Què cuinar La Vanguardia

Tot sobre els fumats

Us expliquem com fer un bon fumat a casa i de manera fàcil

03/01/2017
01 Fumats portada

Fumats portada

És una de les tècniques de conservació més antigues de la humanitat. Consisteix a exposar un producte a una gran quantitat de fum per tal que adopti el seu peculiar sabor i aroma però sobretot perquè l’ajudi a preservar-se. Té el seu origen a l’inici del Paleolític superior, durant l’època de l’home de Cromanyó. En fumar els productes els homínids van comprovar que s’allargava la vida comestible del producte, fet que els permetia augmentar el nombre de reserves de menjar. Us convidem que entreu al món dels aliments fumats i us presentem quatre consells per tal que en feu a casa i així us convertiu en autèntics mestres del fumat.

02 Fumar carn

Fumar carn

Millor amb brases

La millor manera de fumar qualsevol ingredient sempre és mitjançant brases, ja que interessa que el nostre producte s’impregni de les aromes i els sabors vegetals que es desprenen d’aquest fum. Segons el producte que vulgueu fumar és ideal que trieu un tipus de fusta diferent: per al peix, alzina; per a verdures, olivera o les restes de panotxa seca, i per a la carn, la fusta de cep. Si no teniu accés fàcil a aquests tipus de llenya, no patiu, també podeu fumar amb brasa de carbó vegetal, però els sabors no seran els mateixos ni de bon tros.

03 Fumar a casa

Fumar a casa

Fumar a casa

Encara que us sembli que per fumar un producte es necessita una gran infraestructura, no és veritat. A casa podeu fumar sense problemes. Heu d’agafar una safata metàl·lica, posar-hi el producte que vulgueu fumar i l’aromatitzant que vulgueu, encenalls, farigola, romaní… ho enceneu i ho tapeu ràpidament amb una tapa per tal que el fum quedi atrapat i entri en contacte directe amb el producte i l’aromatitzi.

04 Espècies per fumar

Espècies per fumar

Espècies

Evidentment, quan fumeu productes també ho podeu acompanyar d’espècies, herbes aromàtiques i, fins i tot, fruita deshidratada. Aquests tocs aportaran al vostre producte un sabor i unes aromes més personals que de ben segur marcaran la diferència de les vostres preparacions. No us talleu, investigueu nous recursos, proveu nous sabors i de ben segur trobareu el millor maridatge.

05

La sal fumi

La indústria alimentària ha desenvolupat un tipus de sal que aporta un gust molt fort a fumat. Evidentment, podeu fer servir aquesta sal per marinar els productes que vulgueu fumar i així poder dur a terme aquest tècnica sense necessitat de fer foc o crear fum. També podeu utilitzar aquest condiment fer reforçar les aromes i sabors fumats de les vostres preparacions. Aneu amb compte, ja que aquest condiment és molt concentrat i se n’ha de posar amb molta cura. Si us passeu, el fort sabor a fum d’aquesta sal emmascararà la resta dels ingredients de la preparació.

06

Posa´t a prova

Si t'ha agradat la idea i vols provar de fer plats amb fumats a casa, et deixem un seguit de receptes d'allò més delicioses perquè posis aquests consells en pràctica: Llom de salmó fumat amb salsa tàrtara a la nostra manera Caneló de salmó fumat Cotna de porc cruixent amb pebre vermell fumat Teula de coco amb salmó fumat, melmelada de gerds i vinagreta de gerds Mousse d’idiazabal fumat amb salsa de nous i flors

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Receptes by CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 22.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

21 jul

Tallers al Mercat de la Vall d'Hebron

El Mercat de la Vall d’Hebron organitza una sèrie de tallers aquest estiu on podeu deixar anar tot el...

21 jul

Contalles del Delta

El Delta de l'Ebre és un territori especial que amaga moltes sorpreses. Un dels seus tresors és el tardet,...

21 jul

Taller del Mercat del Ninot

L’aula gastronòmica del Mercat del Ninot ha obert les portes amb moltes propostes per a aquest estiu....

21 jul

Taller de cuina wok essencial

La cuina oriental té uns sabors que tornen bojos als occidentals. Això ho podem veure per la gran expansió...

Portada Cuina 204

NOMÉS A L'ESTIU! 15 TRUCS I RECEPTES PER ALS ÀPATS DE VACANCES

  • Anem al xiringuito?
  • Aquí, us tornareu a enamorar de la tonyina

14 números per només
29,90€

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Receptes by CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 22.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Sàpiens Descobrir Experiències Cuina

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto