Què cuinar La Vanguardia

Patates: quina varietat utilitzar en cada moment

Us diem quin tipus de tubercle és el millor si aneu a fer puré, truita, patates fregides, bullides, cuites o al forn

CUINA.CAT

04/05/2017
Patates variades

Patates variades Thinkstock

Patates segons el cultiu

De la mateixa manera que cada patata té la seva utilitat específica a la cuina, cada varietat necessita una atenció diferent a l’hora de cultivar-les. Segons la durada del cultiu, podem parlar de:

  • Patates primerenques: són les que han estat arrencades de terra en un cicle de 90 dies, abans de la seva maduració natural. Les trobem als mercats des de finals de maig fins al juny, i són més aviat petites, blanques i amb la pell daurada i fina, molt fàcil d’arrencar. Són molt nutritives, menys calòriques que la resta i riques en potassi, sodi i vitamines. Si en voleu treure el màxim profit, cuineu-les al vapor o en truita; a altes temperatures perden les propietats nutricionals.
  • Patates semitardanes o normals: el cicle d’aquests tubercles sota terra dura al voltant de 120 dies i a finals d’estiu es cullen. Són de mida més gran i les que accepten més variacions a la cuina.
  • Patates velles o tardanes: abans de collir-les han d’haver passat entre 150 i 200 dies. Són típiques de l’època de Nadal; es conserven molt bé al llarg de l’hivern. Són fosques de pell, saboroses i farinoses. Us quedaran ideals si les utilitzeu per a estofats i purés.
Patata Red Pontiac

Patata Red Pontiac

Patata Red Pontiac: al vapor o cuita

Tot i no ser massa utlititzada aquest tipus de patata te un gran consum dins el mercat europeu. Al mercat la diferenciareu per la seva característica pell vermella, per tenir els ulls enfonsats cap a dins i la carn blanca i cerosa. Aquest tipus de patata és ideal per bullir, rostir, fer al forn o fins i tot al microones principalment, tot i que fregida tambe dóna bons resultats. Tot i això, la millor manera de degustar-la és al vapor o cuita, ja que manté molt bé el gust i la textura. A més, és una patata semitardana i és bastant sensible als cops, es pot trencar fàcilment.

Patata Kennebec

Patata Kennebec

Patata Kennebec: ideal per fer-ne truita

Les patates més conegudes de Catalunya, les de Prades, amb IGP, són Kennebec. Són patates tardanes. Trieu-les si heu de fer-les al forn, fregides o cuites. És la millor companya d’una espatlla de xai, perquè absorbeix molt bé els sucs dels guisats, i també és ideal per fer una truita de patates, perquè no es desfà en fregir-la.

Característica per tenir la pell groga i la carn blanca, exteriorment és diferencia molt fàcilment de la patata monalisa ja que al mercat la trobem sense netejar. És una patata de qualitat superior a l’anterior i també és excel·lent per bullir i fregir. Aquesta és la utilitzada reglamentariament per la IGP de Patates de prades.

Amanida de patates feniciana

Amanida de patates feniciana

Patata Monalisa: bullida o cuita al forn

És el tipus de patata més versàtil que hi ha al mercat. De varietat semitardana, és la més abundant i econòmica. Bullida o cuita al forn és com millor queda; en canvi, no la utilitzeu per preparar purés perquè no us quedarà fi. És la més utilitzada pels consumidors i en la majoria de casos per la indústria alimentaria.

Al mercat la podem trobar de mil maneres: neta sense pelar i en sacs, pelada i envasada llesta per cuinar o també directament cuita i apunt per menjar (com en el cas de les patates fregides de bossa). No és la millor patata, però tot i així dóna un reslutat acceptable tant per fregir com per bullir o fer al forn.

Patata violeta

Patata violeta

Patata violeta: ideal per fer puré

És una patata tardana i n’hi ha d’allargades i de rodones. Us cridarà l’atenció perquè té una pell morada, gairebé negra, i en obrir-la veureu que és de color violeta! Quan la tasteu notareu que té una textura mantegosa, que la fa ideal per preparar un puré de patates o fregir-la.

Una de les patates més peculiars del mercat i no pas pels seus aromes, textures o sabors sinó pel seu color. Aquest producte es caracteritza per ser d’un color violeta molt accentuat que tenyeix absolutament tot el que toca, val a dir que, la cocció li fa perdre certa intensitat. Tot i així podeu fer-la servir per sorprendre als vostres convidats més gourmets presentant un puré, unes patates fregides o unes xips de color violeta!

Crema de patata, pernil i ou

Crema de patata, pernil i ou

Patata del bufet: la reina de les sopes i de les cremes

Aquesta patata de cultiu tardà és la reina de les sopes i de les cremes. També és bona per menjar-la cuita. N’hi ha dues varietats, vermella i blanca, i totes dues són molt saboroses. En trobareu sobretot el mes d'octubre i es planta a les comarques d'Osona, la Garrotxa, el Ripollès, la Cerdanya, l'Urgell i el Solsonès. 

Patata agra

Patata agra

Patata 'Agra': per a les patates fregides

Segur que els belgues fan servir aquesta patata tardana per a les patates fregides que els han fet famosos. Amb aquesta cocció queda molt cruixent per fora i tova per dins. A més, es pot trobar gairebé tot l'any i són força grans, així que podreu treure moltes patates fregides per unitat. També podeu cuinar-les bullides, cuites o al forn i el resultat i el sabor no us decebrà. 

Patates rostides farcides amb carn picada

Patates rostides farcides amb carn picada Becky Lawton

Patata platillo: bullida, al forn o com a com a acompanyament

És una patata molt petita que s’utilitza moltíssim per acompanyar aperitius o com a guarnició d’altres elaboracions. El seu aspecte ens pot recordar a una miniatura de mona lisa perquè també té la pell i la carn groga. A diferència de la resta de patates es menja sempre sencera i amb pell ja que al pelar-la es perd massa carn. Les podeu consumir bullides i saltejades, al forn com a acompanyament d’un rostit; sens dubte és la més juganera de totes. 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Cuina.cat i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 23.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

25 nov

Adopta un Celler

Prepareu el paladar per descobrir el Celler Herència Altés, el convidat al Bar del Pla de Barcelona d'aquesta...

25 nov

III Fes l'oliva

La campanya de l’oliva ja ha començat i el Celler Masroig ofereix una experiència oleoturística...

25 nov

Mercat de Pagès al Prat de Llobregat

Cada dissabte, excepte festius, a la plaça de Pau Casals té lloc el Mercat de Pagès del Prat. Els...

25 nov

Ruta 'Valls, assaboreix l'oli'

L’oli d’oliva, aliment sagrat a la Mediterrània antiga, també s’ha emprat des de temps...

Portada CUINA 210

NADAL EN 10 MINUTS. RECEPTES I TRUCS PER ESTALVIAR TEMPS

  • Un Nadal estranger
  • Qui ha dit que cal sortir del barri?

14 números per només
29,90€

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Cuina.cat i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 23.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Sàpiens Descobrir Experiències Cuina

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto