Què cuinar La Vanguardia

Garrofa, un dolç saludable

La garrofa és el fruit d’un arbre (‘Ceratonia siliqua’) lligat des de fa més de mil anys al paisatge de la costa mediterrània

20/12/2016
01 Garrofa portada

Garrofa portada

Hi ha aliments que, per l’ús original que han tingut al llarg de la història, han quedat relegats a una posició poc merescuda. La garrofa és un d’aquests, i estem a favor de recuperar-la a la nostra cuina i d’aprofitar les seves propietats beneficioses.
02 Garrofa origen

Garrofa origen

Origen

Quan parlem de la garrofa hem de pensar en un lleguminós que té forma de beina de color marró fosc amb una polpa dolça que embolcalla les llavors. S’extreu del garrofer, un dels arbres més populars del nostre país, tot i que bastant desconegut. Aquest fruit, lligat de fa més de mil anys a la costa mediterrània, ja es feia servir a l’antic Egipte com a endolcidor. Els romans van portar les garrofes a Catalunya. La garrofa, antigament, es feia servir per barrejar en els pinsos per al bestiar de pagès, sobretot per a les gallines i els ases.
03

Guanyar-se les garrofes

En èpoques de fam, durant la Guerra Civil Espanyola i la postguerra, es van consumir moltes garrofes gràcies a la seva aportació calòrica. D’aquella època va sorgir l’expressió que fa referència a guanyar-se la vida i que avui en dia fem servir. Era una forma irònica de recerca a la desesperada d’un recurs de subsistència, ja que les garrofes eren un menjar de pobres, a l’abast dels més desgraciats, perquè antigament hi havia molts arbres assilvestrats carregats de fruits madurs gairebé permanentment.
04 Garrofa beneficis

Garrofa beneficis

Beneficiosa per a la salut

La garrofa té sis vegades menys greix que el cacau, nombroses vitamines i minerals, i conté petites quantitats de pectina i lignina, que afavoreixen la digestió, és a dir, que és un aliment probiòtic que calma la diarrea i equilibra el restrenyiment. Vitamines Incorpora provitamina A, D i algunes del grup B, que són bones per a la vista, els ossos i el sistema nerviós, proporcionant una sensació de tranquil·litat. Minerals Conté més ferros que la carn de vedella, més calci que la llet de vaca i, també, magnesi. Fibra És molt rica en fibra del tipus soluble i amb efecte probiòtic. Alhora, és baixa en greixos i calories que ajuden a combatre les afeccions renals i hepàtiques, el reumatisme, la gota i l’artritis. Sense gluten La garrofa és apta per a celíacs, ja que és un aliment lliure de gluten.
05 Garrofa a la cuina

Garrofa a la cuina

A la cuina

Els darrers anys, la garrofa s’ha fet famosa com un gran substitut de la xocolata. Les beines es dessequen, es torren i es trituren per fer farina. Tot i que es pot reemplaçar pel cacau en pols, heu de vigilar de no bullir la farina de garrofa perquè llavors deixa un gust amargant. Si decidiu fer-la com si fos xocolata desfeta, primer bulliu la llet vegetal i al final afegiu-hi la farina. Aquesta farina també s’utilitza com a espessidor, estabilitzant, emulsionant i gelificant en la indústria alimentària, especialment per elaborar gelats i pastissos.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Receptes by CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 22.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

27 jun

Foodies Experiences 2017

El 28 de febrer comença Foodies Experiences 2017, una trobada entre experts i professionals de la gastronomia...

27 jun

'Sopar' la gran obra d'art

L’artista contemporani David Ymbernon presenta una exposició i obra de cuina escènica amb la col·laboració...

27 jun

Vespres al Mercat de la Terra

El Mercat de la Terra Slow Food Barcelona se celebrarà els dimarts, en comptes dels dissabtes, a partir del...

29 jun

Els peixos 'oblidats': cicle de sopars al Museu Marítim

Quantes vegades trobeu rajada a la carta d’un restaurant? Heu cuinat mai una moixina? Teniu clar què...

Portada Cuina 204

NOMÉS A L'ESTIU! 15 TRUCS I RECEPTES PER ALS ÀPATS DE VACANCES

  • Anem al xiringuito?
  • Aquí, us tornareu a enamorar de la tonyina

14 números per només
29,90€

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Receptes by CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 22.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Sàpiens Descobrir Experiències Cuina

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto