Què cuinar La Vanguardia

Els canelons són el plat favorit del catalans

Un nou recompte de vots del concurs El Plat Favorit desfà l’error que havia fet guanyar l’escudella

Amadeu Bauli Schifoso

Amadeu Bauli Schifoso

Ni escudella, ni pa amb tomàquet. Després de setmanes d’encesa polèmica al voltant de quin d’aquests dos plats —declarats finalistes del concurs El Plat Favorit— havia de ser considerat com el favorit dels catalans, un nou recompte dels vots electrònics emesos durant tot el procés ha donat la sorpresa: els canelons són el plat favorit, per una diferència de només 42 vots respecte de l’escudella i de 45 respecte del pa amb tomàquet.

Com a organitzadors del concurs, som l’equip de la revista CUINA els primers que hem de demanar disculpes per aquest error, descobert després que demanéssim una auditoria tècnica sobre els resultats. Vam prendre aquesta decisió arran de la queixa del Col·lectiu de Cuiners Gioacchino Rossini (CCGR). El CCGR es dedica a la preservació del llegat culinari de Gioacchino Rossini, compositor i, alhora, gastrònom, autor tant de l’òpera ‘Il barbiere di Siviglia’ com de la recepta dels canelons Rossini. Pertanyen al CCGR xefs tan influents en el món del caneló com Carles Gaig, Nandu Jubany, Fermí Puig o Tommaso Rondissoni, l’expert delegat per Ferran Adrià a La Bullipèdia per a assumptes de pastes i salses transalpines i besnét del cuiner Josep Rondissoni, divulgador dels canelons a Catalunya ara fa cent anys.

Campanya a Change.org
“Ens estranya molt que després de la campanya de suport als canelons que el CCGR ha dirigit durant aquestes setmanes, un plat tan sumptuós com aquest quedi darrere del pa amb tomàquet o de l’escudella”, deia la carta que el secretari de l’entitat, l’italocatalà Amadeu Bauli Schifoso, va adreçar a la revista. En la mateixa carta, anunciava la posada en marxa d’una campanya a Change.org per exigir la repetició d’El Plat Favorit.

Davant aquesta situació, i amb la voluntat inqüestionable de defensar el criteri independent amb què es va portar a terme el concurs El Plat Favorit, la revista CUINA va decidir demanar una auditoria tècnica a l’empresa Logitech Surrounding Systems —responsable, entre d’altres, del ‘software’ de venda d’entrades del Barcelona World Mobile Congress— per detectar possibles errors. L’auditoria va comprovar que el servidor que centralitzava el vot electrònic d’El Plat Favorit no va processar correctament els vots a favor dels canelons que es van concentrar massivament en els dos dies finals de la campanya en pro d’aquest plat impulsada pel CCGR. El representant de Logitech Surrounding Systems, Samuel Delacruz, explica que “malauradament, aquest tipus de col·lapses encara són inevitables, si bé és cert que la majoria passen desapercebuts perquè ningú els fa notar”.

Una nova festa d’El Plat Favorit, al Liceu
Desfet l’equívoc, per esmenar l’error i donar als canelons el títol merescut d’El Plat Favorit dels Catalans, la revista CUINA i el CCGR hem començat a dissenyar un acte d’homenatge als canelons. Malgrat que no en podem donar encara tots els detalls, us podem avançar que serà al foyer del Gran Teatre del Liceu; que s’hi interpretaran fragments de l’òpera rossiniana ‘La Cenerentola’, i que s’hi serviran, és clar, canelons. L’esdeveniment tindrà lloc el proper 12 de febrer, diada de Santa Eulàlia, copatrona de Barcelona, la ciutat que es reivindica legítimament com la porta d’entrada dels canelons a Catalunya.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Receptes by CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 22.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

21 jul

Tallers al Mercat de la Vall d'Hebron

El Mercat de la Vall d’Hebron organitza una sèrie de tallers aquest estiu on podeu deixar anar tot el...

21 jul

Contalles del Delta

El Delta de l'Ebre és un territori especial que amaga moltes sorpreses. Un dels seus tresors és el tardet,...

21 jul

Taller del Mercat del Ninot

L’aula gastronòmica del Mercat del Ninot ha obert les portes amb moltes propostes per a aquest estiu....

21 jul

Taller de cuina wok essencial

La cuina oriental té uns sabors que tornen bojos als occidentals. Això ho podem veure per la gran expansió...

Portada Cuina 204

NOMÉS A L'ESTIU! 15 TRUCS I RECEPTES PER ALS ÀPATS DE VACANCES

  • Anem al xiringuito?
  • Aquí, us tornareu a enamorar de la tonyina

14 números per només
29,90€

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Receptes by CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 22.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Sàpiens Descobrir Experiències Cuina

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto