Què cuinar La Vanguardia

L’arengada catalana

Descobriu la varietat de la sardina arengada de Catalunya i com s’ha de cuinar correctament

LARA SÁNCHEZ

16/02/2016

Tothom coneix l’areng nòrdic que es troba al nord de l’oceà Atlàntic, però de segur que no tanta gent coneix l’arengada que mengem els catalans i que no té res a veure amb la nòrdica. Antigament, es menjava aquest aliment en temps de penúries, com per exemple durant la Guerra Civil, i era costum acompanyar-les amb trinxat de col i bròquil, mongetes seques, escalivada o, directament, amb pa i tomàquet. Però ara s’ha convertit en un producte bàsic a la nostra taula, ja que combina amb molts aliments i es pot fer servir tant per dinar com per sopar.

Arengades / Thinkstock

Arengades / Thinkstock

Més coses sobre les arengades que menja tot bon català

  • L’arengada que trobem a les peixateries i les bacallaneries és una sardina grossa assecada i premsada, servida en una caixa enmig de papers de cel·lulosa.
  • La productora principal d’aquest aliment és la població andalusa d’Isla-Cristina, a la província de Huelva. Aquesta població la van fundar el 1755 pescadors i comerciants catalans que provenien principalment de Sitges.
  • Les sardines arengades ja tenen el procés de conservació fet: primer, salades; després, assecades, i, finalment, premsades.
  • També es poden trobar sardines de mida més petita, però es guarden menys dies.
Arengades amb julivert / Thinkstock

Arengades amb julivert / Thinkstock

Diverses maneres de menjar-les segons El xef Pep Nogué

  1. Són delícies que es mengen de la manera més òrfena: encastades al marc de la porta amb un paper d’estrassa.
  2. Premsant-les, el paper s’amara del suc de l’arengada i les escates se separen de la pell. Amb una torrada calenta i uns grans de raïm moscatell, són boníssimes.
  3. Una altra opció és fer-les a la brasa, fins que les escates comencen a saltar, esqueixades o amanides amb una ceba tendra i oli.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Receptes by CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 22.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

21 jul

Tallers al Mercat de la Vall d'Hebron

El Mercat de la Vall d’Hebron organitza una sèrie de tallers aquest estiu on podeu deixar anar tot el...

21 jul

Contalles del Delta

El Delta de l'Ebre és un territori especial que amaga moltes sorpreses. Un dels seus tresors és el tardet,...

21 jul

Taller del Mercat del Ninot

L’aula gastronòmica del Mercat del Ninot ha obert les portes amb moltes propostes per a aquest estiu....

21 jul

Taller de cuina wok essencial

La cuina oriental té uns sabors que tornen bojos als occidentals. Això ho podem veure per la gran expansió...

Portada Cuina 204

NOMÉS A L'ESTIU! 15 TRUCS I RECEPTES PER ALS ÀPATS DE VACANCES

  • Anem al xiringuito?
  • Aquí, us tornareu a enamorar de la tonyina

14 números per només
29,90€

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Receptes by CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 22.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Sàpiens Descobrir Experiències Cuina

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto