 22.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Sàpiens Descobrir Experiències Cuina

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto