Què cuinar La Vanguardia

Radiografia de la gastrosfera catalana

Un estudi de la UOC revela els detalls dels autors que escriuen sobre cuina a la Xarxa

blocaires gastronòmics catalans-dia cuina 2012

blocaires gastronòmics catalans-dia cuina 2012

Moltes ànimes cuinetes tenen la seva versió digital. L’afició per cuinar i menjar ha trobat en els blogs una via d’expressió i compartició de receptes, tècniques, productes i establiments molt activa; tant, que des de fa temps s’organitzen trobades entre els autors, participen en esdeveniments fins aleshores reservats a experts reconeguts i periodistes o s’engresquen en competicions sense ànim de lucre.

Des de fa pocs dies la gastrosfera catalana ja té el seu estudi particular, una radiografia que perfila les característiques dels seus integrants. Es tracta d’una anàlisi elaborada per Francesc Xavier Medina i Laura Solanilla des de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) que posa de manifest els següents aspectes:

. el 76% dels gastrobloguers catalans són dones
. el 34% dels autors tenen entre 36 i 45 anys; el 29% entre 26 i 35, i el 24% entre 46 i 55 anys
. el 77% són autors en solitari; el 12% tenen autoria compartida, i el 10% col·laboren amb la parella
. el 64% dels autors són de les comarques de Barcelona. El 13% corresponen a la demarcació de Girona, el 12% de Tarragona i el 2% de Lleida
. el 61% dels bloguers tenen una titulació universitària i el 67% tenen alguna mena de formació en cuina. La gran majoria han participat en tallers puntuals
. 2010, 2011 i 2012 han estat els anys en què s’han iniciat més blogs dedicats a la cuina i escrits en català
. el 30% actualitzen el blog un cop a la setmana
. les receptes són el contingut més estès entre els gastrobloguers, especialment les dedicades a cuina tradicional (78%) i les de dolços i rebosteria (73%). Per contra, el món del vi és l’aspecte menys rellevant (10%)
. el 39% dels continguts que no són receptes corresponen a crítiques de restaurants o de productes, mentre que el 30% fan referència a notícies i esdeveniments d’agenda relacionats amb la cuina
. el 98% dels autors fan i publiquen les seves fotos. Un 11% han participat en algun curs de fotografia gastronòmica
. el 86% dels bloguers tenen Facebook i el 58% s’expressen a Twitter
. el 49% deixen comentaris en altres blogs de cuina amb molta freqüència
. el 47% mai participen en reptes culinaris
. el 66% han creat nous cercles de relació gràcies al blog

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Receptes by CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 23.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

27 set

Ruta del Llonguet a Palma

Cada dimecres, fins al 25 d’octubre, 36 establiments de Palma ens ofereixen el llonguet, un panet tradicional...

30 set

Mercat de la Terra de Slow Food

Aquest mes de setembre torna el Mercat de la Terra de Slow Food, que s’ha consolidat com un espai de trobada...

30 set

10 anys del cicle A Taula!

L’any 2007 naixia al Poble-sec el projecte de divulgació gastronòmica A taula! Cicle de cultura...

01-30 set

La Cuina del Cim i Tomba 2017

L’origen del cim i tomba es troba molt arrelat a la tradició marinera de la població de Tossa de...

Portada 206

ESMORZARS PER COMENÇAR BÉ EL DIA!

  • Tot el gust de Cambrils
  • Una taverna heterodoxa a la platja de Roses

14 números per només
29,90€

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Receptes by CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 23.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Sàpiens Descobrir Experiències Cuina

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto