Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Consells per gaudir de les garrofes

La garrofa és el fruit d’un arbre (‘Ceratonia siliqua’) lligat des de fa més de mil anys al paisatge de la costa mediterrània

14/05/2018

Hi ha aliments que, per l’ús original que han tingut al llarg de la història, han quedat relegats a una posició poc merescuda. La garrofa és un d’aquests, i estem a favor de recuperar-la a la nostra cuina i d’aprofitar les seves propietats beneficioses. Quan parlem de la garrofa hem de pensar en un lleguminós que té forma de beina de color marró fosc amb una polpa dolça que embolcalla les llavors. S’extreu del garrofer, un dels arbres més populars del nostre país, tot i que bastant desconegut. Aquest fruit, lligat de fa més de mil anys a la costa mediterrània, ja es feia servir a l’antic Egipte com a endolcidor. Els romans van portar les garrofes a Catalunya.

Garrofa beneficis

Garrofa beneficis

Els beneficis de la garrofa

  • La garrofa té sis vegades menys greix que el cacau, nombroses vitamines i minerals, i conté petites quantitats de pectina i lignina, que afavoreixen la digestió, és a dir, que és un aliment probiòtic que calma la diarrea i equilibra el restrenyiment.
  • Incorpora provitamina A, D i algunes del grup B, que són bones per a la vista, els ossos i el sistema nerviós, proporcionant una sensació de tranquil·litat.
  • Conté més ferro que la carn de vedella, més calci que la llet de vaca i, també, magnesi.
  • És molt rica en fibra del tipus soluble i amb efecte probiòtic. Alhora, és baixa en greixos i calories que ajuden a combatre les afeccions renals i hepàtiques, el reumatisme, la gota i l’artritis.
  • La garrofa és apta per a celíacs, ja que és un aliment lliure de gluten.
Com fer-la servir a la cuina

Com fer-la servir a la cuina

A la cuina

  • Els darrers anys, la garrofa s’ha fet famosa com un gran substitut de la xocolata. Les beines es dessequen, es torren i es trituren per fer farina. Tot i que es pot reemplaçar pel cacau en pols, heu de vigilar de no bullir la farina de garrofa perquè llavors deixa un gust amargant. Si decidiu fer-la com si fos xocolata desfeta, primer bulliu la llet vegetal i al final afegiu-hi la farina.
  • Aquesta farina també es fa servir com a espessidor, estabilitzant, emulsionant i gelificant en la indústria alimentària, especialment per elaborar gelats i pastissos.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: