Què cuinar La Vanguardia

T'ensenyem a fer els teus ous de Pasqua

Us ho expliquem tot perquè aprengueu a fer els vostres propis ous de Pasqua

POL LEIVA

05/04/2017

Els aparadors s’omplen d’ous gegants i les pastisseries comencen a treure les seves obres d’art fetes amb xocolata. És un dels símptomes més clars que s’acosta el Dilluns de Pasqua. La xocolata és un aliment extret del cacau, que té el seu origen al Mèxic precolombí, i s’ha difós arreu del planeta de manera universal pel seu sabor i textura. A aquest producte se li atorguen moltes propietats per a la salut, com la reducció de la hipertensió i dels riscos d’accidents vasculars. 

Avui proposem que us convertiu en autèntics mestres xocolaters i us donem totes les instruccions per tal que pugueu fer a casa els vostres ous de xocolata i deixeu embadalits els fillols i les filloles amb les vostres habilitats amb la xocolata, o bé que organitzeu una activitat per als més petits de casa perquè gaudeixin fent d’escultors amb el seu ingredient preferit.
 

 

01 Ous de pasqua en un niu / Thinkstock

Ous de pasqua en un niu / Thinkstock

Ingredients i material

  • Cobertura de xocolata (negra, amb llet o blanca).
  • Motlle en forma d’ou (en aquestes dates, ho podeu trobar a qualsevol botiga de ‘gadgets’ de cuina).
  • Pinzell d’untar de silicona.
02 Ous de xocolata / Thinkstock

Ous de xocolata / Thinkstock

Elaboració

  1. Desfeu la xocolata. La manera tradicional és en un bany maria molt suau, tot i que també ho podeu fer al microones (això sí, heu d’abaixar la potència al mínim i desfer-la en intervals de 2 a 1 minut per evitar que es cremi.
  2. Pinteu el motlle de l’ou, del centre cap als extrems sense deixar cap espai en blanc, ja que això suposen punts dèbils de la figura i es podria trencar més fàcilment.
  3. Deixeu-ho reposar fins que la primera capa de xocolata s’hagi assecat (quan hi passeu el dit i no s’embruti) i hi torneu a fer una altra capa seguint la mateixa dinàmica que la primera.
  4. Repetiu aquest procés fins assolir el gruix desitjat.
  5. Quan tingueu les dues meitats de l’ou fetes i desemmotllades, s’han d’ajuntar. Podeu fer-ho de dues maneres: ajuntant les dues meitats amb la xocolata sobrant, o bé escalfant lleugerament una planxa o paella i recolzant-hi una de les meitats fins que es fongui el llavi de la figura i ajuntar-la amb l’altra.
03 Ou i conill de xocolata / Thinkstock

Ou i conill de xocolata / Thinkstock

Observacions

  • Mai ho deixeu a la nevera molta estona, ja que la xocolata s’humitejarà, perdrà duresa i es trencarà en treure-la del motlle. Deixeu que ella sola vagi cristal·litzant.
  • No renteu el motlle rascant-lo amb un fregall, en ratllareu la superfície i es veuran petites ratlles a l’elaboració final. Amb aigua calenta directament de l’aixeta la xocolata ja marxa sense fregar.
  • Després de rentar-lo eixugueu-lo molt bé, la xocolata i l’aigua són mals amics.
  • Si voleu que el vostre ou tingui un toc brillant heu de temperar la xocolata seguint les indicacions que us donem més avall.
  • L’experiència és un grau; així, doncs, si a la primera no us surt bé, no us rendiu i torneu-ho a provar!
04 Xocolata desfeta / Thinkstock

Xocolata desfeta / Thinkstock

Per temperar la xocolata

Desfeu la xocolata i aboqueu ⅔ del recipient en una superfície freda (millor si és marbre). Amb una espàtula moveu la xocolata per la superfície fins que baixi a la temperatura adequada. Si no teniu un termòmetre ho podeu comprovar amb els llavis, heu de notar que la xocolata és freda. Torneu-ho a posar al bol on hi ha la xocolata restant, que ens ajudarà a tornar a apujar la temperatura fins a la temperatura desitjada. Temperar-ho malament pot causar un mal resultat de la figura. Així, tenint en compte que la xocolata es fon a partir dels 45 ºC, per temperar la xocolata negra hem d’aconseguir que els dos terços que treballem amb l’espàtula baixin fins als 29 ºC, perquè en tornar-los a posar al bol i barrejar-los amb la xocolata que hi hem deixat pugi fins als 31 ºC.

  • Negra: 45 ºC baixem a 29 ºC per aconseguir que la barreja final tingui 31 ºC
  • Amb Llet: 45 ºC baixem a 27 ºC per aconseguir que la barreja final tingui 29 ºC
  • Blanca: 45 ºC baixem a 27 ºC per aconseguir que la barreja final tingui 29 ºC
05 Cuinar la base d'un pastís de xocolata / Thinkstock

Cuinar la base d'un pastís de xocolata / Thinkstock

Una mona completa!

Si no en teniu prou amb els ous de xocolata i voleu fer la base de la mona, us deixem un seguit de receptes de pastissos de xocolata per acabar d’endolcir el Dilluns de Pasqua:

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Receptes by CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 22.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

21 jul

Capvespres gastronòmics a Món Sant Benet

Com cada any, la Fundació Catalunya La Pedrera torna a organitzar els capvespres gastronòmics a Món...

21 jul

Tallers al Mercat de la Vall d'Hebron

El Mercat de la Vall d’Hebron organitza una sèrie de tallers aquest estiu on podeu deixar anar tot el...

21 jul

Contalles del Delta

El Delta de l'Ebre és un territori especial que amaga moltes sorpreses. Un dels seus tresors és el tardet,...

21 jul

Taller del Mercat del Ninot

L’aula gastronòmica del Mercat del Ninot ha obert les portes amb moltes propostes per a aquest estiu....

Portada Cuina 204

NOMÉS A L'ESTIU! 15 TRUCS I RECEPTES PER ALS ÀPATS DE VACANCES

  • Anem al xiringuito?
  • Aquí, us tornareu a enamorar de la tonyina

14 números per només
29,90€

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Receptes by CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 22.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Sàpiens Descobrir Experiències Cuina

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto