Què cuinar La Vanguardia

L’all negre, un aliment gairebé miraculós

És saludable i ajuda a prevenir malalties i a mantenir-nos sans

16/02/2017
01 All negre

All negre

L’all negre és un producte originari del Japó, on es consumeix una gran quantitat d’all cru. És un tipus d’all que sorgeix a partir d’unes determinades reaccions químiques de l’all comú que rebaixen la fortor aromàtica. Aquest condiment típic als plats asiàtics té deu vegades més propietats medicinals i nutricionals que el producte originari. Així, doncs, l’all negre no només donarà sabor als teus plats, sinó que farà la teva dieta més saludable. De fet, aquest aliment actua com un antibiòtic natural i té propietats beneficioses per al nostre cos. 

02 Beneficis all negre

Beneficis all negre

Propietats i beneficis

  • És antioxidant i diürètic
  • Estimula el fetge per depurar toxines
  • Enforteix el sistema immunitari
  • Prevé malalties cardiovasculars i el risc de trombosis
  • Capacitat per abaixar la pressió arterial à combat la hipertensió
  • Conté aminoàcids que estimulen la formació i la reparació del teixit muscular. És per això que també prevé l’atròfia i regula els nivells de sucre i colesterol.
  • Moltes malalties s’associen als beneficis d’aquest aliment: càncer, diabetis, meningitis, refredats...

Nosaltres recomanem menjar-ne un o dos grans al matí en dejú, ja que segons els experts estimula la ment i dóna energia. Tot i això, també advertim que a algunes persones la seva digestió els pot resultar pesada. 

03 All negre procediment

All negre procediment

Un procediment natural

El color negre característic que dóna nom al producte s’obté de forma natural. Se sotmet l’all a un procés de fumat amb llenya i de fermentació durant un mes a una temperatura i humitat determinades. Així, s’aconsegueix que l’all perdí fins al 97% de la seva aroma original, massa forta per a alguns paladars, i s’ennegreix. El producte resultant serà un all negre, de textura tendra i suau i amb un gust dolç però amb una barreja de matisos salats. Aquesta suavitat permet ingerir-lo de diverses maneres: es pot menjar directament i que es desfaci a la boca, untar-lo, o aplicar-lo a receptes com les que proposem en aquest reportatge. Pel que fa la conservació, es manté en bon estat durant 12 mesos.

04

Moll de l'os de vedella amb all negre

 

És una recepta amb lactosa, sense gluten i no apta per a dietes veganes.  Ingredients per a 4 persones

 

 

  • 4 ossos de jarret de vedella tallats per la meitat
  • 360 g de coliflor
  • 80 g de quinoa
  • 400 g de llet
  • 400 ml d’aigua
  • 100 g de mantega
  • Sal
  • Pebre blanc

 

Preparació

  1. Bulliu la quinoa amb aigua, escorreu-la i assequeu-la al forn, a 60 ºC, 2h. Reserveu-la en un recipient hermètic.
  2. Submergiu els ossos tota la nit en un bol amb aigua i gel. Blanquegeu-los (poseu-los 1 min en aigua bullent), assequeu-los i traieu-ne el moll.
  3. Poseu els ossos uns minuts al forn, a 180 ºC, fins que agafin una mica de color torrat. Reserveu-los.
  4. Emblanquiu el moll dels ossos i talleu-ne la cocció amb aigua amb gel. Escorreu-los bé i arrebosseu-los amb quinoa.
  5. Poseu una cassola al foc amb l’aigua i la llet. Netegeu la coliflor i coeu-la a la cassola. Escorreu-la i tritureu-la, amb una mica de mantega. Passeu la crema resultant pel colador xinès i rectifiqueu-la de sal i pebre blanc.
  6. Ompliu els ossos amb una base de puré de coliflor. Talleu els molls i escalfeu-los un parell de minuts al forn, a 180 ºC. Poseu-los sobre el puré i repartiu-hi unes làmines d’all negre per sobre. 
05 Bacallà

Bacallà

Brandada de bacallà amb all negre i crema de mongetes de Santa Pau

 

És una recepta sense lactosa, sense gluten i no apta per a dietes veganes.  Ingredients per a 4 persones

 

  • 400 g de bacallà esqueixat
  • 4 tripes de bacallà dessalades
  • 6 grans d’all negre
  • 400 ml d’oli d’oliva suau
  • 340 g de mongetes de Santa Pau
  • 80 g de ceba vermella
  • Créixens

Preparació

  1. Poseu les mongetes en remull, 12 h.
  2. En una cassola amb l’oli, salteu-hi el bacallà esqueixat i l’all negre, tallat a làmines, 10 min, a foc molt suau.
  3. Escorreu el bacallà i els alls i deixeu-los refredar 15 min. Poseu-los en un vas per a la batedora, afegiu-hi l’oli de la cassola i munteu-ho com si fos una maionesa. Refrigereu-ho.
  4. Netegeu les tripes de bacallà i poseu-les en un cassó amb aigua freda. Escalfeu l’aigua, sense que arribi a bullir, retireu-les i escorreu-les bé. Reserveu l’aigua de la cocció.
  5. Poseu les tripes en una safata de forn i poseu-hi un pes a sobre perquè s’assequin. Després, fregiu-les fins que s’inflin.
  6. Escorreu les mongetes de Santa Pau i poseu-les en una cassola amb l’aigua de la cocció de les tripes del bacallà. Coeu-les a foc lent, 45 min, i tritureu-les fins que obtingueu una crema fina.
  7. En un plat fondo, poseu la crema de mongetes i tres quenelles de brandada al damunt. Afegiu-hi la tripa cruixent i acabeu-ho amb làmines d’all negre i uns quants créixens.
06 Calamars amb verduretes

Calamars amb verduretes

Calamars amb verduretes i allioli d'all negre

 

És una dieta sense lactosa, sense gluten i no apta per a dietes veganes. Ingredients per a 4 persones

 

  • 600 g de calamars
  • 8 grans d’all negre
  • 200 ml d’oli de gira-sol
  • Oli d’oliva verge extra
  • 160 g de col xinesa
  • 80 g de carbassó
  • 80 g de pastanaga
  • 20 g de tirabecs
  • 80 g de coliflor
  • 120 g de bròquil
  • Sal
  • Pebre negre

Preparació

  1. Netegeu les verdures, talleu-les a la juliana i escaldeu-les amb aigua i sal, 2 min. Refredeu-les immediatament en un bol amb aigua i gel, per tallar-ne la cocció. Escorreu-les i reserveu-les.
  2. Peleu els alls negres i feu-ne servir tres per preparar un allioli amb l’oli de gira-sol. Rectifiqueu-lo de sal i reserveu-lo a la nevera.
  3. Netegeu els calamars i marqueu-los a la planxa. Salteu uns segons les verdures en una paella amb un raig d’oli d’oliva.
  4. Poseu els calamars i les verdures en un plat i afegiu-hi l’allioli d’all negre. Regueu-ho amb una mica d’oli d’oliva verge extra i serviu-ho. 

 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Cuina.cat i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 23.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

23 nov

Hàbits saludables amb A Taula!

Una de les activitats organitzades per celebrar el desè aniversari d'A Taula! està dedicada a la cuina...

25 nov

Ruta 'Valls, assaboreix l'oli'

L’oli d’oliva, aliment sagrat a la Mediterrània antiga, també s’ha emprat des de temps...

25 nov

Mercat de la Terra Slow Food

La xarxa de Mercats de la Terra, que impulsa el moviment 'Slow Food', ha posat en marxa un mercat al barri del...

25 nov

Adopta un Celler

Prepareu el paladar per descobrir el Celler Herència Altés, el convidat al Bar del Pla de Barcelona d'aquesta...

Portada Cuina 209

BOLETS PER AL·LUCINAR!

  • Capital volcànica
  • Una espurna que encén la nova cuina lleidatana

14 números per només
29,90€

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Cuina.cat i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 23.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Sàpiens Descobrir Experiències Cuina

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto