Què cuinar La Vanguardia

Hummus, el puré de cigrons de l’Orient Mitjà

És un dels plats vegetarians més nutritius, i això l’ha fet popular arreu del món

10/01/2017
01 Hummus portada

Hummus portada

En àrab, ‘hummus’ significa ‘cigró’, que és l’ingredient bàsic d’aquest puré oriental que s’ha popularitzat arreu. Avui en dia és una recepta valorada per a moltes persones, especialment per als vegetarians, ja que és molt beneficiós per a l’organisme gràcies a l’alta concentració en proteïnes vegetals fàcilment assimilables.
02

Origen

L’hummus és originari d’Egipte i Síria, on es consumeix des de fa mil·lennis. De fet, el cigró és un dels llegums més antics dels quals es té coneixement. Aquesta crema de cigrons és popular a tot l’Orient Mitjà, en especial al Líban, on és un dels plats principals de la seva gastronomia.
03 Propietats hummus

Propietats hummus

Bo i sa

Els cigrons són un dels llegums amb menys poder calòric tot i el seu alt poder nutritiu: hidrats de carboni, proteïnes, vitamines, minerals i pocs greixos. Contenen més ferro que altres llegums i són bons per a l’estómac, el cor i el pàncrees. L’all que incorpora l’hummus fa que sigui també un aliment amb un efecte antioxidant.
04 Preparar hummus

Preparar hummus

Sense complicacions

Els ingredients necessaris per preparar-lo són cigrons, llimones, tahina –una pasta de llavors de sèsam– , alls, oli d’oliva i pebre vermell dolç. Es tracta de triturar-los tots i barrejar-los fins a obtenir una textura cremosa i homogènia. Tradicionalment es menja amb pa de pita –pa àrab–, però també podeu tastar-lo amb ‘crackers’ d’espelta o amarant amb llavors de sèsam o, si ho preferiu, amb vegetals com la pastanaga i l’api tallats en forma de bastonets. A més, l’hummus pot acompanyar tant el peix com la carn. Sobre aquesta base es poden realitzar les variacions que es desitgin. N’és un exemple utilitzar llenties en lloc de cigrons o, fins i tot, mongeta blanca. També hi ha hummus d’albergínia i pot quedar molt bo amb una picada d’olives negres i pebre vermell.
05 Hummus

Hummus

La recepta

És un plat senzill: 1. Prepareu tots els ingredients, menys les pastanagues, el pa de pita i el julivert, i tritureu-los amb l'ajut d'una batedora. Si us queda massa espès, afegiu-hi una mica d'aigua o de brou. 2. Talleu el pa de pita a triangles amb unes tisores i obriu cada porció totalment. 3. Poseu la pita tallada amb la part interior cap amunt. Afegiu-hi sal i comí i un bon raig d'oli al damunt. Torreu-lo al forn suau fins que quedi cruixent i daurada. 4. Per servir l'hummus, poseu-lo al mig d'un plat pla. Feu una espiral amb la forquilla i aboqueu-hi un bon raig d'oli d'oliva. Serviu-lo amb pastanagues pelades i tallades a tires i amb els xips de pa de pita. Per decorar, feu servir el julivert picat. Us en donem dues receptes:

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Receptes by CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 22.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

29 jun

Els peixos 'oblidats': cicle de sopars al Museu Marítim

Quantes vegades trobeu rajada a la carta d’un restaurant? Heu cuinat mai una moixina? Teniu clar què...

01-30 jun

Jornades gastronòmiques de la clova de l'Estartit

L’Estartit vol retre un homenatge a la cuina marinera, i aquest mes de juny organitza les jornades gastronòmiques...

01-30 jun

Jornades de l'Arròs d'Amposta

Si us cal una excusa per visitar les Terres de l’Ebre, les Jornades Gastronòmiques de l’Arròs...

01-30 jun

VIII Campanya dels Fideus a la Cassola de Tossa

Els fideus a la cassola són un plat que ha estat sempre present a les cuines de Tossa de Mar. Cada casa elaborava...

Portada Cuina 204

NOMÉS A L'ESTIU! 15 TRUCS I RECEPTES PER ALS ÀPATS DE VACANCES

  • Anem al xiringuito?
  • Aquí, us tornareu a enamorar de la tonyina

14 números per només
29,90€

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Receptes by CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 22.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Sàpiens Descobrir Experiències Cuina

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto