Què cuinar La Vanguardia

Tria la patata ideal

Tothom gaudeix del sabor de les patates en cuinar-les, però cada varietat té el seu gust característic, la seva aroma i la seva textura, i la clau és saber quina és la més adequada en cada moment

CUINA.CAT

04/05/2017

No, no totes les patates tenen el mateix color de pell ni són igual de vàlides per fregir o per bullir. Arreu del món existeixen milers de varietats que van del color groc al porpra, de petites a grans, amb pell dura o tova… la patata és el tubercle més cultivat i consumit a tota la Terra i és la base de l’alimentació de moltes comunitats i cultures. Les trobem en les truites, en purés, en estofats, fregides, fetes al forn, en pastissos, bullides i com a acompanyament en qualsevol tipus d’àpat.

Tractant-se d’un ingredient tan comú a les nostres cuines, ja coneixeu quines varietats són les més adequades per a cada ocasió? Avui us presentem els tipus de patates més utilitzats en la gastronomia catalana per tal que en conegueu les propietats i les millors aplicacions per tal resoleu d’una vegada per totes resoleu els dubtes envers les patates

Patates variades

Patates variades Thinkstock

Patates segons el cultiu

De la mateixa manera que cada patata té la seva utilitat específica a la cuina, cada varietat necessita una atenció diferent a l’hora de cultivar-les. Segons la durada del cultiu, podem parlar de:

  • Patates primerenques: són les que han estat arrencades de terra en un cicle de 90 dies, abans de la seva maduració natural. Les trobem als mercats des de finals de maig fins al juny, i són més aviat petites, blanques i amb la pell daurada i fina, molt fàcil d’arrencar. Són molt nutritives, menys calòriques que la resta i riques en potassi, sodi i vitamines. Si en voleu treure el màxim profit, cuineu-les al vapor o en truita; a altes temperatures perden les propietats nutricionals.
  • Patates semitardanes o normals: el cicle d’aquests tubercles sota terra dura al voltant de 120 dies i a finals d’estiu es cullen. Són de mida més gran i les que accepten més variacions a la cuina.
  • Patates velles o tardanes: abans de collir-les han d’haver passat entre 150 i 200 dies. Són típiques de l’època de Nadal; es conserven molt bé al llarg de l’hivern. Són fosques de pell, saboroses i farinoses. Us quedaran ideals si les utilitzeu per a estofats i purés.
Patata Red Pontiac

Patata Red Pontiac

Patata Red Pontiac

Tot i no ser massa utlititzada aquest tipus de patata te un gran consum dins el mercat europeu. Al mercat la diferenciareu per la seva característica pell vermella, per tenir els ulls enfonsats cap a dins i la carn blanca i cerosa. Aquest tipus de patata és ideal per bullir, rostir, fer al forn o fins i tot al microones principalment, tot i que fregida tambe dóna bons resultats. Tot i això, la millor manera de degustar-la és al vapor o cuita, ja que manté molt bé el gust i la textura. A més, és una patata semitardana i és bastant sensible als cops, es pot trencar fàcilment.

Patata Kennebec

Patata Kennebec

Patata Kennebec

Les patates més conegudes de Catalunya, les de Prades, amb IGP, són Kennebec. Són patates tardanes. Trieu-les si heu de fer-les al forn, fregides o cuites. És la millor companya d’una espatlla de xai, perquè absorbeix molt bé els sucs dels guisats, i també és ideal per fer una truita de patates, perquè no es desfà en fregir-la.

Característica per tenir la pell groga i la carn blanca, exteriorment és diferencia molt fàcilment de la patata monalisa ja que al mercat la trobem sense netejar. És una patata de qualitat superior a l’anterior i també és excel·lent per bullir i fregir. Aquesta és la utilitzada reglamentariament per la IGP de Patates de prades.

Amanida de patates feniciana

Amanida de patates feniciana

Patata Monalisa

És el tipus de patata més versàtil que hi ha al mercat. De varietat semitardana, és la més abundant i econòmica. Bullida o cuita al forn és com millor queda; en canvi, no la utilitzeu per preparar purés perquè no us quedarà fi. És la més utilitzada pels consumidors i en la majoria de casos per la indústria alimentaria.

Al mercat la podem trobar de mil maneres: neta sense pelar i en sacs, pelada i envasada llesta per cuinar o també directament cuita i apunt per menjar (com en el cas de les patates fregides de bossa). No és la millor patata, però tot i així dóna un reslutat acceptable tant per fregir com per bullir o fer al forn.

Patata violeta

Patata violeta

Patata violeta

És una patata tardana i n’hi ha d’allargades i de rodones. Us cridarà l’atenció perquè té una pell morada, gairebé negra, i en obrir-la veureu que és de color violeta! Quan la tasteu notareu que té una textura mantegosa, que la fa ideal per preparar un puré de patates o fregir-la.

Una de les patates més peculiars del mercat i no pas pels seus aromes, textures o sabors sinó pel seu color. Aquest producte es caracteritza per ser d’un color violeta molt accentuat que tenyeix absolutament tot el que toca, val a dir que, la cocció li fa perdre certa intensitat. Tot i així podeu fer-la servir per sorprendre als vostres convidats més gourmets presentant un puré, unes patates fregides o unes xips de color violeta!

Crema de patata, pernil i ou

Crema de patata, pernil i ou

Patata del bufet

Aquesta patata de cultiu tardà és la reina de les sopes i de les cremes. També és bona per menjar-la cuita. N’hi ha dues varietats, vermella i blanca, i totes dues són molt saboroses. En trobareu sobretot el mes d'octubre i es planta a les comarques d'Osona, la Garrotxa, el Ripollès, la Cerdanya, l'Urgell i el Solsonès. 

Patata agra

Patata agra

Patata 'Agra'

Segur que els belgues fan servir aquesta patata tardana per a les patates fregides que els han fet famosos. Amb aquesta cocció queda molt cruixent per fora i tova per dins. A més, es pot ptrobar gairebé tot l'any i són força grans, així que podreu treure moltes patates fregides per unitat. També podeu cuinar-les bullides, cuites o al forn i el resultat i el sabor no us decebrà. 

Patates rostides farcides amb carn picada

Patates rostides farcides amb carn picada Becky Lawton

Patata platillo

És una patata molt petita que s’utilitza moltíssim per acompanyar aperitius o com a guarnició d’altres elaboracions. El seu aspecte ens pot recordar a una miniatura de mona lisa perquè també té la pell i la carn groga. A diferència de la resta de patates es menja sempre sencera i amb pell ja que al pelar-la es perd massa carn. Les podeu consumir bullides i saltejades, al forn com a acompanyament d’un rostit; sens dubte és la més juganera de totes. 

Inspira't

Us proposem algunes receptes d'allò més originals per cuinar amb patates:

 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Receptes by CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 22.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

27 jun

Foodies Experiences 2017

El 28 de febrer comença Foodies Experiences 2017, una trobada entre experts i professionals de la gastronomia...

27 jun

'Sopar' la gran obra d'art

L’artista contemporani David Ymbernon presenta una exposició i obra de cuina escènica amb la col·laboració...

27 jun

Vespres al Mercat de la Terra

El Mercat de la Terra Slow Food Barcelona se celebrarà els dimarts, en comptes dels dissabtes, a partir del...

29 jun

Els peixos 'oblidats': cicle de sopars al Museu Marítim

Quantes vegades trobeu rajada a la carta d’un restaurant? Heu cuinat mai una moixina? Teniu clar què...

Portada Cuina 204

NOMÉS A L'ESTIU! 15 TRUCS I RECEPTES PER ALS ÀPATS DE VACANCES

  • Anem al xiringuito?
  • Aquí, us tornareu a enamorar de la tonyina

14 números per només
29,90€

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de Receptes by CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 22.000 subscriptors.

En donar-te d‘alta acceptes la política de privacitat

Sàpiens Descobrir Experiències Cuina

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto